Θέμα χρόνου είναι να ιδρυθεί και να τεθεί σε λειτουργία στη Ρόδο παράρτημα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Η απόφαση για την λειτουργία του παραρτήματος στο νησί μας ελήφθη στη γενική συνέλευση του ΞΕΕ, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου.
Στην ανάγκη ίδρυσης του παραρτήματος είχε αναφερθεί σε συνέντευξή του στη «δ», εδώ και περίπου ένα χρόνο, ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Γιώργος Τσακίρης.
Στην ίδρυση της συγκεκριμένης δομής, που θα καλύπτει τις ανάγκες των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που λειτουργούν στο Νότιο Αιγαίο, αναφέρθηκε χθες, ομιλώντας στη «δ», ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Άρης Σουλούνιας, που μετείχε στη γενική συνέλευση του ΞΕΕ.
«Μετά από πρόταση της ΕΞΡ αποφασίστηκε να προχωρήσει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο στην ίδρυση δύο παραρτημάτων. Το ένα από αυτά θα λειτουργήσει στη Ρόδο και το άλλο στο Ηράκλειο της Κρήτης», δήλωσε ο κ. Σουλούνιας και πρόσθεσε πως η λειτουργία της δομής θα ωφελήσει πολύ τους ξενοδόχους των νησιών.
Σε ερώτηση για τις περιοχές που θα καλύπτει το παράρτημα ο κ. Σουλούνιας δήλωσε πως η δομή θα εκπροσωπεί τα ξενοδοχεία τα οποία λειτουργούν σε όλο το Νότιο Αιγαίο.
«Το παράρτημα θα καλύπτει τις ανάγκες όλων των ξενοδοχείων που λειτουργούν στο Νότιο Αιγαίο. Η έδρα του θα είναι στη Ρόδο», δήλωσε ο κ. Α. Σουλούνιας και πρόσθεσε πως η δομή θα στεγαστεί στα γραφεία της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου.
«Το παράρτημα θα καλύπτει τις ανάγκες των ξενοδοχείων. Ετσι οι ιδιοκτήτες των καταλυμάτων δεν θα χρειάζεται να μεταβαίνουν στην Αθήνα για διάφορες υποθέσεις τους», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΞΡ κ. Αρης Σουλούνιας.
Σε ερώτηση αν το παράρτημα θα διαθέτει ξεχωριστή διοίκηση ο κ. Σουλούνιας δήλωσε πως δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο.
«Την ευθύνη για τη λειτουργία και των δυο παραρτημάτων που θα λειτουργήσουν στη χώρα θα έχει η διοίκηση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος», δήλωσε ο κ. Σουλούνιας.
Σε ερώτηση αν τα μέλη του παραρτήματος του ΞΕΕ μπορούν να είναι αντίστοιχα και μέλη του τουριστικού τμήματος του ΕΒΕΔ, ο κ. Σουλούνιας δήλωσε:
«Οι ξενοδόχοι της Δωδεκανήσου μπορούν να είναι μέλη και στο τουριστικό τμήμα του ΕΒΕΔ και στο παράρτημα του ΞΕΕ».
Ο κ. Σουλούνιας αναφέρθηκε και στα υπόλοιπα θέματα που συζητήθηκαν στη γενική συνέλευση του ΞΕΕ και ήταν σημαντικά για τον τομέα.
«Ό,τι ανακοινώνεται από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο αποτελεί το καταστάλαγμα των απόψεων όλων των ιδιοκτητών των καταλυμάτων της χώρας μας. Δημιουργούνται προβλήματα από την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας. Πολλές αποφάσεις και νομοθετήματα που τέθηκαν σε ισχύ πρόσφατα δημιουργήθηκαν με πρόχειρο τρόπο. Πολλά από αυτά δεν είναι και εφαρμόσιμα. Αποτελούν και δυσβάστακτο κόστος για τις επιχειρήσεις», δήλωσε ο κ. Σουλούνιας.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΞΡ δήλωσε πως οι ξενοδόχοι δεν είναι αντίθετοι με την προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Εκτιμούν όμως ότι ο στόχος θα επιτευχθεί με ρεαλιστικά μέτρα και όχι με ασκήσεις επί χάρτου.
«Είμαστε υπέρ της αλλαγής της νοοτροπίας αλλά με την εφαρμογή μέτρων που μπορούν να υλοποιηθούν και όχι με σχεδιασμούς επί χάρτου», δήλωσε ο κ. Αρης Σουλούνιας.
Σε ερώτηση σχετικά με την πορεία των κρατήσεων ο κ. Άρης Σουλούνιας δήλωσε:
«Οι κρατήσεις είναι σε καλή πορεία. Θα πρέπει να περιμένουμε και τη διεξαγωγή της τουριστικής έκθεσης ΙΤΒ στο Βερολίνο για να καταλήξουμε σε πιο συγκεκριμένα συμπεράσματα. Επιμένω πως το βασικό ζήτημα δεν είναι ο όγκος των αφίξεων αλλά τα έσοδα που θα μείνουν στις επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα».
Στις προοπτικές της νέας τουριστικής περιόδου αναφέρθηκε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Γιώργος Τσακίρης. Ο κ. Τσακίρης σημείωσε ότι για το 2014, τα μηνύματα από τις βασικές αγορές προέλευσης των επισκεπτών της Ελλάδας, υπό την πάγια προϋπόθεση της διατήρησης της πολιτικής σταθερότητας και συγχρόνως της καλής εικόνας της χώρας μας, δείχνουν, πως η χώρα δύναται να επιτύχει περαιτέρω αυξητικές τάσεις. Ο πρόεδρος του ΞΕΕ παρουσίασε πέντε κεντρικούς άξονες παρεμβάσεων πρώτης γραμμής που μπορούν να δώσουν ώθηση και δυναμική στον ελληνικό τουρισμό και στην ελληνική ξενοδοχία κάνοντας λόγο για τη δημιουργία ενός «Οδικού Χάρτη» για τον ελληνικό τουρισμό, στα επόμενα χρόνια. Αυτοί είναι:
Άξονας 1ος: Εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος με νέες θεματικές και προσοδοφόρες μορφές τουρισμού.
Άξονας 2ος: Αναβάθμιση των παρεχομένων ξενοδοχειακών υπηρεσιών.
Άξονας 3ος: Στήριξη των ελληνικών ξενοδοχείων και καταλυμάτων.
Άξονας 4ος: Προσδιορισμός μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης.
Άξονας 5ος: Επένδυση πόρων στην Εθνική Τουριστική Προβολή.