Τοπικές Ειδήσεις

“Απαιτούνται άμεσες πρωτοβουλίες για επιτάχυνση των εμβολιασμών και στοχευμένη εξωτερική πολιτική στην επανέναρξη Διερευνητικών Επαφών με Τουρκία”

Στην εκπομπή της ΕΡΤ, «Από τις 6», με τους δημοσιογράφους Δ. Κοτταρίδη και Γ. Πιτταρά, ήταν σήμερα καλεσμένος ο Νεκτάριος Σαντορινιός. Ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφέρθηκε στο ζήτημα της επανέναρξης των Διερευνητικών Επαφών της χώρας μας με την Τουρκία, ενώ σχολίασε επίσης, την ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών τόσο σε εγχώριο, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την επίσπευση του ρυθμού εμβολιασμών.

Ø Η επανέναρξη των διερευνητικών με την Τουρκία να γίνει στη βάση της εθνικής μας γραμμής και μόνο

«Βρισκόμαστε στον 61ο γύρο των Διερευνητικών Επαφών Ελλάδας-Τουρκίας. Η αλήθεια είναι ακόμη δεν έχουμε καταφέρει να φτάσουμε κοντά σε κάποιο Συνυποσχετικό με την Τουρκία. Θεωρώ ότι η χώρα μας πρέπει να περιορίσει τον διάλογο, αποκλειστικά και μόνο στα θέματα της ΑΟΖ και της υφαλοκριπίδας. Δεν πρέπει να δεχθεί καμία άλλη επέκταση της συζήτησης, ακόμη και στο επίπεδο των διερευνητικών επαφών. Πρέπει δηλαδή, κατά τη γνώμη μας, να ακολουθηθεί η προκαθορισμένη εθνική γραμμή και τίποτα άλλο. Παρόλα αυτά, εμείς στηρίζουμε την εθνική προσπάθεια στην εύρεση λύσης, στο πλαίσιο των Διεθνών Συμβάσεων».

«Οφείλω, παράλληλα, να ομολογήσω ότι με ξενίζει ιδιαίτερα το παρασκήνιο αυτών των διερευνητικών επαφών και το πώς εξελίχθηκε: Από νωρίς χθες, το Υπουργείο Εξωτερικών διαμήνυε ότι δεν υπάρχει κάποια επίσημη πρόσκληση από την τουρκική πλευρά, ενώ αργότερα ενημερωθήκαμε, δια στόματος κ. Τσαβούσογλου, ότι ξεκινάνε οι διερευνητικές και την ίδια ώρα ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στο θέμα, από την Πορτογαλία, είπε ότι «ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες», χρησιμοποιώντας έναν καθόλα ακατάλληλο ώρα για την κρίσιμη διπλωματική φάση που διανύουμε με την Τουρκία. Δημιουργείται, λοιπόν, ένα ερώτημα αν πράγματι υπάρχει επίσημη πρόσκληση για την επανέναρξη των συνομιλιών. Επίσης, ανησυχούμε μήπως επαναληφθεί το σκηνικό του Σεπτεμβρίου, όταν πριν την Σύνοδο Κορυφής και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αλλά σε χαμηλότερο διπλωματικά επίπεδο έγινε προσπάθεια για διερευνητικές, με αποτέλεσμα να μην προχωρήσουν στην Σύνοδο, οι κυρώσεις προς την Τουρκία».

«Να θυμίσω τέλος, ότι και το 2016, επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, οι Διερευνητικές Επαφές που είχαν ξεκινήσει, σταμάτησαν με υπαιτιότητα της Τουρκίας, μιας και τότε είχε λάβει χώρα το Πραξικόπημα και ο Ερντογάν δεν εμπιστευόταν κανέναν».

 

Ø Να ασκήσει η χώρα πιέσεις για μεγαλύτερη διάθεση εμβολίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να λάβει πρωτοβουλίες, μέσω διμερών επαφών, για προμήθεια επαρκών δόσεων για τον πληθυσμό μας

Το ζήτημα των εμβολιασμών το θεωρούμε αρκετά κρίσιμο. Εμείς προτείνουμε ότι η χώρα μας πρέπει να κινηθεί σε δυο κατευθύνσεις: Η πρώτη, αφορά στην πίεση που πρέπει να ασκήσουμε για να γίνουν περισσότερες συμφωνίες, σε επίπεδο Ε.Ε., για την προμήθεια και διάθεση εμβολίων. Επίσης υπάρχουν φαρμακοβιομηχανίες εντός Ε.Ε. που θα μπορούσαν να παράξουν πολύ γρηγορότερα το εμβόλιο, αν είχε ελευθερωθεί η πατέντα, όπως πρότεινε και ο Αλέξης Τσίπρας».

«Η δεύτερη αφορά τις προσπάθειες που κάθε Κυβέρνηση οφείλει να καταβάλει για να προστατεύσει το δικό της πληθυσμό. Με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή η χώρα μας μπορεί μόνο να κάνει 8.000-10.000 εμβολιασμούς την ημέρα, σημαίνει ότι στην Ελλάδα, για να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός θα χρειαστούν 4 χρόνια, γεγονός που μας οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο. Άρα η ελληνική Κυβέρνηση δεν έπρεπε να είχε προνοήσει να λάβει πρωτοβουλίες για τη διενέργεια διμερών συμφωνιών μεταξύ χωρών και εταιρειών για την επαρκή προμήθεια εμβολίων και τη διασφάλιση του εμβολιασμού όλου του πληθυσμού;

«Η Ε.Ε. είχε αποφασίσει να παραγγείλει 500 εκ. δόσεις και τελικά έφτασε να παραγγέλνει 300 εκ. Η διαφορά αυτή μας φέρνει πίσω στους εμβολιασμούς. Επίσης δημοσιεύματα που δεν έχουν διαψευστεί, κάνουν λόγο για συμφωνία της Γερμανίας για 30 εκατομμύρια επιπρόσθετες δόσεις εμβολίων. Ταυτόχρονα, η Κύπρος προσπαθεί, μέσω του Ισραήλ, να προμηθευτεί περισσότερα εμβόλια. Η χώρα μας τι κάνει;».

«Αποτελεί κρίσιμο και απαιτούμενο ζήτημα, η συλλογική ανοσία του πληθυσμού της χώρας μας μέχρι το καλοκαίρι. Γνωρίζουμε όλοι ότι το 25% της εθνικής μας οικονομίας, στηρίζεται στον τουρισμό. Για να μπορέσει λοιπόν, να λειτουργήσει η οικονομία κατ’ ελάχιστο, για να μην ξαναβιώσουμε την περσινή καταστροφική κατάσταση, που οδήγησε πολλές επιχειρήσεις και εργαζόμενους στα όρια, αντίστοιχα, της χρεωκοπίας και της φτώχειας, για να μην ρισκάρουμε την απώλεια άλλων συνανθρώπων μας, χρειάζεται να αυξηθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου