Τη δικιά του θέση σχετικά για τη διαχείριση του προσφυγικού και τη δημιουργία κλειστών κέντρων εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος δήλωσε πως «πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι ευπρόσδεκτοι»
Το μήνυμα πρέπει να είναι: ‘Πήγες στην Ελλάδα κύριε; Σε κλείσανε μέσα. Όποτε θες να γυρίσεις στην πατρίδα σου, εισιτήριο τσάμπα, φύγε. Μέχρι να κριθεί το αίτημά σου δεν πας ρούπι από κει. Αν είσαι πρόσφυγας, πάρε το χαρτί σου πήγαινε όπου θέλεις, αν όχι γυρνάς την άλλη μέρα πίσω’. Αν είναι να είναι μέσα κλεισμένοι, μια χαρά θα γυρίσουν στην Τουρκία”.
“Δεν τους θέλουμε εδώ. Τελεία. Αυτό είναι το μήνυμα. Μην έρχεστε εδώ παράνομα” είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Όπως ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο ίδιος είναι υπέρ των «εντελώς κλειστών» κέντρων. «Εγώ θέλω Αμυγδαλέζα, να μην βγαίνει ούτε κουνούπι, ποτέ. Κλειστά κέντρα 24 ώρες το 24ωρο» είπε χαρακτηριστικά.
Σε δημοσιογραφική επισήμανση ότι αν τα κέντρα είναι κλειστά δεν θα λάβουμε τα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο υπουργός απάντησε: “Ας μην πάρουμε φράγκο από την ΕΕ, να είναι κλειστά. Κανένα πρόβλημα. Ούτε ένα ευρώ. Αν είναι να καταστραφεί η Ελλάδα δεν θέλω ούτε ένα ευρώ από τους Ευρωπαίους…”.
ΣΥΡΙΖΑ: Ο λόγος του αποπνέει μίσος για τον άνθρωπο
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη, ο αναπληρωτής τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός, σημειώνει πως “δεν υπάρχουν πλέον λέξεις για να περιγράψουν τα όσα είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης σήμερα το πρωί στην εκπομπή της ΕΡΤ1. Ο λόγος του δεν είναι απλά ξενοφοβικός, αποπνέει μίσος για τον άνθρωπο και αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή, προσβάλει και αγνοεί τις τοπικές κοινωνίες και εκθέτει τη χώρα ανεπανόρθωτα”.
Ο κ. Ψυχογιός τονίζει πως “περιμένουμε άμεσα από τον Πρωθυπουργό και τον αρμόδιο Υπουργό να διαφοροποιηθούν από τη θέση αυτή και να εγγυηθούν ότι η χώρα παραμένει ένα κράτος Δικαίου που σέβεται τις ευρωπαϊκές και διεθνείς υποχρεώσεις της, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αξίες του ανθρωπισμού, μακριά από πρακτικές παράνομης αποτροπής και ενός απάνθρωπου και αδιέξοδου σχεδίου”.