Ειδήσεις

Οι πολύφερνοι… ανεξάρτητοι που αλλάζουν τις ισορροπίες στη Βουλή

Από τις εκλογές του 2015 μέχρι τώρα εννιά βουλευτές έχουν βρεθεί? έξω από το μαντρί, είτε έχουν ανεξαρτητοποιηθεί είτε έχουν διαγραφεί από τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες. Σε μία περίπτωση υπήρξε επανασύνδεση, δύο είναι μέχρι τώρα οι πολιτικές μεταγραφές, ενώ μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας οι ζυμώσεις συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς.

 Την «ημέρα ανεξαρτησίας» έχουν… γιορτάσει πέντε συνολικά βουλευτές, ενώ σε τέσσερις περιπτώσεις υπήρξαν διαγραφές. Κερδισμένη είναι η Δημοκρατική Συμπαράταξη, που έφτασε τους 18 βουλευτές, ενώ στα πηγαδάκια της Βουλής οι προβλέψεις διαδέχονται η μία την άλλη για το ποια θα είναι η επόμενη μεταγραφή. Στον αντίποδα, οι τάσεις «φυγής» χτυπούν κατά κύριο λόγο το Ποτάμι, που μέσα σε δέκα μήνες έχασε 5 στους 11 βουλευτές.

Αυτήν τη στιγμή οι ανεξάρτητοι βουλευτές είναι έξι, ωστόσο το επόμενο διάστημα ο αριθμός αυτός αναμένεται να περιοριστεί. Υπάρχουν μάλιστα τρεις περιπτώσεις που το φλερτ είναι προχωρημένο και σταδιακά θα επισφραγιστεί με πολιτικό γάμο.

Το βήμα από το Ποτάμι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έχει ήδη κάνει ο Ιλχάν Αχμέτ και στις επόμενες εκλογές «κλειδωμένη» είναι η υποψηφιότητά του στη Ροδόπη. Υπέρ μίας ισχυρής Κεντροαριστεράς έχουν τοποθετηθεί δύο βουλευτές που έφυγαν από το Ποτάμι και είναι σε αυτήν τη φάση ανεξάρτητοι: η Κατερίνα Μάρκου και ο Κώστας Μπαργιώτας. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη με μια νέα προσχώρηση θα γίνει η τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Κ. Μπαργιώτας έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τη Χαριλάου Τρικούπη, ωστόσο για ένα διάστημα θα παραμείνει ανεξάρτητος πριν κάνει τα επόμενα βήματά του. Να σημειωθεί πως μία ημέρα πριν ανακοινώσει πως αποχωρεί από το Ποτάμι είχε δώσει το «παρών» στην παρουσίαση του βιβλίου του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννη Μανιάτη, όπου μίλησε η Φώφη Γεννηματά.

Στη Λάρισα
Ενας γάμος του βουλευτή με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη θα προσελκύσει την προσοχή και για… «τοπικούς» λόγους. Ο Κ. Μπαργιώτας εκλέγεται στη Λάρισα, που είναι και η περιφέρεια του Φίλιππου Σαχινίδη (ο οποίος έχει ενδιαφέρον τι θα επιλέξει μετά τη συνεργασία του ΚΙΔΗΣΟ με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη).

«Η συζήτηση με όμορες πολιτικές δυνάμεις πρέπει να προχωρήσει με κάθε θυσία» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η Κατερίνα Μάρκου στην επιστολή ανεξαρτητοποίησης από το Ποτάμι. Πρόσφατα μίλησε για τη συσπείρωση του κεντρώου χώρου, ενώ τόνισε πως αυτήν τη στιγμή υπάρχει μια ορατή κατάσταση και αυτή είναι η Δημοκρατική Συμπαράταξη και ο χώρος που αυτή εκφράζει κοινοβουλευτικά και κοινωνικά.

Προσεκτικά μελετά τα επόμενα βήματά του ο Χάρης Θεοχάρης, που πριν προβεί σε ανακοινώσεις θα περιμένει να… κάτσει η πολιτική σκόνη. Σε αυτήν τη φάση ετοιμάζει με τον Νίκο Χριστοδουλάκη και τον Μιλτιάδη Νεκτάριο μία ολοκληρωμένη τοποθέτηση για θέματα ασφαλιστικού, φορολογίας και επενδύσεων.

Καλές σχέσεις διατηρεί ο προερχόμενος από την Ενωση Κεντρώων ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Καρράς με σημαντικά στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Μάλιστα πρόσφατα είχε παρευρεθεί σε εκδήλωση του Δημήτρη Κωνσταντόπουλου με τον οποίο ανταλλάσσει απόψεις για τα πολιτικά δρώμενα, ενώ μεταξύ αυτών που συνομιλεί είναι και ο Βασίλης Κεγκέρογλου. Ο ίδιος επισημαίνει στο «Εθνος της Κυριακής» πως μετά την ανεξαρτητοποίησή του είναι σε «περίοδο περισυλλογής και σκέψης» παρατηρώντας τα δρώμενα στο πολιτικό σκηνικό.

Στο μεταξύ μόλις έναν χρόνο κράτησε το «διαζύγιο» του Λεωνίδα Γρηγοράκου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Ο βουλευτής διεγράφη πέρσι αλλά επέστρεψε φέτος στο κόμμα, με το οποίο άλλωστε είχε εκλεγεί τον Σεπτέμβριο του 2015.

Ηταν η τοποθέτησή του υπέρ μιας συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία, που οδήγησε στη διαγραφή του Ιάσονα Φωτήλα από το Ποτάμι τον Οκτώβριο του 2016. Πρόσφατα υπήρξε ραντεβού με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, εντάχθηκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος και στις επόμενες εκλογές θα είναι στις γαλάζιες λίστες στην Αχαΐα.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο οι απώλειες από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είναι δύο. Η ψηφοφορία με τα προαπαιτούμενα τον Νοέμβριο του 2015 είχε ως αποτέλεσμα τη διαγραφή του Στάθη Παναγούλη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ (ήταν απών) και του Νίκου Νικολόπουλου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Υπάρξουν και δύο περιπτώσεις βουλευτών που είχαν εκλεγεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και στην πορεία επέλεξαν να παραιτηθούν: ο Γ. Σακελλαρίδης και η Β. Κατριβάνου.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου