Ολοκληρώθηκε η ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση του προϋπολογισμού του 2017 με τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη να ζητεί άμεση προσφυγή στις κάλπες ώστε να ανακοπεί η «καταστροφική πορεία» της χώρας, και τον κ. Αλ. Τσίπρα να απαντά αρνητικά.
Με 152 ψήφους υπέρ και 146 κατά, σε σύνολο 298, «πέρασε» ο προϋπολογισμός του 2017 με τους βουλευτές Ανδρέας Μιχαηλίδης (ΣΥΡΙΖΑ) και ‘Αννα – Μισέλ Ασημακοπούλου (ΝΔ), να εκφράζουν μεν πρόθεση ψήφου διά επιστολής, χωρίς αυτές οι ψήφοι να καταμετρώνται στο αποτέλεσμα.
«Η πολιτική αλλαγή είναι αναγκαία. Η πατρίδα χρειάζεται την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση των δυνάμεων της δημοκρατίας, της ευρωπαϊκής προοπτικής, της συνεννόησης, που συγκροτούν ευρεία πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία. Η ώρα που μια ικανή κυβέρνηση θα αναλάβει τις τύχες του τόπου, είναι κοντά» είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει – αφού επέκρινε δριμύτατα την κυβέρνηση για όλες τις επιλογές και τους χειρισμούς την τελευταία διετία: «Δεν φοβάμαι τις δύσκολες αποφάσεις που θα ανατάξουν τη χώρα. Σας κοιτάζω ευθέως κ. Τσίπρα και σας λέω: «Η παραμονή σας στην εξουσία ζημιώνει τη χώρα. Οσο συντομότερα φύγετε, τόσο καλύτερα για την πατρίδα. Οι εκλογές είναι η μόνη λύση στο πρόβλημα του τόπου».
Η απάντηση του πρωθυπουργού ήρθε άμεσα και σε υψηλούς τόνους: «Εξακολουθείτε να μιλάτε για καταστροφή, για τέταρτο μνημόνιο και να ζητάτε εκλογές: Αν συνεχίσετε έτσι, να ζητάτε εκλογές και να «προβλέπετε» καταστροφές που δεν έρχονται, θα γίνετε γραφικός. Ο λαός μας έδωσε εντολή τετραετίας που θα εξαντλήσουμε μέχρι την τελευταία ημέρα. Εθνικές εκλογές το Φθινόπωρο του 2019. Ο ελληνικός λαός στο τέλος της 4ετίας θα συγκρίνει και θα κρίνει» είπε ο κ. Τσίπρας – ο οποίος, νωρίτερα, πάντως, άκουγε και άλλους πολιτικούς αρχηγούς να τονίζουν πως είναι αναγκαία η χωρίς καθυστέρηση πολιτική αλλαγή στην διακυβέρνηση της χώρας: η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φωτεινή Γεννηματά, ο πρόεδρος του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης, και ο αρχηγός της Ενωσης Κεντρώων Β.Λεβέντης μίλησαν σχετικά. Οι περισσότεροι μίλησαν για συγκρότηση κυβερνητικού σχήματος από δημοκρατικές, φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις. Απαντες επέκριναν τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για επιλογές και χειρισμούς της.
Για το ΔΝΤ
Η προηγηθείσα των αρχηγικών ομιλιών συζήτηση, πάντως, χαρακτηρίστηκε από πολλές αναφορές στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, μέσω των οποίων αναδείχθηκαν και ορισμένα ενδιαφέροντα νέα στοιχεία:
Λίγο πριν από την πρωθυπουργική ομιλία, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκης άλλαζε ουσιαστικά το χρονικό «ορόσημο» ως προς την επίλυση του ελληνικού ζητήματος: το μετέθεσε για κάποια στιγμή έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του επομένου έτους, αφου ως γνωστόν η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα έθετε αρχικώς ως «ορόσημο» τη συνεδρίαση του Eurogroup, της 5ης Δεκεμβρίου.
Βρισκόμαστε κοντά στην ολοκλήρωση του σχεδίου που θα μας βγάλει στο ξέφωτο, τόνισε ο κ. Δραγασάκης, σε μια προσπάθεια να απαντήσει στην κριτική και να ενισχύσει κλίμα αισιοδοξίας. «Από την έκβαση των διαπραγματεύσεων και το σύντομο κλείσιμο της β’ αξιολόγησης και από αλληλουχία μέτρων που θα ακολουθήσουν και την ένταξή μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, θα εξαρτηθεί η έξοδός μας στο ξέφωτο. Η επιτυχή ολοκλήρωση του σχεδίου, ακυρώνει κάθε ισχυρισμό για 4ο μνημόνιο» είπε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι θα ακυρωθεί και η «καταστροφολογία» της ΝΔ. Τόνισε, ωστόσο, ότι κρίσιμος παράγοντας είναι να ολοκληρωθούν όλα πριν από το πρώτο εξάμηνο του 2017.
Η επισήμανση αυτή προσέδωσε επιπρόσθετο ενδιαφέρον στην έντονη συζήτηση που διεξάγεται στο Κοινοβούλιο με επίκεντρο τον προϋπολογισμό, και η οποία έχει «ανάψει» μετά και από όσα αποκάλυψαν χθες στη Βουλή οι Γ.Χουλιαράκης και Εφη Αχτσιόγλου (περί απαιτήσεων του ΔΝΤ για ψήφιση προληπτικών μέτρων ύψους 4,5 δις ευρώ τώρα για το 2019, ανατροπές στα εργασιακά κ.ά.).
Με αφορμή, κυρίως, την αναφορά του κ. Χουλιαράκη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Ν.Δένδιας είχε από νωρίς υπογραμμίσει: «Αν είναι έτσι, φοβάμαι ότι τα πράγματα είναι στα όρια του δραματικού». Σε μια πρώτη απάντησή του, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου περιορίστηκε ουσιαστικά να επιβεβαιώσει πως υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο ΔΝΤ από τη μια, και στην Ευρώπη και την Αθήνα από την άλλη, ως προς το αν είναι επιτεύξιμο ένα πλεόνασμα τέτοιου ύψους για το 2018, το 2019 και τα επόμενα χρόνια, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι είναι στο πλαίσιο αυτό που έχει ήδη συζητηθεί το μέτρο του «κόφτη», ή της ψήφισης νέων μέτρων με προληπτικό χαρακτήρα, ή αναζήτησης άλλου «μηχανισμού» για την επίτευξη του στόχου.
Λίγο αργότερα στην κεντρική του ομιλία, ο κ. Ευκλ.Τσακαλώτος έλεγε πως η κυβέρνηση αισθάνεται προδομένη από το ΔΝΤ. Επιθετικά προς το ΔΝΤ σχόλια είχαν ακουστεί νωρίτερα όχι μόνο από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από υπουργούς, όπως ο κ. Π.Σκουρλέτης, διαμορφώνοντας ένα κλίμα τέτοιο που μεταξύ άλλων έκανε τον κ. Μητσοτάκη να σχολιάσει σε μια αποστροφή της ομιλίας του ότι πιθανό κυβερνητικό σενάριο μπορεί να είναι η πρόκληση τεχνητής σύγκρουσης με τους εταίρους και η προσφυγή σε κάλπες μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον.
Σκληρή κριτική
«Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης έχετε πάρει μεγάλη κατρακύλα και δεν σας σώζει τίποτα. Ούτε ο Κάστρο, ούτε ο Ομπάμα, ούτε τα νυχτερινά διαγγέλματα, ούτε τα ταξιδάκια μαζί με ΑΝΕΛ και χρυσαυγίτες», τόνισε ο γ.γ. της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας και χαρακτήρισε «παραμύθι» τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί επερχόμενης «δίκαιης ανάπτυξης».
«Χάθηκαν δύο χρόνια κι εσείς πανηγυρίζετε. Και τώρα, αλυσοδέσατε τη χώρα με τις αποφάσεις του Eurogroup: εκεί πήρατε το χειρότερο για τη χώρα που ζητούσαν και το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι. Ερχεται και το «Μνημόνιο 4» για μετά το 2018. Το μοναδικό ερώτημα είναι ποιός θα το υπογράψει». Δυστυχώς δεν υπάρχει εθνική ομοψυχία και στρατηγική. Χρειάζεται κυβέρνησης ευρείας, φιλοευρωπαϊκής συνεργασίας και αλλαγή πολιτικής», τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φωτεινή Γεννηματά.
«Ημιτελές χριστουγεννιάτικο παραμύθι» χαρακτήρισε τον κυβερνητικό ισχυρισμό πως η οικονομία «πάει καλά», ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε: «Η ελληνική οικονομία είναι στον αναπνευστήρα και με τις επικοινωνιακές σας καθυστερήσεις δεν έχετε εξασφαλίσει ούτε την σταθερή τροφοδοσία της με οξυγόνο».
Με μακρά αναφορά στην Κούβα, στο «καθεστώς Φιντέλ Κάστρο» και στην επανάσταση του 1821, άνοιξε την ομιλία του ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Ν.Μιχαλολιάκος.
«Η χώρα πτώχευσε από τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις, όχι από τις κυβερνήσεις συνεργασίας», υποστήριξε στην ομιλία του ο κ. Λεβέντης επαναφέροντας την πρότασή του για οικουμενική κυβέρνηση ως λύση στο πρόβλημα της χώρας, αλλά και τη θέση του πως θα πρέπει να ενισχυθεί άμεσα και σημαντικά το πρόγραμμα εξοπλισμών, για να θωρακιστεί –όπως σημείωσε- η άμυνα της Ελλάδας.
Για το Καστελόριζο
Η συζήτηση στην αίθουσα συνεδριάσεων της εθνικής αντιπροσωπείας άγγιξε αρκετές αναφορές και τα εθνικά θέματα. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτός των άλλων, η αντιπολίτευση χρησιμοποιεί ως στοιχείο άσκησης πολεμικής κριτικής στο ΣΥΡΙΖΑ, την κοινή παρουσία βουλευτών του με βουλευτές της Χρυσής Αυγής σε εκδήλωση που διοργάνωσε προ ημερών ο συγκυβερνήτης πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Αμυνας στο Καστελόριζο.
Αξιοσημείωτο είναι πως στις πολλές επικρίσεις, ουδείς εκ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να υπερασπιστεί τη συμμετοχή του στην εν λόγω εκδήλωση, δίπλα στους βουλευτές του Ν.Μιχαλολιάκου. Μόνον τα στελέχη της ΧΑ υπεραμύνθηκαν της επιλογής τους να ανταποκριθούν στην πρόσκληση συμμετοχής σε αυτή την εκδήλωση. Για το συγκεκριμένο ζήτημα ο κ. Καμμένος είπε χειροκροτούμενος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: «Με μεγάλη μου λύπη είδα ότι δεν συμμετείχε η αξιωματική αντιπολίτευση. Η αποστολή δεν μπορούσε να ακυρωθεί. Κάποιο επέλεξαν να βάλουν μπροστά τους συμμετέχοντες και όχι το περιεχόμενο της αποστολής». Και απευθυνόμενος στον κ. Κυρ. Μητσοτάκη, συμπλήρωσε: «Κακή στιγμή που δεν συνυπήρχαμε σε αυτή την αποστολή. Μπορούμε να το διορθώσουμε με επόμενες ενέργειες». Μάλιστα υποστήριξε ότι ανάλογες κινήσεις έκαναν στο παρελθόν στελέχη των κυβερνήσεων Α.Παπανδρέου, όταν η Αγκυρα κλιμάκωνε τις προκλήσεις στο Αιγαίο.