Ειδήσεις

Superman challenge: Πώς το επικίνδυνο παιχνίδι έφτασε στα ελληνικά σχολεία

Η μία τριάδα έχει μπλέξει τα χέρια της με την άλλη τριάδα που κάθεται απέναντί της. Ολοι κοιτούν την κάμερα χαμογελαστοί και κάνουν πως χορεύουν περιμένοντας τον… Σούπερμαν. Εκείνος ακόμη πιο ευχαριστημένος παίρνει φόρα, προβάλλει τη γροθιά του και ωσάν πραγματικός σούπερ ήρωας πηδάει πάνω στα μπλεγμένα χέρια τους.

Εκείνοι τον σπρώχνουν προς τα πίσω με όλη τους τη δύναμη, παρατηρώντας την πορεία του. Πόσο ψηλά θα φτάσει; Θα πέσει; Θα χτυπήσει; Θα πονέσει;

Ερευνα: Οι μισοί έφηβοι, μάρτυρες βίας στο Διαδίκτυο
Αν η κατάληξη είναι καλή, το βίντεο θα ανέβει στο TikTok με το hashtag #superman, μία ωραία μελωδική μουσική και το χαρούμενο πρόσωπο του ανηλίκου που τα κατάφερε και διακτινίστηκε χωρίς μία γρατζουνιά. Αν όχι, τότε το βίντεο δεν θα ανέβει ποτέ, ενώ ήδη πολλά παιδιά έχουν δημοσιεύσει τα σπασμένα τους άκρα, προτρέποντας τα υπόλοιπα να μην το κάνουν.

Στην Ελλάδα το challenge του Σούπερμαν καλά κρατεί. «Προκαλούμε τα άλλα σχολεία», είναι το σχόλιο σε ένα βίντεο όπου ο μαθητής καταλήγει άγαρμπα στο μωσαϊκό μάρμαρο του διαδρόμου της σχολικής μονάδας. Την ίδια στιγμή ένας 13χρονος μαθητής από τη Ρόδο νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» έπειτα από πτώση στο έδαφος με το κεφάλι, ενώ ένας 14χρονος στην Πάτρα έσπασε τον καρπό του κατά τη διάρκεια του εν λόγω challenge.

Κεκαλυμμένος κίνδυνος
Πώς όμως ένα επικίνδυνο παιχνίδι έφτασε με τόση ευκολία να γίνεται τάση για τους ανήλικους χρήστες του διαδικτύου;

Οπως εξηγεί ο Γιώργος Κορμάς, ιατρός και εκπρόσωπος Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, το συγκεκριμένο challenge είναι μία απόδειξη της δύναμης που έχουν πλέον τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Είναι σαφές πως οποιαδήποτε συμπεριφορά ακόμη και η πιο επικίνδυνη μπορεί να γίνει μόδα στα social media. Αρκεί να την “ντύσουμε” με χαμόγελα, μουσικές ή και λίγο χορό. Το ίδιο συμβαίνει και με την έκθεση σε βίαιο περιεχόμενο», σημειώνει ο ειδικός.

Είναι σαφές πως οποιαδήποτε συμπεριφορά ακόμη και η πιο επικίνδυνη μπορεί να γίνει μόδα στα social media. Αρκεί να την «ντύσουμε» με χαμόγελα, μουσικές ή και λίγο χορό.
Ασχολούμενος με την ασφάλεια του Διαδικτύου από το 2007, ο κ. Κορμάς σημειώνει πως όλα αυτά τα χρόνια έχουν κυκλοφορήσει πολλά άκρως επικίνδυνα και ανησυχητικά challengeς για ανήλικους, ωστόσο το συγκεκριμένο, το Superman challenge, είναι από τα λίγα που έχουν πάρει τέτοια διάσταση. «Πλέον το βλέπουμε παντού. Στα σχολεία, στα γήπεδα, στους δρόμους από το Ισραήλ μέχρι την Ελλάδα και από την Ελλάδα μέχρι τις ΗΠΑ».

Challenge που… ιντριγκάρει
Με τους περισσότερους εφήβους να μην κατανοούν την επικινδυνότητα αυτής της μόδας, παρά μόνο όταν τη βιώσουν, ο ειδικός θεωρεί πως οι περισσότεροι νέοι το κάνουν για δύο λόγους. Είτε γιατί θέλουν να γίνουν αποδεκτοί από την ομάδα τους και να νιώσουν μέλος της παρέας, είτε γιατί είναι κάτι που τους ιντριγκάρει, ή και τα δύο.

Τα νέα παιδιά αφενός δεν είναι τόσο εξοικειωμένα με το παιχνίδι στον δρόμο και τον αθλητισμό, αφετέρου δεν ξέρουν μέχρι πού φτάνουν οι αντοχές τους.
«Η έκθεση σε πιο επικίνδυνες συμπεριφορές είναι χαρακτηριστικό της εφηβικής ζωής όλων μας. Ωστόσο αυτό που πολλοί δεν λαμβάνουν υπόψη είναι πως τα νέα παιδιά σήμερα αφενός δεν είναι τόσο εξοικειωμένα με το παιχνίδι στον δρόμο και τον αθλητισμό, αφετέρου δεν ξέρουν μέχρι πού φτάνουν οι αντοχές τους. Οπότε δεν μπορούν καν να αντιληφθούν την επικινδυνότητα μιας τέτοιας πτώσης», εξηγεί.

Υψιστης σημασίας η αποχή μέχρι τα 12
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, στην Ελλάδα πάνω από το 70% των μαθητών του Δημοτικού έχουν μέσα κοινωνικής δικτύωσης και για τον ίδιο τα προβλήματα ξεκινούν και καταλήγουν σε αυτά.

«Η λογική είναι η αποχή από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού και γενικά μέχρι το παιδί να έχει ένα ολοκληρωμένο αξιακό σύστημα ώστε να μπορεί να αντιληφθεί και να διαχειριστεί όλα αυτά που βλέπει», υπογραμμίζει.

«Ακατάλληλον» στα κοινωνικά δίκτυα – Η κυβέρνηση υιοθετεί το μοντέλο της Αυστραλίας
Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου έχει δεχθεί καταγγελίες από γονείς που απαγόρεψαν στα παιδιά τους τη χρήση κοινωνικών δικτύων με μόνη εξαίρεση την ένταξή τους σε ομαδική συνομιλία με τους συμμαθητές τους, με αποτέλεσμα αυτά να εκτεθούν μέσω ψεύτικου προφίλ σε περιεχόμενο παιδικής πορνογραφίας. Γι’ αυτό και ο κ. Κορμάς καταλήγει πως είναι ύψιστης σημασίας η αποχή από όλα ανεξαιρέτως τα δίκτυα μέχρι την ηλικία των 12 ετών.

Πηγή: thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου