Μπρος αγροτικά μπλόκα και πίσω… ΔΝΤ για την κυβέρνηση. Στον απόηχο του χθεσινού άρθρου –σοκ του Poul Thomsen με το οποίο προτείνει “εξοικονομήσεις” στις συντάξεις, η κυβέρνηση “υποδέχεται” σήμερα τους αγρότες των μπλόκων οι οποίοι αντιδρούν στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών την οποία προβλέπει το σχέδιο Κατρούγκαλου προκειμένου να …μην μειωθούν οι συντάξεις.
Η διελκυστίνδα αυτή φαίνεται πως κάνει το Κοινοτικό Επίτροπο, Piere Moscovici να δηλώνει, μετά το πέρας του χθεσινού Eurogroup, πως η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος”παραμένει εφικτό να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος πριν το Πάσχα” (σ.σ. των Καθολικών, 27 Μαρτίου) και όχι αρχές Μαρτίου όπως ελπίζει το οικονομικό επιτελείο.
Ξεκίνησε η αγροτική απόβαση. Σήμερα και αύριο συλλαλητήρια στην Πλατεία Συντάγματος
Από τα χαράματα έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά οι Κρητικοί αγρότες, ενώ κατά τις 12 το μεσημέρι αναμένεται να είναι στην Αθήνα οι Θεσσαλοί. Σε συμμετοχή στο σημερινό, αλλά και αυριανό αγροτικό συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος έχουν καλέσει η ΓΣΕΒΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνα αλλά και Επιστημονικοί Φορείς. Εκπρόσωποι των αγροτών έχουν αποκλείσει οποιαδήποτε συνάντηση με την κυβέρνηση κατά το διήμερο των κινητοποιήσεων τους στην πρωτεύουσα. Αφήνουν, όμως, ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπουν σε διάλογο από Δευτέρα.
Το Υπουργείο Εργασίας έχει επεξεργαστεί δέσμη προτάσεων στο Ασφαλιστικό την οποία θα ανακοινώσει στους αγρότες, εφόσον αυτοί κάτσουν στο ίδιο τραπέζι. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των προτάσεων αυτών, προβλέπεται:
· Η σταδιακή εφαρμογή του συντελεστή 20% στο αγροτικό εισόδημα υπέρ του κλάδου κύριας σύνταξης στο διάστημα 2017-2020 ή 2021 και όχι στο 2017-19, όπως προβλέπει το κυβερνητικό ασφαλιστικό προσχέδιο.
· Η διατήρηση της αυτοτέλειας του ΟΓΑ
· Η δυνατότητα επιλογής χαμηλότερου συντελεστή στην ασφαλιστική εισφορά από κάθε αγρότη με τον όρο, όμως, ότι λάβει χαμηλότερη σύνταξη . Ουσιαστικά κάτι τέτοιο θα σήμανε την “εξατομίκευση” της σύνταξης.
ΔΝΤ: Κανένα πρωτογενές πλεόνασμα χωρίς σημαντικές εξοικονομήσεις στις συντάξεις
Tην ίδια ώρα, που η κυβέρνηση επιχειρεί να κατευνάσει τους αγρότες, αλλά και τους επιστήμονες και τους επαγγελματίες στο “μέτωπο” του ασφαλιστικού χαρατσιού του 20%, το ΔΝΤ αναζωπυρώνει αντικειμενικά το “μέτωπο” της κυβέρνησης με τους συνταξιούχους. Με άρθρο του, ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ και επικεφαλής των προγραμμάτων του ταμείου για την Ελλάδα, Poul Thomsen επισημαίνει πως:
· “Υπάρχει περιορισμένο περιθώριο να προστατέψει η Ελλάδα να τους συνταξιούχους κάνοντας περικοπές αλλού ή αυξάνοντας τους φορολογικούς συντελεστές”.
· “Για να πετύχει τον φιλόδοξο μεσοπρόθεσμο στόχο της για
πρωτογενές πλεόνασμα 3½ τοις εκατό του ΑΕΠ, η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει μέτρα της τάξης περίπου του 4-5 % του ΑΕΠ. Δεν μπορούμε να δούμε πώς μπορεί να το πετύχει αυτό η Ελλάδα χωρίς σημαντικές εξοικονομήσεις στις συντάξεις”.
· “Η (σ.σ. ελληνική) Κυβέρνηση έχει δίκιο να επισημαίνει ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα έχουν μια ευρύτερη κοινωνική λειτουργία. Όμως, η χρήση των συντάξεων με τον τρόπο αυτό δεν αποτελεί βιώσιμη λύση. Αυτό που χρειάζεται -και που είναι κάτι που το ΔΝΤ υποστηρίζει- είναι ένα σύγχρονο κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας που είναι μεσοπρόθεσμα βιώσιμο”.
Εurogroup
Τελειώνοντας το Eurogroup, ο επικεφαλής του Jeroen Dijsselbloem υπογράμμισε την ανάγκη για περαιτέρω πρόοδο σε βασικούς τομείς, όπως το ασφαλιστικό, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
Ο Κοινοτικός Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Piere Moscovici επεσήμανε ότι “παραμένει εφικτό να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος πριν το Πάσχα”, ενώ αναφορικά με το δημοσιονομικό κενό της Ελλάδας εξήγησε ότι “χρειαζόμαστε στοιχεία για το πώς θα καλυφθεί”.
O επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, αν και παραδέχτηκε ότι είναι ορατά κάποια θετικά αποτελέσματα των ελληνικών μεταρρυθμίσεων, προειδοποίησε ότι παραμένει η ανησυχία για την κατάσταση ρευστότητας της Ελλάδας.
capital.gr