Ειδήσεις

Θα συναποφασίζουν υπουργείο, πανεπιστήμια και ΑΔΙΠ για τον αριθμό των εισακτέων

Με κοινή απόφαση του υπουργείου Παιδείας, των Ιδρυμάτων και της αρχής για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), θα καθορίζεται ο αριθμός των εισακτέων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, όπως αποφασίστηκε, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ), στην οποία συμμετείχαν και οι εκπρόσωποι των πανεπιστημίων.

«Είμαστε όλοι εδώ στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, πολύ ικανοποιημένοι γιατί το θέμα που ανοίξαμε τον Νοέμβριο, δίνοντας ραντεβού για τώρα τον Ιανουάριο, κλείνει πάρα πολύ καλά. Ενώ φάνηκε στην αρχή ότι υπάρχουν δυσκολίες για τον νέο τρόπο καθορισμού των εισακτέων, σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, η διαβούλευση απέδωσε πολύ θετικά αποτελέσματα», ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Δεν είναι σαφές πάντως, εάν η συμφωνία θα εφαρμοστεί από τη νέα χρονιά, καθώς μεσολαβούν οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. «Πρέπει να υπάρξει νόμος από τη νέα Βουλή», ανέφερε ο κ. Λοβέρδος και πρόσθεσε: «Επειτα, πρέπει να υπάρξουν Υπουργικές Αποφάσεις που να ρυθμίζουν τις λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας και τέλος, η ίδια η συμφωνία μέχρι τον Μάρτιο της ΑΔΙΠ, του ΥΠΑΙΘ, και των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ».

Η αρχική πρόταση του υπουργείου, ήταν, η αρμοδιότητα του καθορισμού του αριθμού των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση να περάσει εξ ολοκλήρου στα πανεπιστήμια. Οι πρυτάνεις, ωστόσο, διαφώνησαν, προτείνοντας την τριμερή λύση που τελικά αποδέχθηκε ο υπουργός.

Ο κ. Λοβέρδος ανέφερε, επίσης, ότι με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να καθορίζεται και ο αριθμός των μετεγγραφών. «Αν αυτό επιτευχθεί, τότε θα έχουμε συναποφασίζοντες όλους εκείνους που έχουν δημιουργήσει τις συγκρούσεις στο παρελθόν και στο πρόσφατο παρελθόν.
Δηλαδή τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα καταθέτουν τις προτάσεις και θα συναποφασίζουν με κριτήριο τι δύνανται να εκπαιδεύουν. Το δε υπουργείο και η εκάστοτε κυβέρνηση θα συνεκτιμά και άλλα κοινωνικά κριτήρια, όπως την επιθυμία των Ελλήνων να σπουδάσουν τα παιδιά τους. Η δε ΑΔΙΠ θα είναι μία μορφή διαιτητή, η οποία θα καθορίζει με πιο λογικό τρόπο, μειώνοντας τις αποστάσεις ανάμεσα στο υπουργείο και τα Πανεπιστήμια- ΤΕΙ», τόνισε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου