Ειδήσεις

Διερράγη η σχέση Αλ. Τσίπρα – Κοινωνίας

Στην πιο κρίσιμη περίοδο εισέρχεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ καθώς τα διλήμματα είναι περισσότερο πιεστικά από ποτέ. Την ίδια στιγμή η κόπωση είναι εμφανής και η «διάρρηξη» της σχέσης που είχε κτιστεί με την κοινωνία πιο ξεκάθαρη από ποτέ.
Ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του ποντάρουν στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την επαναφορά της χώρας σε μια κανονικότητα, ελπίζοντας ότι τους επόμενους μήνες μπορούν να γυρίσουν το παιχνίδι και να δείξουν ότι είναι σε θέση να παραμείνουν για χρόνια στην εξουσία.
Ωστόσο, η κυβέρνηση φαίνεται να έχει μπει σε ένα εξαιρετικά δύσκολο κι επικίνδυνο ναρκοπέδιο, όπου κάθε κίνηση και κάθε απόφαση κρίνει το μέλλον της. Οι νάρκες που πρέπει να εξουδετερώσει είναι τόσες πολλές, ώστε σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζεται ιδιαίτερα δύσκολο το εγχείρημα να βγει αλώβητο το κυβερνητικό σχήμα από αυτή τη μάχη.
1 Η πρώτη νάρκη αφορά βεβαίως την οικονομία, την αξιολόγηση, τις σχέσεις με τους Θεσμούς και την πορεία της χώρας εντός του ευρώ. Παρά το γεγονός ότι στο κυβερνητικό στρατόπεδο εμφανίζονται έτοιμοι να κάνουν υποχωρήσεις ώστε να κλείσει το μέτωπο με τους δανειστές το ταχύτερο, τα μέτρα που καλούνται να ψηφίσουν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είναι ιδιαίτερα σκληρά.

ΓΡΑΜΜΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΟΧΕΣ
Οι «κόκκινες» γραμμές έχουν διαρραγεί ουκ ολίγες φορές, όμως, στην παρούσα φάση υπάρχουν και οι απαιτούμενες αντοχές μεταξύ των βουλευτών. Οσο και να επιχειρηθεί ένα καλό «αμπαλάρισμα» των μέτρων που θα συμφωνηθούν στο πλαίσιο της αξιολόγησης, αν η κυβέρνηση υποχρεωθεί να φέρει «πακέτο» στη Βουλή, τότε θα έχει ηττηθεί για ακόμη μια φορά.
Ακόμη κι αν ψηφιστούν τα μέτρα χωρίς απώλειες και με ελάχιστη γκρίνια, η ουσία είναι ότι θα μένει στην κοινωνία, και ειδικά στον σκληρό πυρήνα ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, ότι έγινε ακόμη μια υποχώρηση. Τις προηγούμενες ημέρες επιχειρήθηκε ένα γερό «μασάζ» στα στελέχη του κόμματος, ενώ μέσα στο σαββατοκύριακο η επιχείρηση «πειθούς» θα επεκταθεί στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να αποφευχθούν οι εκπλήξεις και τα παρατράγουδα. Στόχος του Αλ. Τσίπρα και του επιτελείου του είναι να ενισχυθεί η επικοινωνιακή αντεπίθεση ώστε να υπάρξει εξισορρόπηση των σκληρών μέτρων που θα κληθούν να ψηφίσουν με τα θετικά που έρχονται για την οικονομία. «Θα αναγκαστούμε να κάνουμε υποχωρήσεις για έναν έντιμο συμβιβασμό, όμως, τα άμεσα οφέλη θα είναι πολλά», τονίζουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Εκτιμούν δηλαδή ότι αν κλείσει η αξιολόγηση, ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αρθεί η αβεβαιότητα και ξεκινήσει ένα επενδυτικό «μπουμ» τότε θα αλλάξει η ψυχολογία και θα αναστραφεί η κακή εικόνα για την κυβέρνηση. Το μήνυμα που στέλνουν πλέον φανερά από το Μαξίμου είναι ότι «φάγαμε το βόδι, θα κολλήσουμε στην ουρά. Είναι κρίμα να χαθεί η ευκαιρία για έξοδο από τα μνημόνια μέσα στο 2018».
2 Το δύσκολο είναι, πάντως, να πειστούν οι «άπιστοι Θωμάδες» στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι εκτιμούν ότι περί τους 30 βουλευτές έχουν εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά τους γιατί θα κληθούν να ψηφίσουν μέτρα όπως η μείωση του αφορολόγητου, η κατάργηση φοροαπαλλαγών και άλλες επώδυνες παρεμβάσεις, έστω κι αν αυτές εφαρμοστούν αν η οικονομία δεν πιάσει τους στόχους της. Αν και στο Μαξίμου εκτιμούν ότι θα μείνουν στο στάδιο της γκρίνιας οι όποιες φωνές διαφοροποίησης, πάντα υπάρχει ο φόβος μιας ρήξης.

ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΗΜΕΡΕΣ
Αλλωστε, είναι πλέον σε όλους γνωστό ότι οι σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου με τον Ευκλ. Τσακαλώτο δεν περνούν τις καλύτερες ημέρες τους. Μάλιστα, υπάρχουν φήμες ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ο υπουργός Οικονομίας ενδεχομένως να αποχωρήσει από την πλατεία Συντάγματος δείχνοντας τη δυσφορία του για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Η πρόσφατη έκρηξή του στη Βουλή αλλά και η εμφανής αποστασιοποίησή του από τις αποφάσεις που λαμβάνονται εντός του Μαξίμου, δείχνουν ότι υπάρχει πρόβλημα με τον «αρχηγό» της άτυπης αντιπολίτευσης των «53+».
3 Ισως, όμως, η πιο μεγάλη νάρκη για την κυβέρνηση να αποτελεί το «ασφαλιστικό Βατερλό» με τα «μπλοκάκια» και τον ΕΦΚΑ. Το χάος που επικρατεί ακόμη και σήμερα, η αδυναμία ακόμη και των ειδικών να καταλάβουν τι ισχύει και η απίστευτη ταλαιπωρία που υφίστανται πάνω από 1,5 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν πληγώσει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση. Μάλιστα, στο παρασκήνιο ασκείται έντονη κριτική κατά της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, της κ. Αχτσιόγλου και του κ. Πετρόπουλου για το «βέρτιγκο» που επικρατεί.
Αλλοι δε, βλέπουν και σύγκρουση των δυο σχετικά με το ποιος φέρει την ευθύνη για μια μεταρρύθμιση που κινδυνεύει να εξελιχθεί στον… ΕΝΦΙΑ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί το χάος με το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης αλλά και μια γενικότερη αίσθηση ότι παρά τις πολύ καλές προθέσεις της κυβέρνησης για ενίσχυση της κοινωνικής της πολιτικής και της προστασίας των αδυνάμων, παρατηρείται διαχειριστική ανεπάρκεια που χειροτερεύει την κατάσταση.
4 Μια άλλη νάρκη με μεγάλη διάρκεια αποτελεί ασφαλώς και το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Οι εικόνες ντροπής στο Ελληνικό και τη Μόρια, οι επικρίσεις που δέχεται η Ελλάδα για διαχειριστική ανικανότητα, ακόμη και από τη Διεθνή Αμνηστία, η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το μείζον αυτό πρόβλημα και η έντονη κριτική που ασκείται στον αρμόδιο υπουργό Γ. Μουζάλα, έχουν βαρύνει το κλίμα συνολικά.
Η κυβέρνηση χρεώνεται ένα πρόβλημα που είναι η αλήθεια ότι σε άλλες χώρες-αντιμετωπίστηκε πολύ χειρότερα. Αλλωστε, μπορεί η Μόρια και το Ελληνικό να μην είναι οι καλύτερες εικόνες, όμως, ούτε το Καλαί στη Γαλλία είναι ούτε και μπορεί να κατηγορηθεί η Ελλάδα για έλλειψη ανθρωπιάς και για προσπάθεια να διαχειριστεί ένα τεράστιο, ευρωπαϊκό πρόβλημα.
5 Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Μαξίμου και οι άστοχες, στα όρια της φαιδρότητας, δηλώσεις ή κινήσεις στελεχών. Για παράδειγμα, η επαναφορά της συζήτησης για τη δραχμή, πότε με τον Ν. Ξυδάκη, πότε με τον κ. Κατσίκη των ΑΝΕΛ φέρνει σε αμηχανία της κυβέρνηση. Όπως σε αμηχανία φέρνει και η αποστασιοποίηση κορυφαίων υπουργών και στελεχών που έχουν «εξαφανιστεί» όσο πλησιάζει η ώρα της κρίσης για την κυβέρνηση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου