«Η Γερμανία στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», δηλώνει με σαφήνεια, σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική», ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα Δρ Ερνστ Ράιχελ, που τοποθετείται σε όλα τα επίκαιρα θέματα χωρίς περιστροφές.
Ο Πρέσβης ειδικότερα καθιστά σαφές ότι η στάση της κοινής γνώμης στην Ελλάδα απέναντι στην Γερμανία και αντιστρόφως έχει πλέον αλλάξει και έχουν ξεπεραστεί αρκετές εσφαλμένες αντιλήψεις και παραλογισμοί.
Δηλώνει ότι στέκεται στον πλευρό του Υπουργού Τουρισμού για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.
Τονίζει ότι το «μνημόνιο συνεργασίας» μεταξύ της λιβυκής κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα ενώ ζητά από την Τουρκία να αναστείλει και τις λοιπές της προκλήσεις.
Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό ζήτημα τονίζει ότι η Γερμανία στέκεται ξεκάθαρα στο πλευρό της Ελλάδας στην προσφυγική κρίση.
Αναλυτικά η συνέντευξη
του Πρέσβη της
Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα Δρα Ερνστ Ράιχελ
• Η Ελλάδα και η Γερμανία συνδέονται στενά στην πολιτική, την οικονομία και τον πολιτισμό. Πώς μπορούν οι δύο χώρες να εμβαθύνουν περαιτέρω τη συνεργασία τους αυτή και ποιές είναι οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβετε εσείς;
Έχετε δίκιο. Η Ελλάδα και η Γερμανία είναι εδώ και δεκαετίες πολύ σημαντικές η μία για την άλλη και αυτό οφείλεται και στους πολλούς Έλληνες που ζουν στη Γερμανία και Γερμανούς που ζουν στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει στενούς δεσμούς σε οικογενειακό, πολιτιστικό και ανθρώπινο επίπεδο.
Η μεταξύ μας σχέση διένυσε κάποιες δύσκολες περιόδους. Έχω, όμως, την εντύπωση ότι η στάση της κοινής γνώμης απέναντι στη Γερμανία άλλαξε. Πιστεύω πως ο κόσμος στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει αρκετές εσφαλμένες αντιλήψεις και παραλογισμούς. Υπερισχύουν πλέον η νηφαλιότητα και ο σεβασμός για τις θέσεις του άλλου.
Παρεμπιπτόντως, το ίδιο ισχύει και για τη Γερμανία σε σχέση με την Ελλάδα.
Αυτό δίνει τόσο σε εμένα όσο και στους συναδέλφους μου στην Πρεσβεία την ευκαιρία να συνεισφέρουμε, ώστε να θέσουμε τις διμερείς μας σχέσεις σε ευρύτερες και θετικότερες βάσεις.
Χαίρομαι, φυσικά, γι’ αυτό και έχουμε ήδη αναπτύξει αρκετές πρωτοβουλίες. Σχετικά με την οικονομία επίκειται το μεγάλο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ στο Βερολίνο στις 9 Μαρτίου, στο οπoίο θα συμμετάσχει και η Ομοσπονδιακή Καγκελάριος κ. Μέρκελ αλλά και ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης.
Σε αυτήν την εκδήλωση υψηλού επιπέδου θα υπάρξει σίγουρα νέα ώθηση, η οποία θα οδηγήσει προσωρινά σε μια κορύφωση, και εννοώ τον ρόλο της Γερμανίας ως τιμώμενης χώρας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Σχετικά με τον πολιτισμό επιδιώκουμε π.χ. τη σύναψη μίας σύγχρονης και επικαιροποιημένης μορφωτικής συμφωνίας, η οποία θα διαμορφώσει το πλαίσιο για μεγαλύτερη δραστηριότητα.
Βρισκόμαστε στη διαδικασία δημιουργίας ενός Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας, το οποίο θα οδηγήσει τις επισκέψεις των νέων σε ένα εντελώς νέο επίπεδο. Το δεύτερο εξάμηνο του 2020 η Γερμανία αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Μέσω αυτής, η υπάρχουσα συνεργασία μας σε ευρωπαϊκά ζητήματα θα αποκτήσει καινούργια δυναμική.
• Η Γερμανία αποτελεί παραδοσιακά έναν από τους κυριότερους τροφοδότες του τουρισμού στα Δωδεκάνησα. Ποιά είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε για την πορεία της φετινής σαιζόν και ποιές ενέργειες στο εσωτερικό της χώρας σας θα μπορούσαν να βελτιώσουν περαιτέρω την τουριστική κίνηση από τη Γερμανία προς την Ελλάδα;
Οι αριθμοί στον τουρισμό ανάμεσα στη Γερμανία και την Ελλάδα αυξάνονται κάθε χρόνο και δεν βλέπω το λόγο, γιατί αυτό δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί για αρκετά χρόνια ακόμη.
Χαίρομαι που το περασμένο καλοκαίρι ξεπεράσαμε με κοινές προσπάθειες την κρίση που προκάλεσε η πτώχευση του βρετανικού ταξιδιωτικού ομίλου Thomas Cook σε σχέση με γερμανούς τουρίστες στην Ελλάδα.
Για τα επόμενα χρόνια στηρίζω την πρόθεση του Υπουργού Τουρισμού κ. Θεοχάρη να θέσει ως πρωταρχικό του στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Σε αυτό οι γερμανικοί ταξιδιωτικοί όμιλοι είναι πολύ πρόθυμοι εταίροι.
• Οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία διέρχονται κρίση και το ενδεχόμενο ενός «θερμού» επεισοδίου είναι πολύ πιθανό. Ποιά είναι η θέση της Γερμανίας σε όσα λαμβάνουν χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο και πώς ως μια κυρίαρχη δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαφυλάξει τη νομιμότητα και τα συμφέροντα των εταίρων της;
Η Γερμανία στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
Ευθύς εξαρχής και σε κάθε ευκαιρία καταστήσαμε σαφές ότι το «μνημόνιο συνεργασίας» μεταξύ της λιβυκής κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.
Η τουρκική πλευρά θα πρέπει να αναστείλει και τις λοιπές της προκλήσεις.
Απαιτείται σύνεση από όλες τις πλευρές και επίλυση των διαφορών στη βάση του διεθνούς δικαίου.
Το ιδανικό θα ήταν η από κοινού προσφυγή για την επίλυση των διαφορών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει εμείς, η Γερμανία και η Ελλάδα, να συνεχίσουμε το διάλογο με την Τουρκία.
Θα πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι και να διατυπώνουμε σαφείς θέσεις, αποφεύγοντας τις ρητορικές εξάρσεις και επιδεικνύοντας διάθεση για διάλογο.
• Ποιά είναι η στάση που θα κρατήσει η Γερμανία έναντι της Τουρκίας και ποιά ειδικότερα μέτρα θα ληφθούν για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος;
Η Γερμανία στέκεται ξεκάθαρα στο πλευρό της Ελλάδας στην προσφυγική κρίση.
Η κοινή πολιτική μας πεποίθηση είναι ότι, ανεξαρτήτως των διαφορών που έχουμε με την Τουρκία σε μία σειρά ζητημάτων, είναι προς όφελός μας να συνεργαστούμε μαζί της για να ελέγξουμε πιο αποτελεσματικά το πρόβλημα των προσφύγων και μεταναστών, που καταφθάνουν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Η επιζητούμενη ρύθμιση των αφίξεων και η βελτίωση της κατάστασης θα επιτευχθεί με τον καλύτερο τρόπο, εάν ταυτόχρονα γίνουν περισσότερα πράγματα. Πρώτον, να συμφωνήσουμε με την Τουρκία ότι θα πρέπει να τηρούνται καλύτερα οι συμφωνίες, βάσει των οποίων η Τουρκία θα πρέπει να εμποδίζει τη μετακίνηση μεταναστών και να δέχεται επιστροφές προσώπων, που δεν δικαιούνται άσυλο. Δεύτερον, θα πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία ασύλου στην Ελλάδα ώστε οι μη δικαιούχοι να επιστρέφουν ταχύτατα στην Τουρκία.
Μόνο εάν οι μετανάστες στην Τουρκία αντιληφθούν ότι δεν έχει νόημα να πληρώνεις σημαντικά ποσά σε διακινητές, θα μειωθεί ο αριθμός όσων επιχειρούν τον διάπλου.
Είμαστε πρόθυμοι να υποστηρίξουμε έμπρακτα την Ελλάδα στη βάση των εμπειριών που έχουμε αποκομίσει στη Γερμανία.
Τρίτον, θα πρέπει να δημιουργήσουμε μία ευρωπαϊκή, αλληλέγγυα διαδικασία ασύλου στην Ε.Ε., που θα ανακουφίσει τις χώρες πρώτης υποδοχής στην νότια περιφέρεια της Ε.Ε.. Και τέταρτον, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε καλύτερα τις δυνατότητες για την αποτελεσματικότερη προστασία των συνόρων, και μέσω κοινών ευρωπαϊκών δράσεων.
Επιπλέον, είναι προφανές ότι η κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας των νησιών είναι ανυπόφορη, πρωτίστως για τους μετανάστες, οι οποίοι ζουν εκεί υπό απάνθρωπες συνθήκες, αλλά και για τον τοπικό πληθυσμό. Υποστηρίζουμε με αλληλεγγύη την ελληνική κυβέρνηση στις προσπάθειές της να επιφέρει βελτιώσεις.
• Πώς βλέπετε το ενδεχόμενο συνεργασίας Ελλάδας και Γερμανίας στην άμυνα;
Μέσω της κοινής τους συμμετοχής στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ η Ελλάδα και η Γερμανία είναι πολύ στενά συνδεδεμένες στο πεδίο της αμυντικής πολιτικής. Έχουμε μια πολύ στενή και βασισμένη στην αμοιβαία εμπιστοσύνη συνεργασία. Είμαστε επί της αρχής πάντοτε ανοιχτοί σε μια περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας.
• Το Βrexit αποτελεί πλέον γεγονός. Πώς βλέπετε την πορεία της Ευρώπης και ποιός είναι ο ρόλος πλέον της Γερμανίας στη νέα κατάσταση πραγμάτων;
Ενδεχομένως στις μέρες μας να έχουμε να κάνουμε περισσότερο με μια αταξία παρά με μια τάξη πραγμάτων. Έχω την αίσθηση ότι ζούμε σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι παλαιότερα από παραλογισμό, αδιαφορία και κυνική παραποίηση της αλήθειας προς ίδιον όφελος. Υπό αυτές τις συνθήκες είναι προς τον συμφέρον μας, ως Ευρωπαίοι, να συσπειρωθούμε ακόμα περισσότερο και να επιδεικνύουμε αλληλεγγύη μεταξύ μας. Επιδίωξή μας θα πρέπει να είναι να μην ισχύει το δίκαιο του ισχυρότερου, αλλά η ισχύς του δικαίου.
Αυτό σημαίνει μια ακόμα πιο στενή ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και συνεργασία έτσι ώστε να αποκτἠσουμε όλοι μαζί διεθνώς το βάρος που μας καθιστά διεθνείς παράγοντες και όχι θύματα. Αλλά και πέραν της Ευρώπης, σημαίνει τη σύμπραξη με κράτη της ίδιας νοοτροπίας, που τάσσονται υπέρ της πολυμέρειας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου, της προστασίας των αδυνάτων και της ειρηνικής εξισορρόπησης των συμφερόντων.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο βλέπει η Γερμανία το ρόλο της, ειδικά εν όψει της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν αξιόπιστο, αποφασιστικό και βαθιά φιλοευρωπαϊκό εταίρο.
………..BLA BLA BLA…..<> . ( Καρπάθικο ……ρητό , που σημαίνει ….Πάμε στο δια ταύτα ή ακόμα και …..Άλλα λόγια ν’αγαπιόμαστε !!!. Δεν είχε λοιπόν απόλυτο δίκιο ο μεγάλος Ιταλός πολιτικός De Gasperi , όταν έλεγε , <>. ( Ο πολιτικός άνδρας δεν έχει τίποτα το ευθύ , παρά το ευθύ έντερο , και τίποτα το ιερό , παρά το ιερόν οστούν ).??? Ο Νοών Νοείτω .