Μέχρι και την Παρασκευή αναμένεται να υπάρχουν στα ράφια των φαρμακείων στη Ρόδο αντιγριπικά εμβόλια τα οποία βρίσκονται σε έλλειψη αυτή την περίοδο. Λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων του ιού της γρίπης και των θανάτων που συνδέονται με τον ιό Η1Ν1, επικρατεί μεγάλη αναστάτωση και οι πολίτες ψάχνουν παντού για κάποιο εμβόλιο. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Υγείας, κ. Θωμά Σωτρίλλη, τα εμβόλια από την τελευταία παρτίδα που έχει παραγγείλει ο ΕΦΕΤ, αναμένεται να βρίσκονται στην τοπική αγορά έως το τέλος της εβδομάδας.
Συγκεκριμένα δήλωσε τα εξής: «Σύμφωνα και με την πληροφόρηση που έχουμε, υπάρχει σχεδόν ολοκληρωτική έλλειψη εμβολίων στα φαρμακεία. Από τον ΕΦΕΤ έχει γίνει εισαγωγή μίας παρτίδας εμβολίων και μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα υπάρχουν διαθέσιμα και στην αγορά της Ρόδου, στα Δωδεκάνησα και σε όλη την Ελλάδα προφανώς».
Ο κ. Σωτρίλλης, είπε παραπέρα ότι δεν υπάρχει κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα γρίπης στο Νοσοκομείο της Ρόδου αυτή τη στιγμή. Όσο για το θάνατο του 33χρονου που εισήχθη με υψηλό πυρετό στο νοσοκομείο και απεβίωσε, δεν φαίνεται να προκύπτει ότι οφείλεται στον ιό Η1Ν1.
«Από την πληροφόρηση που είχα από τον υποδιοικητή του νοσοκομείου Ρόδου, δεν υπάρχει κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα γρίπης, εκτός βέβαια από τις συνηθισμένες ιώσεις. Όσο για το περιστατικό με τον 33χρονο, ξεκίνησε ως μία γριπώδης συνδρομή και εξελίχθηκε σε μία πνευμονία με αποτέλεσμα να καταλήξει ο ασθενής», είπε ο κ. Σωτρίλλης.
«Συνωστισμός» παρατηρείται και στα ιδιωτικά ιατρεία, όπου οι ασθενείς καταφεύγουν ακόμη και με τα πιο απλά συμπτώματα, ανησυχώντας προφανώς για την έξαρση του ιού της γρίπης. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, κ. Ηλίας Τσέρκης δηλώνει ότι ο πανικός δεν είναι καλός σύμβουλος σημειώνοντας ότι θα πρέπει να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και δεν έχουν εμβολιασθεί ακόμη, εάν υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια στην τοπική αγορά.
«Δεν υπάρχει κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα στη Ρόδο αυτή τη στιγμή. Προφανώς όμως η όλη δημοσιότητα γύρω από την έξαρση του ιού Η1Ν1, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία. Δεχόμαστε πάρα πολλά τηλεφωνήματα από πολίτες που θέλουν να ενημερωθούν και να εμβολιασθούν.
Η περίοδος από τα τέλη Δεκεμβρίου έως και τον Απρίλιο, είναι πάντα μία περίοδος υψηλής νοσηρότητας. Υπάρχουν πολλές ιώσεις και μεταξύ αυτών ο ιός της γρίπης. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, όχι όμως να πανικοβαλόμαστε. Αν υπάρχουν αυτή τη στιγμή αδιάθετα εμβόλια, καλό θα ήταν να δοθούν κατά προτεραιότητα σε άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και δεν έχουν εμβολιασθεί στο παρελθόν. Κατά τα λοιπά, μπορούμε όλοι να πάρουμε μέτρα προφύλαξης, φροντίζοντας την ατομική μας υγιεινή, πλένοντας συχνά τα χέρια μας, προσέχοντας τη διατροφή μας. Τα παιδιά με βήχα, συνάχι και άλλα τέτοια συμπτώματα θα πρέπει να μην πηγαίνουν στο σχολείο. Το ίδιο και οι εκπαιδευτικοί. Τέλος θα πρέπει να μη γίνεται χρήση αντιβιοτικών με ένα απλό συνάχι ή βήχα», είπε ο κ. Τσέρκης.
Ενίσχυση της
υλικοτεχνικής υποδομής
των ΚΥ από την ΠΝΑΙ
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συνεχίζει την ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής των κέντρων υγείας και των αγροτικών ιατρείων.
«Ήδη ξεκινήσαμε να παραδίδουμε σε κάποια ιατρεία ορισμένα από τα εργαλεία που έχουμε παραγγείλει για να καλύψουμε τις ανάγκες της υλικοτεχνικής υποδομής. Περιμένουμε κάποιες υπογραφές από το υπουργείο και θα συνεχίσουμε να παραδίδουμε τον εξοπλισμό. Ο προγραμματισμός μας είναι σε ισχύ.
Το να τα ενισχύσουμε τα αγροτικά ιατρεία και τα κέντρα υγείας με ασθενοφόρα, γιατρούς και νοσηλευτές ήταν και συνεχίζει να είναι το κύριο μέλημά μας», είπε ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας, κ. Θωμάς Σωτρίλλης.