Η Be-Live αναπτερώνει την ελπίδα και ζωντανεύει τα όνειρα υπογόνιμων ζευγαριών στις ακριτικές περιοχές της χώρας που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, προσφέροντάς τους την ευκαιρία να ζήσουν το θαύμα της τεκνοποίησης μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης καλύπτοντας εξ’ ολοκλήρου το υψηλό κόστος της διαδικασίας!
Η ιδέα «γεννήθηκε» πριν από πέντε χρόνια και πήρε σάρκα και οστά το 2019, μέσα από το κοινό όραμα των δύο ιατρών αναπαραγωγής κ.κ. Βασίλη Κελλάρη και Χάρη Χηνιάδη, αποσκοπώντας σε ένα μέλλον με λιγότερα προβλήματα υπογονιμότητας και μείωση του ποσοστού υπογεννητικότητας.
Στη συνέντευξή του σήμερα στη «δημοκρατική» ο γυναικολόγος αναπαραγωγής Δρ. Βασίλης Δ. Κελλάρης, αντιπρόεδρος του νοσοκομείου «Μητέρα», ιδρυτικό μέλος της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ΥΓΕΙΑ IVF ΕΜΒΡΥΟΓΕΝΕΣΙΣ και συνιδρυτής του Be-Live, μιλά για την ίδρυση του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου, το όραμά του για τη μείωση του ποσοστού υπογεννητικότητας στην Ελλάδα αλλά και το δικαίωμα στο όνειρο των υπογόνιμων ζευγαριών να αποκτήσουν παιδί.
Παρουσιάζει τον σχεδιασμό της Be-Live για τα Δωδεκάνησα και τις δράσεις που έχουν προγραμματιστεί για τα νησιά μας στο επόμενο διάστημα, επισημαίνοντας ότι το ενδιαφέρον των ζευγαριών για συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι τεράστιο. «Θέλουμε να δώσουμε ευκαιρίες και κίνητρα και να μπορέσουν να επωφεληθούν από το πρόγραμμά μας περισσότερα ζευγάρια που προσπαθούν να κατακτήσουν το όνειρο της απόκτησης παιδιού, αλλά τόσο η οικονομική τους κατάσταση όσο και η ελλιπής πληροφόρηση δεν τους το έχει επιτρέψει μέχρι σήμερα», λέει, μεταξύ άλλων, ο Δρ. Βασίλης Κελλάρης.
• Κύριε Κελλάρη, θα ήθελα να ξεκινήσουμε την συνέντευξη ρωτώντας σας πώς και πότε «γεννήθηκε» η ιδέα για την ίδρυση του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Be-Live.
Η ιδέα της Be-Live γεννήθηκε πριν πέντε χρόνια περίπου, μέσα από ατελείωτες συζητήσεις με τον συνιδρυτή και συνάδελφο Χάρη Χηνιάδη, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά στα προβλήματα υπογονιμότητας που απασχολούν όλο και περισσότερα ζευγάρια, σε συνδυασμό με την οικονομική δυσχέρεια των ημερών μας. Έτσι γεννήθηκε το όραμα της Be-Live. Το κοινό μας όραμα για ένα μέλλον με λιγότερα προβλήματα υπογονιμότητας και μείωση του ποσοστού υπογεννητικότητας. Μας φάνηκε πρωτοποριακή η ιδέα να βοηθήσουμε μέσα από το επάγγελμα που υπηρετούμε.
Η επίσημη ίδρυση πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2019. Ο πυρήνας της Be-Live δημιουργήθηκε με τη συμμετοχή γιατρών και επιστημόνων υγείας, έμπειρων επαγγελματιών από τομείς όπως η επικοινωνία, η ενημέρωση και ο πολιτισμός και τη συνεργασία φίλων και εθελοντών, συγκροτώντας μία πολύ όμορφη ομάδα, γεμάτη ενέργεια, πείσμα και πάθος. Στόχος μας είναι να δώσουμε ελπίδες απόκτησης παιδιών σε υπογόνιμα ζευγάρια που παράλληλα αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα σε κάθε γωνιά της χώρας, καλύπτοντας εξ΄ ολοκλήρου τις δαπάνες των προσπαθειών της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Επιπλέον, από την πρώτη μέρα το έργο μας αποσκοπούσε στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κρατικών φορέων και του κοινού.
Όλα αυτά σε μία κοινωνία που απειλείται από δραστική μείωση του πληθυσμού. Η υπογεννητικότητα αποτελεί πρόβλημα με τεράστιο κοινωνικό αντίκτυπο, με το δημογραφικό να απειλεί την Ελλάδα καθώς ο αριθμός των θανάτων είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των γεννήσεων, φαινόμενο το οποίο έκανε την εμφάνισή του -μη αναστρέψιμα- το 2013, και μάλιστα με αυξητικές τάσεις. Οι πρώτες αιτήσεις ξεκίνησαν αμέσως μετά την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, τον Μάρτιο του 2019. Από τότε, η Be- Live έχει αγκαλιάσει περισσότερα από 20 μωρά. Όσα χρόνια και αν περάσουν, δε θα ξεχάσουμε ποτέ την πρώτη μας επιτυχία. Το πρώτο μας ζευγάρι, το πρώτο θετικό τεστ κύησης και τη στιγμή που η Be-Live έδωσε το πρώτο της μωρό στην αγκαλιά των γονιών του, τον Μάρτιο του 2020, έναν χρόνο μετά την επίσημη ανακοίνωση για την ίδρυση της Be-Live. Το όνειρο πέτυχε, το προσωπικό μας στοίχημα κερδήθηκε! Και κάθε φορά η ίδια χαρά, η ίδια συγκίνηση.
• Η υπογονιμότητα πράγματι είναι μεγάλο ζήτημα και απασχολεί πολλά νέα ζευγάρια ειδικά στις απομακρυσμένες περιοχές, όπου η πρόσβαση και η πληροφόρηση είναι περιορισμένες. Συνεπώς, εκτιμώ ότι, θα είναι και μεγάλο το ενδιαφέρον.
Πράγματι, προφανώς και τα υπογόνιμα ζευγάρια βρίσκονται σε κάθε γωνιά της χώρας. Αυτό στο οποίο μειονεκτούν οι ακριτικές περιοχές είναι αρχικά η μειωμένη έως μηδενική πρόσβαση στην απαραίτητη πληροφόρηση σε ό,τι αφορά τόσο στην εξωσωματική ως διαδικασία όσο και στις ενδεχόμενες επιλογές και ευκαιρίες που μπορεί να έχει ένα ζευγάρι. Επιπλέον, στα απομακρυσμένα νησιά τα ζευγάρια στερούνται την ευκαιρία να επισκεφθούν μεγάλα κέντρα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Η Ρόδος είναι ένα μεγάλο νησί. Ας αναλογιστούμε όλα αυτά τα προβλήματα και πώς τα βιώνουν σε πολύ μικρότερα νησιά της περιοχής σας. Ακολουθώντας πιστά το όραμα και τις αξίες μας και αναγνωρίζοντας την παραπάνω πραγματικότητα, θέλουμε να δώσουμε δυναμικό «παρών», να αγκαλιάσουμε τις περιοχές αυτές ώστε όλος ο κόσμος, τοπικοί φορείς και ζευγάρια, να έχουν πρόσβαση στην απαραίτητη πληροφόρηση σχετικά με τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης αλλά και τις ευκαιρίες για δωρεάν υπηρεσίες με τη στήριξη του Σωματείου μας. Στο πλαίσιο των εκστρατειών ενημέρωσης που οργανώνει η Be-Live στα τελευταία χρόνια όχι μόνο στα Δωδεκάνησα αλλά και σε άλλα ακριτικά νησιά των Κυκλάδων και του Βορειοανατολικού Αιγαίου, η απήχηση είναι μέχρι στιγμής πέραν των προσδοκιών μας.
• Ένας βασικός παράγοντας πάντως που αποθαρρύνει ή περιορίζει τις επιλογές για τα νέα ζευγάρια είναι το τεράστιο οικονομικό κόστος που απαιτείται για την εξωσωματική γονιμοποίηση. Ένα ζευγάρι που γίνεται αποδεκτό από την Be-Live για να υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση απαλλάσσεται εξ’ ολοκλήρου από το κόστος;
Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα το ποσοστό των υπογόνιμων ζευγαριών αγγίζει το 18-20% του συνολικού πληθυσμού.
Το ποσοστό αντιμετώπισης της υπογονιμότητας εκτιμάται μόνο στο 35%, την ίδια στιγμή που η χώρα μας πρωτοπορεί στις εγκαταστάσεις, στις μεθόδους, στην τεχνογνωσία και στη νομοθεσία που αφορά στην εξωσωματική.
Επιπλέον, το οικονομικό βάρος που καλούνται να επωμισθούν τα ζευγάρια που επιθυμούν να υποβληθούν σε εξωσωματική είναι πολλές φορές δυσβάσταχτο, με το κόστος ενός κύκλου να ανέρχεται στα 3.000-4.000€. Συνεπώς, τα ζευγάρια αποτρέπονται από το να κάνουν την προσπάθειά τους, στερώντας από τους ίδιους το δικαίωμα στην απόκτηση παιδιού. Εδώ ακριβώς είναι σημαντικό να επαναλάβουμε ότι εφόσον το ζευγάρι πληροί τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα της Be-Live, δεν επιβαρύνεται οικονομικά. Τα φάρμακα καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ και το Σωματείο μας, ενώ όλο το υπόλοιπο κόστος το αναλαμβάνουμε εμείς, σε συνεργασία με τις περισσότερες από οκτώ μονάδες εξωσωματικής και διαγνωστικά κέντρα που μας στηρίζουν. Φαίνεται παράξενο στους υποψήφιους γονείς, οι οποίοι μας ρωτούν με δυσπιστία αν είναι αλήθεια, αλλά η απάντηση είναι απλή. Δεν επωμίζονται κανένα κόστος.
• Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληροί το ζευγάρι για να επωφεληθεί από το πρόγραμμα της Be-Live;
Ένα ζευγάρι που επιθυμεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα της Be-Live θα χρειαστεί να ακολουθήσει μια τυποποιημένη διαδικασία. Αυτό σημαίνει ότι αρχικά θα υποβάλει ηλεκτρονική αίτηση, την οποία θα βρει στην ιστοσελίδα μας, όπου θα του ζητηθεί βήμα-βήμα να επισυνάψει τα απαραίτητα έγγραφα. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζουμε το αδιάβλητο της διαδικασίας. Θα ακολουθήσει έλεγχος των κριτηρίων ένταξης και εκτίμηση του περιστατικού. Τα κριτήρια που εξετάζει η Be-Live προκειμένου να εντάξει ένα υπογόνιμο ζευγάρι στο πρόγραμμά της είναι κοινωνικά, οικονομικά και ιατρικά. Συγκεκριμένα, δίνεται προτεραιότητα σε ζευγάρια που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές και δεν έχουν άλλο παιδί, ενώ υπάρχει περιορισμός στο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα τόσο στο κατώτερο όσο και στο ανώτερο όριο, τις οικογενειακές καταθέσεις και την οικογενειακή ακίνητη περιουσία. Επιπλέον, υπάρχει Επιτροπή η οποία αξιολογεί τα ιατρικά κριτήρια. Ειδικότερα, στο πρόγραμμα συμμετέχουν γυναίκες μέχρι και 42 ετών με διαγνωσμένη υπογονιμότητα, ενώ σε γυναίκες κάτω των 40 ετών μπορούμε να εξετάσουμε τη δυνατότητα κατάψυξης των ωαρίων τους. Τέλος, οι γονείς θα πρέπει να έχουν ελληνική υπηκοότητα. Το υποψήφιο ζευγάρι θα ενημερωθεί εντός 40 ημερών για το αν πληροί ή όχι τα κριτήρια καθώς και για το αποτέλεσμα αξιολόγησης. Στην περίπτωση που το ζευγάρι γίνει αποδεκτό στο πρόγραμμα της Be-Live, θα υποβληθεί σε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης, μετά από πλήρη ενημέρωση. Η όλη πορεία του περιστατικού μέχρι και τη γέννηση παρακολουθείται από τους γιατρούς της Be-Live.
• Ποιος είναι ο σχεδιασμός της Be-Live για τα Δωδεκάνησα;
Ήδη η Be-Live έχει επεκτείνει τη δράση της στην περιοχή των Δωδεκανήσων, παραμένοντας πιστή στην αρχική της δέσμευση για στόχευση σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας. Το Σωματείο μας, ακολουθώντας τη γραμμή που χάραξε το 2020, εγκαινιάζοντας μία νέα συνεργασία με τον όμιλο ΒΙΑΝΕΞ και υιοθετώντας το νησί της Σάμου, φέτος προχώρησε σε υιοθεσία και της Πάτμου με την υποστήριξη του ίδιου ομίλου. Επιπλέον, το 2021 η Be-Live σε συνεργασία με τη Eurobank στο πλαίσιο του προγράμματος «Μπροστά για την Οικογένεια» ξεκίνησε να διοργανώνει δράσεις για τη στήριξη ακριτικών νησιών και του νομού Έβρου. Στο πλαίσιο αυτό, εγκαινιάσαμε το πρόγραμμα διοργανώνοντας εκστρατεία ενημέρωσης στο Καστελλόριζο, όπου μιλήσαμε σχετικά με το έργο και τη φιλοσοφία της Be-Live αλλά και για τη διαδικασία των εξωσωματικών και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί ένα υπογόνιμο ζευγάρι (κοινωνικά, οικονομικά και ιατρικά κριτήρια) προκειμένου να ενταχθεί στο πρόγραμμα της Be-Live. Η δράση είχε πολύ μεγάλη απήχηση σε τοπικούς φορείς αλλά και στο κοινό. Ευχόμαστε να καταφέρουμε να επισκεφθούμε περισσότερα νησιά των Δωδεκανήσων, να μας μάθει ο κόσμος, να ενημερώσουμε, να συζητήσουμε, να λύσουμε απορίες. Θέλουμε να δώσουμε ευκαιρίες και κίνητρα και να μπορέσουν να επωφεληθούν από το πρόγραμμά μας περισσότερα ζευγάρια που προσπαθούν να κατακτήσουν το όνειρο της απόκτησης παιδιού αλλά τόσο η οικονομική τους κατάσταση όσο και η ελλιπής πληροφόρηση δεν τους το έχει επιτρέψει μέχρι σήμερα.
• Υπάρχουν ήδη συμμετοχές ζευγαριών στο πρόγραμμα από τα νησιά μας;
Φυσικά και υπάρχουν. Μάλιστα έχουμε αίτηση ζευγαριού από τη Ρόδο από τον πρώτο μήνα λειτουργίας του Σωματείου μας. Έχουμε προσέλευση ζευγαριών από όλη την Ελλάδα, ενώ στους τελευταίους μήνες έχει αυξηθεί ο αριθμός των ζευγαριών που κάνουν αίτηση από ακριτικά νησιά, κάτι το οποίο αποδίδουμε σε μεγάλο βαθμό στις εκστρατείες ενημέρωσης που οργανώνουμε.
• Πώς μπορεί κάποιος, που επιθυμεί, να στηρίξει έμπρακτα την προσπάθειά σας;
Η ευαισθητοποίηση στο έργο της Βe-live μπορεί να γίνει πράξη με διάφορους τρόπους, προκειμένου η υλοποίηση των στόχων της να γίνει άμεση πραγματικότητα. Έτσι, μπορεί κάποιος να στηρίξει την προσπάθεια κάνοντας δωρεά οποιουδήποτε ποσού αλλά και ως μεγάλος χορηγός. Μπορεί να βοηθήσει επίσης με το να γίνει ανάδοχος ενός ή περισσότερων ζευγαριών ή και ολόκληρης περιοχής, εθελοντής σε διάφορους τομείς όπως η ιατρική και η γραμματειακή υποστήριξη ή και ως απλός φίλος-υποστηρικτής του προγράμματος.
• Ποιοι είναι οι υποστηρικτές της προσπάθειας μέχρι σήμερα;
Ξεκινήσαμε ως μία μικρή ομάδα που με αγάπη και πείσμα φέραμε εις πέρας τους στόχους μας. Δε θα καταφέρναμε όμως όλα αυτά που έχουμε κατακτήσει μέχρι σήμερα χωρίς την ανιδιοτελή συνεισφορά συναδέλφων γιατρών ποικίλων ειδικοτήτων από όλη τη χώρα και πληθώρας εθελοντών και συνεργατών από την επιστημονική κοινότητα. Ανεκτίμητη είναι και η συμμετοχή των περισσότερων από οκτώ μεγάλων Μονάδων Εξωσωματικής σε όλη την Ελλάδα καθώς επίσης και Διαγνωστικών Κέντρων που συνεισφέρουν πραγματοποιώντας δωρεάν εξετάσεις που είναι απαραίτητες στο πλαίσιο των προσπαθειών εξωσωματικής γονιμοποίησης. Τέλος, ένα τεράστιο ευχαριστώ οφείλουμε στους μεγάλους χορηγούς του Σωματείου μας που στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν έμπρακτα την προσπάθεια της Be-Live τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο πρωτοβουλιών Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητας. Αισθανόμαστε ευγνώμονες απέναντι σε όσους μας στηρίζουν, αναγνωρίζοντας την ευθύνη απέναντι στην κοινωνία και τον άνθρωπο και εκτιμώντας το έργο μας.