Ειδήσεις

«Οχι σε όλα» από τους νησιώτες-Αναζητείται κατευνασμός μετά τις αντιδράσεις

Αμεση και… απολύτως αρνητική είναι η απάντηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των φορέων και των πολιτών στα νησιά όπου λειτουργούν ΚΥΤ (κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης), μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την επίταξη εκτάσεων ώστε να δημιουργηθούν ελεγχόμενα κέντρα. H συνάντηση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη με τους δημάρχους από τα νησιά, που είχε προγραμματιστεί για αύριο, μετά τις δηλώσεις των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης ότι δεν θα παρευρεθούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ακυρώθηκε και επισήμως από την πλευρά του υπουργού. Ωστόσο, αύριο προγραμματίζεται εκδήλωση διαμαρτυρίας από κατοίκους της Λέσβου έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο χθες δήλωσε ότι θα μεταβεί κανονικά στην Αθήνα την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου.

Διακοπή διαλόγου με την κυβέρνηση μέχρι να ανακληθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) και στήριξη των κινητοποιήσεων τις οποίες αποφάσισαν τα δημοτικά συμβούλια που πραγματοποιήθηκαν στα νησιά αποφάσισε χθες το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου που συνεκλήθη εκτάκτως. Στο μεταξύ, το δημοτικό συμβούλιο της Δ. Λέσβου αποφάσισε να δημιουργηθούν ομάδες περιφρούρησης της περιοχής κοντά στην Καράβα, όπου σχεδιάζεται να κατασκευαστεί η νέα δομή, έτσι ώστε να σταματήσουν οι όποιες εργασίες.

Σε Χίο και Λέρο

Στη Χίο, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε καμία υπηρεσία του δήμου να μη βοηθήσει στη διαδικασία δημιουργίας της νέας δομής. Επίσης, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί προσφυγή κατά της ΠΝΠ στο Συμβούλιο της Επικρατείας και να δρομολογηθούν συναντήσεις ενημέρωσης με τους ευρωβουλευτές και τους αρχηγούς των ελληνικών κομμάτων.

Εκρυθμη είναι η κατάσταση και στη Λέρο, όπως δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού Μιχάλης Κόλιας στην «Κ». «Μας λένε ότι η δομή θα είναι κλειστή. Μετά όμως λένε ότι θα έχουν κάρτες για να μπορούν να μπαίνουν και να βγαίνουν και θα μένουν μέσα συνέχεια μόνο οι παραβατικοί. Τι να πιστέψουμε», αναρωτιέται. Οι μόνιμοι κάτοικοι της Λέρου είναι 8.500 και οι μετανάστες που βρίσκονται στο νησί είναι 3.500, εξηγεί ο κ. Κόλιας για την αντίδραση του κόσμου στη Λέρο. «Για να κλείσεις ραντεβού στο νοσοκομείο για οτιδήποτε, χρειάζονται τρεις μήνες. Γιατί βέβαια όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι μία επιπλέον πόλη και χρειάζονται γιατρό και εξετάσεις», εξηγεί. «Εμάς μας εξέλεξε ο κόσμος για να αναπτύξουμε τον τουρισμό. Ιδρώσαμε για να βγάλουμε από το νησί τη ρετσινιά του ψυχιατρείου. Θέλουμε κίνητρα για τους τουρίστες και όχι για τους μετανάστες», τονίζει αναφερόμενος στα κονδύλια που θα δοθούν ως αντισταθμιστικά οφέλη στα νησιά και στις περιοχές που έχουν κέντρα φιλοξενίας. Ο κ. Κόλιας τονίζει ότι το «κλειδί» για τη λύση του προβλήματος είναι οι επιστροφές και αναρωτιέται γιατί δεν γίνονται. «Εδώ στο νησί έχουμε πολλούς που έχει απορριφθεί το αίτημα ασύλου τους, αλλά δεν μετακινούνται. Σήμερα να κάνουν επιστροφές. Μόλις γυρίσουν πίσω στην Τουρκία εκατό άτομα, θα τους δώσω την περιοχή στα Λέπιδα να φτιαχτεί το νέο κέντρο», καταλήγει.

Αμεσα νέες δομές, αλλά και χρήματα

Με γρήγορα βήματα προχωρεί η κυβέρνηση στην υλοποίηση του σχεδίου που έχει εκπονήσει παρά την κριτική και τις αντιδράσεις. Η αποσυμφόρηση και η μείωση των μεταναστευτικών ροών θα γίνουν εφόσον δημιουργηθούν τα νέα κέντρα στα νησιά, τονίζει σε όλους τους τόνους η πολιτική ηγεσία. Στην κατεύθυνση της εξομάλυνσης των σχέσεων με την Τοπική Αυτοδιοίκηση μετά την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου προχθές, χθες υπογράφηκε η απόφαση για τη χρηματοδότηση των δήμων που φιλοξενούν δομές αναδρομικά για το 2019 με συνολικά 9,5 εκατ. ευρώ (150 ευρώ ανά άτομο που φιλοξενείται) σε εφαρμογή όσων προβλέπονται στην τροπολογία που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, ο Δήμος Μυτιλήνης προβλέπεται να λάβει 2.996.250 ευρώ, ο Δήμος Ανατολικής Σάμου 1.128.750 ευρώ, ο Δήμος Χίου 879.150 ευρώ, η Κως 559.650 ευρώ και η Λέρος 387.450 ευρώ.

Χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης μετέβη στο υπουργείο Υγείας προκειμένου να συζητήσει με τον υπουργό Βασίλη Κικίλια για τη δημιουργία και τη στελέχωση μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας εντός των νέων ελεγχόμενων κέντρων φιλοξενίας που σχεδιάζεται να δημιουργηθούν στα νησιά.

Για την ανάγκη λύσεων σε ένα πρόβλημα που είναι ιδιαίτερα δύσκολο και πιεστικό μίλησε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. «Εδώ και δύο μήνες περίπου έγινε εξαντλητικός διάλογος με τους αρμόδιους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς για τη χωροθέτηση των κλειστών δομών στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών» τόνισε απαντώντας στις αιτιάσεις  για μονόπλευρες αποφάσεις εκ μέρους της κυβέρνησης. «Ο διάλογος αυτός δεν μπορεί να διαιωνίζεται, γιατί το πρόβλημα πιέζει για λύσεις και όχι για διαπιστώσεις», σημείωσε.

Αποκάλεσε την ΠΝΠ «ένα σημαντικό βήμα στο σχέδιο της κυβέρνησης να κλείσουν οι σημερινές άναρχες δομές και να δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές». Διευκρίνισε ότι στις νέες δομές θα ισχύουν συγκεκριμένοι κανόνες που θα βοηθούν τόσο τις διαδικασίες για την απόδοση ασύλου σε όσους το δικαιούνται όσο και στις επιστροφές, ενώ παράλληλα θα προστατεύονται και οι τοπικές κοινωνίες. «Στις δομές αυτές θα εφαρμόζονται αυστηροί κανόνες εσωτερικής τάξης, τόσο ως προς τη λειτουργία τους όσο και ως προς την κίνηση των φιλοξενούμενων», κατέληξε ο κ. Πέτσας.

ΠΗΓΗ kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου