Γράφει ο Μοράρης
Κ. Εμμανουήλ,
Διαιτολόγος-
Διατροφολόγος
Τσικνοπέμπτη ονομάζεται επειδή την ημέρα αυτή όλα τα σπίτια ψήνουν κρέας ή λειώνουν το λίπος από τα χοιρινά και ο μυρωδάτος καπνός (τσίκνα) είναι διάχυτος παντού. Από αυτή την τσίκνα, λοιπόν, έχει πάρει και το όνομά της, είναι η Πέμπτη δεύτερη εβδομάδα του Τριωδίου.
Καλό είναι αυτή την ημέρα που τα εδέσματα είναι πλούσια σε θερμίδες και λιπαρά η κατανάλωση τους να γίνει με μέτρο γιατί επιβαρύνουν την διατροφή με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα υγείας.
Χρήσιμες συμβουλές για να απολαύστε το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης είναι να επιλέξτε για την πιατέλα σας ποικιλία από κοτόπουλο φιλέτο, ψαρονέφρι, μπριζόλες χωρίς το ορατό λίπος ή παϊδάκια κοτόπουλο, μπιφτέκια κοτόπουλο με μαρινάδα αντί για πανσέτες, λουκάνικα, κεφτεδάκια, κοντοσούβλι και εξοχικό. Να περιορίστε την κατανάλωση των ορεκτικών και να προτιμήσετε σαλάτες με λαχανικά βραστά και ψητά. Μεγάλη προσοχή στο αλκοόλ γιατί αποδίδει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο. Προσπαθήστε να μην καταναλώσετε περισσότερα από 3 ποτά.
Γευστική υγιεινή συνταγή
Σουβλάκια κοτόπουλο
µε γιαούρτι και πάπρικα
1000γρ. φιλέτο κοτόπουλο κομμένο σε κύβους
1 μεγάλο κρεμμύδι
3 πολύχρονες πιπεριές κομμένες σε κύβους
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
40 ml ελαιόλαδο
Για τη μαρινάδα
600 γρ. 0% ή 2% γιαούρτι, στραγγιστό
2 κουτ. σούπας πάπρικα της αρεσκείας
50 ml ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας τριμμένη ντομάτα
2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
Λίγη ρίγανη ή χυμό λεμονιού ή 120 ml ελαιόλαδο
1/3 φλιτζ. τσαγιού φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης ή δεντρολίβανου
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1½ κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Να γευτείτε τα ψητά σας με άφθονο λεμόνι, το οποίο εξουδετερώνει το σύνολο των καρκινογόνων ενώσεων που δημιουργούνται στο ψήσιμο.
ΚΑΛΟ ΤΣΙΚΝΙΣΜΑ