Μπορεί να χρειάζεται να δίνουν, σχεδόν, καθημερινή μάχη με το τέρας της ελληνικής πολυνομίας και γραφειοκρατίας για να…τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους στην χώρα μας όμως, εξακολουθούν να στηρίζουν τις επενδύσεις τους. Τι κρατάει στην Ελλάδα τους Έλληνες businessmen του εξωτερικού; Χωρίς αμφισβήτηση οι χαμηλές τιμές των ελληνικών ακινήτων. Αλλά και το γεγονός ότι διαθέτουν βαθιά ριζωμένη την επιθυμία να επενδύσουν στον τόπο καταγωγής τους, γεγονός στο οποίο στηρίζονται, διαχρονικά οι περισσότερες κυβερνήσεις, που απευθύνουν επενδυτικό προσκλητήριο στους ομογενείς, χωρίς όμως να τους εξασφαλίζουν απλούστερες επενδυτικές διαδικασίες. Ποιοι είναι οι ομογενείς που επενδύουν στην ελληνική κτηματαγορά
Μερκούριος Αγγελιάδης
Το εγχείρημα της αξιοποίησης της έκτασης στην Αφάντου της Ρόδου χρονολογείται από το 1977. Το γεγονός αυτό όμως, δεν πτόησε τον Μερκούριο Αγγελιάδη που πήρε πριν από µερικά χρόνια την -έως έναν βαθµό υψηλού ρίσκου- απόφαση να συμμετάσχει στο εγχείρηµα της αξιοποίησης της προνοµιακής έκτασης, συνολικού εµβαδού 1.615 στρεμμάτων. Οι ισχυρές επενδυτικές προοπτικές του ακινήτου, που βρίσκεται σε έναν κορυφαίο, παγκοσμίως, τουριστικό προορισµό, το Νησί των Ιπποτών, φαίνεται ότι έπεισαν τον κ. Αγγελιάδη να συμμετάσχει στο project της αξιοποίησης της έκτασης.
Ως εκ τούτου, το 2014 η MA Angeliades Inc. µαζί µε την εταιρεία Aegean Sun Investments του οµίλου Νικολαΐδη επελέγησαν, ύστερα από διαγωνισµό του ΤΑΙΠΕΔ, για την υλοποίηση τουριστικής επένδυσης της τάξης των 300 εκατ. ευρώ στην Αφάντου. Στην πρώτη παραχωρήθηκε το βόρειο τµήµα της έκτασης και στη δεύτερη το νότιο. Ωστόσο, πέντε χρόνια αργότερα, μένει να φανεί, εάν θα επαληθευθούν οι προσδοκίες για την έναρξη της επένδυσης µέσα στο 2019, μετά και την ολοκλήρωση, πριν από μερικούς μήνες, των δοκιµαστικών τοµών που διενέργησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου στην έκταση.
Η έρευνα κατέδειξε ότι οι αρχαιότητες που αποκαλύφθηκαν δεν εµποδίζουν την υλοποίηση της επένδυσης, ενώ εκτιµάται ότι µε ορίζοντα το 2021 θα µπορούσαν να έχουν κάνει την εµφάνισή τους, τουλάχιστον στο νότιο τµήµα, τα πρώτα πεντάστερα ξενοδοχεία. Ο κ. Αγγελιάδης δεν έχει κρύψει, κατά καιρούς, τη δυσαρέσκειά του για την καθυστέρηση µε την οποία έχει βρεθεί αντιµέτωπο το έργο, καθώς ανέµενε ότι η ελληνική Πολιτεία θα έπραττε τα δέοντα για να εκκινήσει το συντοµότερο δυνατόν µια επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ.
Αλλωστε, διαθέτει µεγάλη πείρα από τέτοιου είδους έργα ανάπτυξης, αποτελώντας έναν από τους πλουσιότερους οµογενείς της Αµερικής. Εγκατέλειψε το 1960, σε ηλικία 20 ετών, τη Σύµη για να πάει στις ΗΠΑ και ξεκίνησε τότε να εργάζεται σε ένα ελληνικών συµφερόντων εργοστάσιο. Το 1967 ίδρυσε µε τον αδελφό του την εταιρεία A&T Construction, µε αντικείµενο τις αναπαλαιώσεις σπιτιών, και λίγα χρόνια αργότερα επεκτάθηκαν στην κατασκευή εστιατορίων. Το 1990 ίδρυσε την εταιρεία MA Angeliades, µέσω της οποίας συμμετείχε στον διαγωνισµό για την Αφάντου και η οποία την τελευταία εικοσαετία έχει αναλάβει ορισµένα από τα µεγαλύτερα δηµόσια έργα της Νέας Υόρκης.
Τζέιµς Μολφέσης
Την υλοποίηση του σύνθετου τουριστικού συγκροτήµατος “Iliad Resort” στην Ιθάκη σχεδιάζει ο Ελληνοαυστραλός Τζέιµς Μολφέσης µε καταγωγή από το νησί του Οδυσσέα. Μέχρι σήµερα, ως επικεφαλής της εταιρείας Smenter Limited, που είναι ιδιοκτήτρια της έκτασης, έχει επενδύσει περισσότερα από 20 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που περιλαµβάνει την απόκτηση γης, µε την έρευνα για την αναζήτηση των κατάλληλων εκτάσεων να έχει ξεκινήσει το 2002 και τις αγοραπωλησίες να ολοκληρώνονται το 2005.
Η επένδυση -της οποίας το ύψος εκτιµάται ότι θα αγγίξει το 1 δισ. ευρώ- αναµένει την έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων, η οποία όμως, δεν έχει συνεδριάσει εδώ και ένα χρόνο. Το “Iliad Resort” θα βρίσκεται σε περίπου 2.600 στρέµµατα παραλιακού µετώπου στην Ιθάκη και όταν ολοκληρωθεί θα αποτελεί το µεγαλύτερο τουριστικό θέρετρο που έχει κατασκευαστεί σε ελληνικό νησί, σύµφωνα µε την Portfolio International.
Θα διαθέτει γήπεδο γκολφ 18 οπών σχεδιασµένο από τον Greg Norman, µαρίνα 200 θέσεων ελλιµενισµού, εµπορικές χρήσεις, παραθαλάσσιο οικισµό και έξι πολυτελείς ξενοδοχειακές µονάδες που θα αποτελούνται από 1020 σουίτες και 150 κατοικίες γκολφ.
Η αλυσίδα Setai Hotels θα διαχειρίζεται τις ξενοδοχειακές µονάδες, στη φάση της κατασκευής θα απασχοληθούν περίπου 3.500 άτοµα, ενώ για την υλοποίησή του θα απαιτηθούν από 23 έως 30 µήνες από την έναρξη της κατασκευής. Η Portfolio International ιδρύθηκε το 1984 από τους Ian και Chris Meredith και µέχρι σήµερα έχει ολοκληρώσει 22 έργα συνολικής αξίας άνω του 1 τρισ. δολαρίων, ενώ διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της περίπου 20 projects, μεταξύ των οποίων το “Elounda Resort” στην Κρήτη.
Ο Γιώργος Κουτσός επενδύει σταθερά από το 1999 στον τουρισµό της Κω, και µάλιστα πριν από λίγες ηµέρες εγκαινίασε το “Albergo Gelsomino” (ξενοδοχείο “Γιασεµί”), το νέο boutique hotel που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Κω. Πρόκειται για το πρώτο ξενοδοχείο που δηµιουργήθηκε, επί ιταλοκρατίας, στο νησί, γνωστό στους µόνιµους κατοίκους και ως “Ακταίον”.
Σχεδιάστηκε το 1927 από τον αρχιτέκτονα Rodolfo Petracco και χρησιµοποιήθηκε ως ξενώνας για τους Ιταλούς αξιωµατούχους, µέχρι τη δικτατορία, οπότε µετατράπηκε σε Λέσχη Αξιωµατικών Κω. Στη συνέχεια αποδόθηκε στον δήµο του νησιού. Αφότου χρησιµοποιήθηκε από τη ∆ηµοτική Τηλεόραση της Κω, λειτούργησε ως γραφειακός χώρος της αστικής συγκοινωνίας του νησιού και ως γραφείο τουριστικών πληροφοριών, το κτήριο αφέθηκε στην τύχη του για περίπου επτά χρόνια.
Ως εκ τούτου, ύστερα από δηµόσιο πλειοδοτικό διαγωνισµό, τον Μάιο του 2017 η Γ. Κουτσός ΙΚΕ επελέγη για τη µίσθωση, για διάστηµα 20χρόνων, του κτιρίου µε µηνιαίο ενοίκιο ύψους 6.500 ευρώ. Τον Φεβρουάριο του 2018 η οµάδα του Ελληνοαµερικανού επιχειρηµατία ξεκίνησε τις εργασίες ανακατασκευής, µία επένδυση ύψους 1.2 εκατοµµυρίων ευρώ, οι οποίες ολοκληρώθηκαν πρόσφατα, οδηγώντας στα εγκαίνια του ανακαινισµένου ξενοδοχείου πριν από µία εβδοµάδα.
Στόχος του οµογενούς από την Αµερική είναι το “Albergo Gelsomino”, που διαθέτει οκτώ δωµάτια από 33 έως περίπου 45 τ.µ. το καθένα, να λειτουργεί σε δωδεκάµηνη βάση. Το ξενοδοχείο θα απευθύνεται σε επισκέπτες ανώτερης εισοδηµατικής κατηγορίας, µε τον κ. Κουτσό να επενδύει σταθερά στην προσέλκυση εύπορων τουριστών.
Η δεύτερη επένδυση του Γιώργου Κουτσού στην Κω, πέρα από το “Albergo Gelsomino”, αφορά το ύψους 7 εκατ. ευρώ boutique hotel “Aqua Blue” των 53 δωµατίων. Το “Aqua Blue” άνοιξε τις πύλες του τον Απρίλιο του 2012, αποτελώντας ένα από τα πρώτα boutique ξενοδοχεία της Κω, µε το συγκριτικό πλεονέκτηµά του να είναι η παροχή εξατοµικευµένων και a la carte υπηρεσιών (υδροθεραπεία, τουρκικό χαµάµ κ.λπ.). Το τρίτο ξενοδοχείο του κ. Κουτσού είναι το “Πέλαγος” που διαθέτει περίπου 650 κλίνες, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1999 και ανακαινίστηκε το 2010.
Ο όµιλος Κωνσταντίνου, του οµογενούς από τη Βενεζουέλα Παναγιώτη Κωνσταντίνου, σχεδιάζει το επόµενο έργο στον κλάδο των εµπορικών κέντρων, έχοντας ήδη αναπτύξει το “Metro Mall” στον Αγιο Δηµήτριο, που αποτελεί επένδυση ύψους 75 εκατ. ευρώ. Το νέο επενδυτικό σχέδιο, προϋπολογισµού της τάξης των 100 εκατ. ευρώ, αφορά την υλοποίηση εµπορικής ανάπτυξης στη Λυκόβρυση, µε εκµισθώσιµη επιφάνεια 40.000 τ.µ.
Στόχος του κ. Κωνσταντίνου είναι ο πολυχώρος να µετατραπεί σε προορισµό εµπορίου και ψυχαγωγίας. Και αυτό µε δεδοµένο ότι η περιοχή, όπου σχεδιάζεται να επεκταθεί η γραµµή 4 του µετρό, θα αργήσει να αποκτήσει σύνδεση µε µέσο σταθερής τροχιάς. Για την ώρα, τo έργο θα πρέπει να λάβει το “πράσινο φως” από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.
Ο όµιλος Κωνσταντίνου δραστηριοποιείται και στο λιανεµπόριο. Το 2010 εξαγόρασε την ελληνική αλυσίδα οικιακού εξοπλισµού “Διάφανο”, ενώ δραστηριότητα αναπτύσσει και στον κλάδο ένδυσης και υπόδησης, µέσω της εταιρείας Alimar Development.
Επίσης, στη Ρουμανία ο όμιλος ίδρυσε το 2016 την εταιρεία Roperos, µέσω της οποίας ανέπτυξε κατάστηµα “Benetton” στο εµπορικό κέντρο “Park Lake” στο Βουκουρέστι, µε τον στρατηγικό στόχο της εταιρείας να είναι η δηµιουργία ολοκληρωµένου δικτύου καταστηµάτων.
Συνολικά, το χαρτοφυλάκιο του οµίλου περιλαµβάνει 75 πολυκαταστήµατα στη Βενεζουέλα, 12 πολυκαταστήµατα στην Κόστα Ρίκα, πολυλειτουργικό συγκρότηµα 200.000 τ.µ. (µε νοσοκοµείο, ξενοδοχείο, εµπορικό κέντρο, γραφεία), πολυκατάστηµα σε εµπορικό κέντρο και αποθηκευτικό κέντρο στον Παναµά, αποθηκευτικούς χώρους και malls στις ΗΠΑ, logistics center και πολυκαταστήµατα σε Πουέρτο Ρίκο, Δοµινικανή Δηµοκρατία και Ονδούρα.
Αριστείδης Χαλικιάς
Παραδοσιακός παίκτης στην ελληνική αγορά ακινήτων είναι ο Αριστείδης Χαλικιάς, επικεφαλής της Intercontinental ΑΕΕΑΠ, µε χαρτοφυλάκιο 36 ακινήτων αξίας 97 εκατ. ευρώ. Ο κ. Χαλικιάς δραστηριοποιείται, για πολλά χρόνια, στην αγορά ακινήτων στις ΗΠΑ, ενώ από το 2000 κατέχει τη θέση του προέδρου του διοικητικού συµβουλίου της Republic Bank of Chicago.
Όπως αναφέρει το βιογραφικό του κ. Χαλικιά, ο ίδιος πέτυχε να αυξήσει πάνω από 10 φορές το µέγεθος της τράπεζας, µέσω τόσο οργανικής ανάπτυξης όσο και αγοράς χρηµατοπιστωτικών ιδρυµάτων που έχρηζαν αναδιάρθρωσης. Ο κ. ∆ουζόγλου από το 1994 είναι πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος της Intercontinental Real Estate & Development Corporation, που έχει ως αντικείμενο την αξιοποίηση ακινήτων.
Η εταιρεία εισήχθη στο ελληνικό Χρηµατιστήριο τον Αύγουστο του 2016 και διαχειρίζεται συγκροτήµατα κατοικιών, γραφειακούς χώρους και εµπορικά καταστήµατα σε όλη την Ελλάδα.