Ο ΧΥΤΑ Βόρειας Ρόδου κλείνει. Ο ακατάλληλος, κορεσμένος (μη νόμιμος) ΧΥΤΑ περιέρχεται στον ΦοΔΣΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) Νοτίου Αιγαίου και κλείνει για 12 έως 14 μήνες προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις, να εκσυγχρονιστεί, να ανοίξει νέο κύτταρο και να λειτουργεί πλέον σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα. Μέχρι τότε, τα απορρίμματα θα εναποτίθενται στον (νόμιμο) ΧΥΤΑ Νότιας Ρόδου που ήδη διαχειρίζεται ο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου.
Στην εξέλιξη αυτή αναφέρθηκαν χθες σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ και περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γ. Χατζημάρκος με τον αντιπρόεδρο του Οργανισμού, πρόεδρο της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου και δήμαρχο Ρόδου, Α. Καμπουράκη.
Σύμφωνα με τον κ. Καμπουράκη, δεν μπορεί ο ΧΥΤΑ Βορείας Ρόδου να αποτελέσει ούτε καν παράδειγμα προς αποφυγή, συγκρινόμενος με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές δομές (ακόμη και με τις λιγότερο σημαντικές). Και ήρθε πλέον η στιγμή αυτός ο «ακατάλληλος» ΧΥΤΑ να κλείσει, να εκσυγχρονιστεί και να λειτουργεί πλέον νόμιμα ως πραγματικός χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων.
«Είμαι βέβαιος ότι με την ανάθεση της ευθύνης του ΧΥΤΑ στον ΦοΔΣΑ υπό την προεδρεία του Γιώργου Χατζημάρκου θα δοθούν λύσεις αναγκαίες και νόμιμες, ώστε το περιβάλλον να είναι αυτό που ονειρευόμαστε για τα παιδιά μας. Ο ΧΥΤΑ Νότιας Ρόδου λειτουργεί χωρίς προβλήματα, ακόμη και όταν κάποιοι θέλησαν να παρουσιάσουν και να υποστηρίξουν το αντίθετο. Ο ΧΥΤΑ Β. Ρόδου έπρεπε να είχε κλείσει πριν από χρόνια.
Μεταφέρεται από το Δήμο Ρόδου στον αρμόδιο φορέα που αναλαμβάνει την ευθύνη να τον εξυγιάνει, να τον αναβαθμίσει, να τον εκσυγχρονίσει, και να τον αδειοδοτήσει ώστε να λειτουργεί σωστά», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Καμπουράκης, επισημαίνοντας ότι είναι επικερδής για τον πολίτη η σωστή διαχείριση των απορριμμάτων.
Στη συνέχεια ο κ. Καμπουράκης δήλωσε ότι με την ολοκλήρωση του έργου, ο ΦοΔΣΑ και η ΠΝΑΙ θα παρακολουθούν την υγιή διαχείριση των απορριμμάτων. «Ο ΧΥΤΑ της Βόρειας Ρόδου δεν κλείνει για να τιμωρήσουμε κάποιον. Μεταφέρεται στη νόμιμη σημερινή δομή για 12-14 μήνες προκειμένου να να γίνουν τα απαραίτητα έργα και να επιστρέψει ως πραγματικός ΧΥΤΑ, χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, να γίνει νέο κύτταρο, να λειτουργήσουν οι βιολογικοί του και να μη ντρέπεσαι με όσα αντικρίζεις. Μέχρι τότε, παρακαλώ τους συμπολίτες μου, να αποφύγουμε παρατυπίες, να ρίχνουμε απορρίμματα σε ρέματα… ή ακόμη και στην ίδια τη θάλασσα. Να βάλουμε νερό στο κρασί μας και να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς το μέλλον που έχουμε ανάγκη».
Ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε ότι ο ΦοΔΣΑ στην ουσία παραλαμβάνει μία χωματερή (ΧΑΔΑ). Τόνισε ότι ο …κλήρος πέφτει σε αυτούς που έχουν σηκώσει το χαλί και ό,τι κρύβει αυτό από κάτω για να αποφασιστεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα για το τι πρέπει να γίνει. «Στον ΦοΔΣΑ Ν. Αιγαίου αναλάβαμε ένα μεγάλο φορτίο. Ο ΧΥΤΑ Βόρειας Ρόδου κλείνει και σε ένα διάστημα 14 μηνών θα προχωρήσουν όσο τον δυνατόν περισσότερες παρεμβάσεις. Μέχρι τότε θα λειτουργεί ο πραγματικός ΧΥΤΑ στη Νότια Ρόδο όπου …κόλπα και εξυπηρετήσεις δεν θα γίνονται και δεν θα ισχύουν όπως παλαιότερα», ανέφερε με νόημα.
Για μία πολύ πονεμένη ιστορία, έκανε λόγο ο κ. Καμπουράκης, σημειώνοντας ότι όσοι κουνούν το δάχτυλο στη δημοτική αρχή… θα έπρεπε να «συνομιλήσουν με το καθρέφτη τους» και να εξηγήσουν στο ροδιακό λαό γιατί τα ποσοστά ανακύκλωσης στη Ρόδο παρέμειναν χαμηλά.
Βάρη και Καλαμώνας
Τηλεδιάσκεψη με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Στύλιο, είχαν χθες ο Δήμαρχος κ. Καμπουράκης και ο Περιφερειάρχης κ. Χατζημάρκος σχετικά με την αξιοποίηση των ακινήτων της Βάρης και του Καλαμώνα. Τα δύο αυτά ακίνητα, ανήκουν στο Υπουργείο ή σε οργανισμούς που εποπτεύονται από αυτό και εδώ και δεκαετίες παραμένει ανοιχτή η συζήτηση για την παραχώρηση τους σε Δήμο και Περιφέρεια.
Όπως είπε ο κ. Χατζημάρκος έχει υποβληθεί στο Υπουργείο κοινό αίτημα από το Δήμο και την Περιφέρεια για τις χρήσεις που επιθυμεί ο κάθε φορέας στα δύο αυτά ακίνητα. Σε νέα συνάντηση με τον υφυπουργό θα συζητηθούν όλες οι λεπτομέρειες ώστε να «τρέξουν» άμεσα οι διαδικασίες. Μία από τις πρώτες σκέψεις-σύμφωνα με τον κ. Χατζημάρκο είναι να μεταφερθεί σε ένα από τους χώρους η κεντρική λαχαναγορά.
«Περιφέρεια και Δήμος με κοινή αίτηση προς το Υπουργείο και την Κυβέρνηση, ζητούν την τελική επίλυση ενός πάγιου αιτήματος και μίας χρόνιας ανάγκης του τόπου», δήλωσε ο κ. Καμπουράκης. Αναφέρθηκε στις πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή του Καλαμώνα το 2021 επισημαίνοντας πώς πρόκειται για μία περιοχή εξαιρετικά σημαντική με πολλές προοπτικές. Τόνισε ότι είναι ανάγκη να μεταφερθεί εκτός της πόλης η κεντρική λαχαναγορά, γεγονός που θα συμβάλει στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση.