Ανακάτεμα και ξαναμοίρασμα από τη αρχή της τράπουλας του πολιτικού σκηνικού σηματοδοτεί η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, διαπίστωση (και είναι η μόνη) στην οποία συναντιώνται τόσο τα στελέχη της Κουμουνδουρου όσο και της γαλάζιας παράταξης.
Η εκλογή του κ. Μητσοτάκη, που διέπεται από συγκεκριμένα και σαφή μεταρρυθμιστικά χαρακτηριστικά (τα οποία οδήγησαν ουκ ολίγους ψηφοφόρους των κομμάτων του Κέντρου στα εκλογικά τμήματα της Ν.Δ προκειμένου να τον αναδείξουν αρχηγό), σηματοδοτεί για το Μαξίμου, καταρχήν το απότομο φρενάρισμα των “συνεννοήσεων” μεταξύ Κουμουνδούρου και Καραμανλικής Τάσης.
Τους τελευταίους μήνες άλλωστε, μετά την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά από την ηγεσία της Ν.Δ και την αντικατάστασή του από τον μετριοπαθή καραμανλικής επιρροής Βαγγέλη Μεϊμαράκη, υπήρχε μια “ασφάλεια” στο κυβερνών κόμμα, ότι οψέποτε χρειαζόταν (αρχής γενομένης στο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο), θα μπορούσε να “ενεργοποιηθεί” το κομβίον “κινδύνου” και δια των καναλιών συνεννόησης Μαξίμου-Συγγρού (ήτοι Καραμανλή-Παυλόπουλο) να δοθεί “αναπνευστήρας” στην κυβέρνηση ώστε να συνεχίσει να κρατηθεί με το κεφάλι έξω από το νερό.
Αλλαγή πλάνων
Υπό αυτή την έννοια (μεταξύ άλλων) είναι δεδμένο (καίτοι το αρνούνται οι μαξιμινοί) πως επιθυμούσαν σφόδρα την ανάδειξη του κ. Μειμαράκη στον γαλάζιο θώκο. Η υποδοχή που επεφύλαξαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη άλλωστε ήδη από το βράδυ της εκλογής του, είναι χαρακτηριστική της πολιτικής σύγκρουσης που θα ακολουθήσει εφεξής μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ (Συνοπτικώς: Νεοφιλελεύθερος, ανάλγητος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με ακροδεξιά δεκανίκια κι από μεγάλο Τζάκι).
Τούτων δοθέντων, η ιδέα που επώαζε σε ουκ ολίγα κορυφαία στελέχη του κυβερνητικού περιβάλλοντος για “πλάτη” της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα μνημονιακά νομοσχέδια που απομένουν, εγκαταλείπεται και ο ανασχεδιασμός προβλέπει: Πόλωση με Ν.Δ, επιχείρηση ρυμούλκησης βουλευτών από ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων, τα οποία εκτιμούν στην κυβέρνηση ότι θα διεμβολιστούν από την επικράτηση Μητσοτάκη.
ΠΑΣΟΚ στην πρέσα
Πριν αλέκτορα φωνήσαι, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Λεωνίδας Γρηγοράκος, μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΙ, προανήγγειλε ουσιαστικά την “διάλυσή” της, αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο, βουλευτές του κόμματος να πορευτούν με τη Ν.Δ. Έπλεξε μάλιστα το εγκώμιο του νέου γαλάζιου προέδρου χαρακτηρίζοντάς τον πολύ καλό πολιτικό και διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι ΝΔ θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα δημοσκοπικά.
Αμφισβητώντας δε ευκρινώς την Φώφη Γεννηματά, είπε ότι αν η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν αλλάξει και δεν δώσει το στίγμα της, μελετά το ενδεχόμενο να μην κατέβει ως υποψήφιος στις επόμενες εκλογές.
Εξ ου και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έσπευσε χθες να λάβει αποστάσεις από τον άλλοτε κυβερνητικό εταίρο του κόμματός της, τη Ν.Δ, υιοθετώντας για τον κ. Μητσοτάκη, την πολιτική ορολογία που χρησιμοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ, περί “νεοφιλελευθερισμού”.
Ως φαίνεται στην Χαριλάου Τρικούπη, ανοίγει νέα σελίδα εσωστρέφειας.
Ποτάμι ψάχνοντας ρόλο
Την εκ δεξιών του πίεση (μεταρρυθμιστικής κοπής) θα δεχθεί και το Ποτάμι, του οποίου ψηφοφόροι προσέλευσαν μαζικά στις κάλπες της Ν.Δ υπέρ Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο επικεφαλής του κόμματος, υποδέχθηκε με ηπιότερους τόνους τα μαντάτα της εκλογής Κυριάκου, καλώντας τον να αποδείξει εμπράκτως ότι είναι μεταρρυθμιστής και ευχόμενος να οδηγήσει τη Ν.Δ εκτός συντηρητικών υδάτων.
Το ερώτημα -εάν πιάσουν οι ευχές του κ. Θεοδωράκη- είναι ποιος θα είναι τότε ο ρόλος του δικού του κόμματος στον πολιτικό χάρτη. Ερώτημα που θα απαντηθεί αναπόφευκτα, σύντομα.
capital.gr