Γροθιά στο στομάχι της κοινωνίας είναι τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα η “δημοκρατική” για τον αριθμό των συμπολιτών μας που διαβιούν σε συνθήκες αστεγίας στο νησί μας.
Στην κοσμοπολίτικη τουριστική Ρόδο της ευμάρειας, σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Δήμου Ρόδου περισσότεροι από 100 συμπολίτες μας (!), μεταξύ των οποίων και παιδιά, δεν έχουν στέγη και είτε μένουν στο δρόμο, είτε διανυκτερεύουν σε ημιτελείς οικοδομές και παραπήγματα, είτε φιλοξενούνται από συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα μέχρι να καταφέρουν να στεγαστούν.
Παρ’ ότι είναι αδιανόητο να υπάρχουν στο νησί της Ρόδου περισσότεροι από 100 καταγεγραμμένοι άστεγοι, πρόκειται για μια σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν συμπολίτες μας οι οποίοι δεν έχουν πού την κεφαλήν κλίναι. Οι περισσότεροι βρέθηκαν στην κατάσταση αυτή, ως απόρροια των δεινών που επέφερε η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών. Πίσω από τη βιτρίνα της Ρόδου, κρύβονται ανθρώπινα δράματα με συμπολίτες μας, που από τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκαν κυριολεκτικά στο δρόμο και αναζητούν τρόπο να ξαναστήσουν τη ζωή τους από την αρχή.
Πρόγραμμα “Στέγαση και
εργασία για τους αστέγους”
Από τον Ιανουάριο βρίσκεται στη Ρόδο σε εξέλιξη το πρόγραμμα “Στέγαση και εργασία για τους αστέγους”, σε μια προσπάθεια οι άνθρωποι αυτοί να καταφέρουν να σταθούν στα πόδια τους, βρίσκοντας στέγη και δουλειά. Στη Ρόδο, το πρόγραμμα υλοποιείται από τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών “Άγιος Εφραίμ”, που είναι πάντα πρόθυμος να υποστηρίξει όποιον βρίσκεται σε ανάγκη, είτε πρόκειται για φορέα, είτε για μεμονωμένο πολίτη, σε συνεργασία με τον Δήμο Ρόδου. Σημαντικός παράγοντας για την έναρξη της συνεργασίας με τον Δήμο Ρόδου αποτέλεσε η πιστοποίηση του συλλόγου, που επήλθε έπειτα από συστηματικές προσπάθειες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών είναι ένας από τους λίγους πιστοποιημένους συλλόγους στο νησί, γι’ αυτό και κρίθηκε κατάλληλος να υλοποιήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Αιμοποιητικών Κυττάρων και Δωρητών Οργάνων Σώματος “Άγιος Εφραίμ” κ. Φιλήμονα Νικολάου, στόχος του προγράμματος είναι να εξασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους άστεγους της Ρόδου. «Σύμφωνα με την καταγραφή της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Δήμου Ρόδου, οι πολίτες που ζουν σε συνθήκες αστεγίας στο νησί μας είναι πάνω από 100 άτομα. Θεωρήσαμε χρέος μας να συνεργαστούμε με το Δήμο, προκειμένου να συμβάλουμε στην εξασφάλιση, μαζί με τις υπηρεσίες της κοινωνικής πολιτικής, καλύτερων συνθηκών διαβίωσης για τα άτομα αυτά. Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Ιανουάριο. Είχε προηγηθεί η αποστολή των στοιχείων της καταγραφής από το Δήμο Ρόδου στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που είναι ο χρηματοδότης και ο υπεύθυνος για την επιλογή των άστεγων νοικοκυριών. Εμείς, αυτό που οφείλουμε να κάνουμε, με την βοήθεια ενός κοινωνικού λειτουργού και ενός λογιστή, είναι να υποστηρίξουμε τα άτομα που επιλέχτηκαν καθ΄όλη την πορεία της κοινωνικής τους επανένταξης. Το πρόγραμμα στην παρούσα φάση βρίσκεται στο στάδιο εξεύρεσης κατοικιών με σκοπό την επιδότηση της στέγασης (ενοικίαση) για 14 μήνες», δήλωσε στη “δ” ο κ. Φ. Νικολάου.
Στόχος του Προγράμματος
Το πρόγραμμα “Στέγαση και Εργασία για αστέγους” στοχεύει, πρωτίστως, στην αντιμετώπιση του φαινομένου έλλειψης στέγης για 20 νοικοκυριά. Οι λόγοι που προκάλεσαν το πρόβλημα στέγασης σε αυτές τις οικογένειες είναι η ανεργία, σοβαρά προβλήματα υγείας ενώ, υπάρχουν και οικογένειες που ζούσαν σε Ιδρύματα Παιδικής Προστασίας ή σε Ξενώνες Γυναικών Θυμάτων Βίας και με την έξοδό τους από τις δομές αυτές, δεν είχαν ασφαλή κατοικία. Συνολικά το πρόγραμμα αναμένεται να εξυπηρετήσει 47 άτομα, επιδοτώντας την στέγασή τους και καλύπτοντας παράλληλα τα έξοδα λειτουργικών δαπανών για το ίδιο χρονικό διάστημα. Ειδικότερα, για μονοπρόσωπα νοικοκυριά θα καλυφθεί το ενοίκιο έως το ποσό των 180 ευρώ, για νοικοκυριά αποτελούμενα από δύο άτομα έως 240 ευρώ και για οικογένειες με τρία ή περισσότερα μέλη έως 300 ευρώ μηνιαίως. Το πρόγραμμα, επίσης, προβλέπει αγορά οικοσκευής για μονοπρόσωπα νοικοκυριά έως του ποσού των 750 ευρώ, για νοικοκυριά αποτελούμενα από δύο άτομα 900 ευρώ και για οικογένειες με τρία ή περισσότερα μέλη 1000€. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δέσμη εξειδικευμένων ενεργειών αφενός με “ανθρωποκεντρικό” πυρήνα αφού εξατομικεύεται στις ανάγκες, τις ιδιαιτερότητες και τις δυνατότητές του ωφελούμενου και αφετέρου με “κοινωνικό” πυρήνα καθώς ενεργοποιείται η δικτύωση και η εμπλοκή του τοπικού κοινωνικού συνόλου στις παρεμβατικές ενέργειες. Επιπλέον, τα ωφελούμενα νοικοκυριά θα υποστηριχθούν με υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής, εργασιακής και νομικής συμβουλευτικής, χρηματοοικονομικής διαχείρισης, αγωγή υγείας και διατροφής. Θα διασυνδεθούν με αρμόδιες Υπηρεσίες, για την αξιοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης και ένταξης στην εργασία ενώ ήδη έχει αναπτυχθεί άριστη συνεργασία με το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ρόδου με παράρτημα Ρομά για τη λήψη κοινωνικών παροχών όπως Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, επιδόματα αναπηρίας, Κοινωνικά Τιμολόγια, δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη ανασφαλίστων κ.ά.
Εκκληση για την εύρεση
κατοικιών προς ενοικίαση
Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος, αναζητούνται κατοικίες προς ενοικίαση με καλυμμένα όλα τα έξοδα για 14 μήνες, ωστόσο ενώ υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια δεν είναι εύκολη η εύρεση κατοικιών στο νησί της Ρόδου για την στέγαση των συμπολιτών μας. Όπως εξηγεί ο κ. Φ. Νικολάου στη “δ”, οι ωφελούμενοι συχνά δεν μπορούν να βρουν κατοικία για ενοικίαση με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν την επιδότηση από το πρόγραμμα και να παραμείνουν σε κατάσταση αστεγίας! «Απευθύνω έκκληση σε όποιον διαθέτει κατοικία για ενοικίαση ή σε όποιον μπορεί να μας βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο σε αυτό. Το πρόγραμμα εγγυάται την καταβολή του μισθώματος, αφού γίνεται απευθείας στον ιδιοκτήτη χωρίς τη μεσολάβηση του ωφελούμενου. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνήσουν με τον κ. Αντώνη Γιασιράνη, κοινωνικό λειτουργό του προγράμματος καθημερινά από τις 8:00-15:00 στο 22410 43142 ή μέσω email στο stegasi@rhodes.gr για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή/και επιπλέον πληροφορίες». Η χρονική περίοδος για την εύρεση κατοικιών στο νησί της Ρόδου, λήγει την 31 Μαρτίου γι’ αυτό και είναι σημαντικό όσοι διαθέτουν σπίτια και επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα να επικοινωνήσουν άμεσα με τους υπεύθυνους. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Αιμοποιητικών Κυττάρων και Δωρητών Οργάνων Σώματος “Άγιος Εφραίμ”, το πρόγραμμα “Στέγαση και Εργασία για τους Αστέγους” αποτέλεσε την αρχή για γόνιμες και εύχομαι αποτελεσματικές συνεργασίες. «Θα είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή να συνεργαστούμε ξανά με το Δήμο της Ρόδου ή με κάποιον άλλο φορέα ή σύλλογο του νησιού μας προκειμένου να βοηθήσουμε συμπολίτες που το έχουν ανάγκη. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τον χρόνο σας και ευελπιστώ οι συμπολίτες μας να αποδείξουν για ακόμα μια φορά την ένθερμη και αμερόληπτη βοήθειά τους», κατέληξε ο κ. Φ. Νικολάου.
Ωφελούμενοι
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε:
– Οικογένειες και άτομα που φιλοξενούνται σε κοινωνικούς ξενώνες αστέγων ή υπνωτήρια.
– Οικογένειες και άτομα που έχουν καταγραφεί ως άστεγοι που διαβιούν στο δρόμο, από τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων.
– Γυναίκες που φιλοξενούνται σε ξενώνες γυναικών θυμάτων βίας.
– Άτομα που φιλοξενούνται σε δομές παιδικής προστασίας, έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δεν σπουδάζουν και δεν έχουν πρόσβαση σε κατοικία.
Δικαιολογητικά
Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, κατ’ ελάχιστον, ώστε οι ωφελούμενοι να ενταχθούν στο πρόγραμμα, είναι τα εξής:
– Βεβαίωση διαμονής σε κοινωνικό ξενώνα βραχυχρόνιας φιλοξενίας, υπνωτήριο ή ξενώνα γυναικών θυμάτων βίας ή δομή παιδικής προστασίας ή βεβαίωση από την κοινωνική υπηρεσία του δήμου ότι ο ωφελούμενος διαβιεί στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα.
– Έκθεση του κοινωνικού λειτουργού των ανωτέρω δομών ή της κοινωνικής υπηρεσίας του δήμου που τεκμηριώνει τη δυνατότητα ένταξης στο πρόγραμμα.
– Έκθεση αξιολόγησης από κοινωνικό λειτουργό του δικαιούχου φορέα.
Το πρόγραμμα “Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους” υλοποιείται σε Δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων, σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής. Ως αρχή διαχείρισης του προγράμματος, με τίτλο “Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους”, ορίζεται το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ).