Οπως κάθε χρόνο έτσι κι εφέτος στις γιορτές των Χριστουγέννων, η ελληνική αστυνομία προχώρησε σε πλήθος συλλήψεων για αδικήματα σχετικά με την χαρτοπαιξία και άλλων τυχερών παιχνιδιών. Μάλιστα η εφευρετικότητα των συλληφθέντων κάθε φορά εκπλήσσει καθώς μαθαίνουμε συνεχώς για νέους τρόπους και μεθόδους ώστε αυτές οι αξιόποινες πράξεις να παραμένουν ατιμώρητες στη σκιά του νόμου.
Με μια πρώτη ματιά ο πολίτης θα επαινέσει την πολιτεία σκεπτόμενος ότι το κράτος με αυτό τον τρόπο προφυλάσσει τους ανθρώπους από τα δεινά της χαρτοπαιξίας. Αν όμως κοιτάξουμε πιο προσεκτικά τι συμβαίνει σε καθημερινή βάση θα διαπιστώσουμε ότι μάλλον η πολιτεία αντί να αποτρέπει τον τζόγο, τον ενθαρρύνει και μάλιστα με έντονους τρόπους.
Είναι πανθομολογούμενο πως δεν υπάρχει διαφημιστικό διάλειμμα στην τηλεόραση όπου να μην προβάλλονται διαφημίσεις ηλεκτρονικού τζόγου. Επιπροσθέτως στα διαλείμματα αθλητικών αγώνων οι διαφημίσεις που προτρέπουν τον πολίτη να ρισκάρει τα χρήματά του είναι καθολικές και επίμονες.
Προσφάτως βέβαια, δίνεται και η δυνατότητα να στοιχηματίζουμε στα παραδοσιακά παιχνίδια από το κινητό μας, αφού οι εταιρίες γνωρίζουν πολύ καλά πως όταν αφαιρούμε χρήματα από τον λογαριασμό μας μέσω κινητού τηλεφώνου είναι μια ενέργεια λιγότερο αισθητή από την αφαίρεση χαρτονομισμάτων από το πορτοφόλι μας. Με τον βομβαρδισμό των διαφημίσεων μέσω τηλεόρασης, ιντερνέτ και άλλων μέσων και με την ακατάπαυστη επανάληψη αυτών, ο μέσος πολίτης βυθίζεται σε μια εικονική πραγματικότητα όπου μια ζωή με αμύθητα πλούτη και κίβδηλες απολαύσεις είναι ένας αναμενόμενος και ζηλευτός στόχος.
Έτσι εξανεμίζονται περιουσίες, μισθοί και πολλές οικογένειες στερούνται τα στοιχειώδη της διαβίωσης καθώς κάποιο μέλος επενδύει τον οικογενειακό προϋπολογισμό στον τζόγο. Αναρίθμητες έρευνες συνδέουν βεβαίως τον τζόγο με τον αλκοολισμό, την ενδοοικογενειακή βία, το διαζύγιο, την κατάθλιψη ακόμα και με την αυτοκτονία. Αναμφίβολα αξίζει τα αναφέρουμε ότι τα ανήλικα τέκνα που αποτελούν αυτόπτες μάρτυρες των ενεργειών των γονιών τους, λαμβάνουν το μήνυμα ότι η ευτυχία και η επιτυχία ενός ανθρώπου βασίζεται κυρίως στη θέα τύχη και στη διαδικασία μιας κλήρωσης. Θυμηθείτε πόσες φορές καλούνται μικρά παιδιά να διαλέξουν ένα λαχείο καθώς αυτό θεωρείται γούρικο και τυχερό.
Την ίδια στιγμή το κράτος επιδοτεί δομές υποστήριξης ατόμων εθισμένων στον τζόγο, ενώ το ίδιο αποτελεί και την αιτία εξάπλωσής του. Όσο βέβαια για αυτούς που χαρτοπαίζουν κρυφά, σε σπίτια, αποθήκες και αυτοκίνητα δεν έχουν παρά να βρουν έναν τρόπο ώστε το κράτος να λαμβάνει μια προμήθεια από τη δράση τους και τότε αυτομάτως θα αρθεί το αξιόποινο της πράξης τους.
Δρ. Γιώργος Τριανταφύλλου,
MSc, PhD Κοινωνιολόγος
https://www.dimokratiki.gr/12-01-2021/quot-i-politeia-entharrynei-me-entonoys-tropoys-ton-tzogo-quot-arthro-toy-dr-g-triantafylloy/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.