• Την ανάγκη για παραγωγικές δραστηριότητες με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ως συνεκτικό κρίκο της βιομηχανίας με τις στρατηγικές βιώσιμης ανάπτυξης, τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Δωδεκανήσου
Η συνέντευξη του Κάλλιστου Διακογεωργίου, αντιπεριφερειάρχη Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Δωδεκανήσου στη «δ» αναδεικνύει τις προτεραιότητες και τις στρατηγικές που θα καθοδηγήσουν την ανάπτυξη της περιοχής στην τρέχουσα θητεία της περιφερειακής αρχής. Ο κ. Διακογεωργίου, με σημαντική εμπειρία στην αυτοδιοίκηση, αναφέρεται στους τομείς που απαιτούν ενίσχυση, τονίζοντας την ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη και προώθηση καθαρών μορφών ενέργειας, υποδομών για τη βιομηχανική παραγωγή και τη διεύρυνση των ευκαιριών απασχόλησης. Για τη μεταποίηση, ο κ. Διακογεωργίου υπογραμμίζει τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την εξωστρέφεια, επισημαίνοντας την ανάγκη για προγράμματα χρηματοδότησης και εκπαίδευσης. Σχετικά με τις τοπικές επιχειρήσεις, αναφέρει την ανάγκη για πρόσβαση σε ευέλικτη χρηματοδότηση, μείωση της γραφειοκρατίας και ανάπτυξη ψηφιακών υποδομών, καθώς και τη δημιουργία συνεργατικών σχημάτων για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με φορολογικά κίνητρα ως κρίσιμους παράγοντες ενίσχυσης της νησιωτικότητας. Τέλος, όσον αφορά τη στέγαση των εργαζομένων σε τουριστικές περιοχές, τονίζει την ανάγκη για ειδικά στεγαστικά προγράμματα που θα συνδυάζουν επιδοτήσεις και κίνητρα για επενδύσεις σε κατοικίες.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
• κ. Διακογεωργίου έχετε τεράστια εμπειρία στην Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, αφού είστε ο μακροβιότερος αυτοδιοικητικός στη Ρόδο και υπηρετώντας από τη θέση του αντιπεριφερειάρχη Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Δωδεκανήσου, πού εκτιμάται ότι θα πρέπει να δοθούν προτεραιότητες σε αυτή τη θητεία της περιφερειακής αρχής;
Πράγματι κα Παμπρή, είμαι ο μακροβιότερος αυτοδιοικητικός στα Δωδεκάνησα. Η πορεία μου στην αυτοδιοίκηση ξεκίνησε από τα συνοικιακά συμβούλια, όταν εκπροσωπούσα τις λαϊκές συνοικίες του Μακρή Στενού, του Αγίου Ιωάννη και της Ανάληψης, επί δημαρχίας του αείμνηστου Δημήτρη Βενετοκλή. Συνέχισα με τον δήμαρχο Γιώργο Γιαννόπουλο, υπό την καθοδήγηση του οποίου ανέλαβα την ευθύνη σημαντικών θέσεων του Δήμου και έφτασα έως το να γίνω πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου.
Σήμερα, ως αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, με την καθοδήγηση και το όραμα του περιφερειάρχη μας, Γιώργου Χατζημάρκου, πετυχαίνουμε στόχους και αναπτύσσουμε την περιοχή μας με όραμα, υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα.
Το Νότιο Αιγαίο και κατ’ επέκταση η Δωδεκάνησος έχουν ανάγκη από στρατηγικές που θα ενισχύσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Οι προτεραιότητές μας επικεντρώνονται στη μετάβαση προς καθαρότερες μορφές ενέργειας, στη δημιουργία υποδομών που στηρίζουν τη βιομηχανική παραγωγή και στη διεύρυνση των ευκαιριών απασχόλησης. Επιπλέον, προωθούμε συνεργασίες για την ενίσχυση της τοπικής μεταποίησης, με βάση την καινοτομία και τη διατήρηση των παραδοσιακών μας προϊόντων.
• Ποιοι είναι οι στόχοι σας για τη μεταποίηση μέσα από το διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, όπου επανεκλεγήκατε πρόσφατα; Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβετε γενικότερα για την περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς;
Στόχος μου, ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου, είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας της μεταποίησης. Θα εστιάσουμε στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με προγράμματα χρηματοδότησης και εκπαίδευσης, καθώς και στη δημιουργία δομών που ενισχύουν τη σύνδεση παραγωγής και τουρισμού. Η ανάδειξη των προϊόντων μας σε διεθνείς αγορές είναι κεντρικός πυλώνας της στρατηγικής μας.
• Τι είδους λύσεις πιστεύετε ότι χρειάζονται οι τοπικές επιχειρήσεις για να βελτιώσουν τη λειτουργία τους και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους;
Οι επιχειρήσεις χρειάζονται πρόσβαση σε ευέλικτη χρηματοδότηση, μειωμένη γραφειοκρατία και σύγχρονες ψηφιακές υποδομές. Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας είναι η δημιουργία συνεργατικών σχημάτων (clusters), όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να μοιράζονται γνώσεις, πόρους και αγορές. Έμφαση δίνεται επίσης στην εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού, για να είναι οι επιχειρήσεις πιο ανταγωνιστικές.
• Ποιες είναι οι βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα Δωδεκάνησα λόγω της εξάρτησης από τον τουρισμό και τις μεταφορές και πώς φορολογικά κίνητρα και επενδύσεις σε υποδομές μπορούν να ενισχύσουν τη νησιωτικότητα;
Η τουριστική εξάρτηση δημιουργεί ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις. Χρειαζόμαστε διαφοροποίηση της οικονομίας, με επενδύσεις στη μεταποίηση, τη γεωργία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τα φορολογικά κίνητρα για τις νησιωτικές περιοχές και η βελτίωση των υποδομών, όπως λιμάνια και δίκτυα ενέργειας, είναι κλειδιά για τη μείωση του κόστους μεταφορών και τη στήριξη της νησιωτικότητας.
• Υπάρχει πρόταση σύνδεσης της ανάπτυξη της βιομηχανίας με τις περιφερειακές στρατηγικές για τη βιώσιμη ανάπτυξη;
Η σύνδεση της βιομηχανίας με τις στρατηγικές βιώσιμης ανάπτυξης είναι αναγκαία. Πρέπει να προσανατολιστούμε σε παραγωγικές δραστηριότητες χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος, με αξιοποίηση τοπικών πρώτων υλών. Η πράσινη ενέργεια και η κυκλική οικονομία είναι τομείς που θα υποστηρίξουν τη βιομηχανική μας ανάπτυξη και θα προσφέρουν νέες ευκαιρίες.
• Να επικαλεστώ την επαγγελματική σας εμπειρία και να σας ρωτήσω ποια ειδικά στεγαστικά προγράμματα θεωρείτε ότι πρέπει να εφαρμοστούν για τους εργαζόμενους σε τουριστικές περιοχές;
Η ανάγκη για στέγαση σε τουριστικές περιοχές είναι πιεστική. Πρέπει να προχωρήσουμε σε ειδικά στεγαστικά προγράμματα, που να συνδυάζουν επιδοτήσεις για εργαζόμενους με χαμηλά εισοδήματα και κίνητρα για επενδύσεις σε κατοικίες. Ειδικότερα, συνεργασίες μεταξύ Δήμων, Περιφέρειας και ιδιωτών μπορούν να φέρουν άμεσα αποτελέσματα, ενώ προγράμματα όπως η ανακαίνιση παλαιών κτηρίων μπορούν να στηρίξουν την τοπική οικονομία.