Το κτίριο, Ιταλικής αρχιτεκτονικής, στο οποίο στεγάζεται το Κτηματολόγιο Ρόδου, αποτελεί κειμήλιο για την πόλη μας, ενώ βρίθει και σε ιστορικούς «θησαυρούς» καθώς στους τόμους του βρίσκονται τίτλοι από την περίοδο της Οθωμανικής κατοχής του νησιού μας. Αυτό βέβαια, δεν συγκίνησε κανέναν για να προχωρήσει η συντήρησή του. Αν και δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει το γεγονός αυτό καθώς στη Ρόδο έχουμε προηγούμενο στην παραμέληση ιστορικών κτισμάτων· το Εθνικό Θέατρο, το Ρόδον, η Ροδιακή Έπαυλη και πολλά άλλα.
Καταλαβαίνει κανείς, πως όσο και αν γίνονται προσπάθειες να κρυφτούν τα προβλήματα κάτω από το χαλί, το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η διόγκωση τους με αποτέλεσμα να καθίστανται άλυτα. Ένα από τα καλά κρυμμένα προβλήματα είναι αυτό του Κτηματολογίου Ρόδου. Μπορεί το αποτέλεσμα να είναι τώρα εμφανές, ωστόσο εδώ και χρόνια τόσο οι εργαζόμενοι αλλά και όσοι το επισκέπτονταν καθημερινά έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση του κτιρίου.
Πλέον, κοντεύουν να περάσουν τρεις μήνες από την αναστολή λειτουργίας της υπηρεσίας χωρίς να έχει βρεθεί λύση στο πρόβλημα. Το μόνο που έχει επιτευχθεί είναι μετά από αγώνες των εργαζομένων και παρέμβαση της Εισαγγελίας να ανασταλεί εκ νέου η λειτουργία του, λόγω επικινδυνότητας του κτηρίου, μετά την εκβιαστική επανέναρξη λειτουργίας που επιχειρήθηκε. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης εμμένει στο να περιπαίζει εργαζόμενους και επισκέπτες της υπηρεσίας, επιδιώκοντας με διάφορα τεχνάσματα να «εκβιάσει» τη λειτουργία του Κτηματολογίου στο υφιστάμενο κτίριο παρά τους κινδύνους που επιφυλάσσει.
Το Κτηματολόγιο ως δημόσια υπηρεσία επιτελεί έναν ιδιαίτερης σημασίας ρόλο στην οικονομική ζωή του τόπου. Η εύρυθμη λειτουργία του αποτελεί την πύλη για την είσοδο επενδύσεων στη χώρα. Ωστόσο, ενώ καθημερινά εξυπηρετούσε εκατοντάδες επαγγελματίες και πολίτες γενικότερα, η υποστελέχωση της υπηρεσίας καθιστούσε αδύνατη την τελεσφόρηση των αυξημένων εργασιών. Είναι ενδεικτικό ότι στο Κτηματολόγιο Ρόδου εκκρεμούν χιλιάδες πράξεις ενώ υπάρχει ανάγκη για πρόσληψη Μηχανικών στην τεχνική υπηρεσία. Ωστόσο φαίνεται πως οι παραπάνω ανάγκες δεν έγιναν αντιληπτές από τους αρμόδιους.
Οι εξαγγελίες του Υπουργού Δικαιοσύνης για νέες εγκαταστάσεις μέσω ΣΔΙΤ που θα στεγάσουν τα Δικαστήρια και το Κτηματολόγιο μόνο ως ευχολόγιο μπορούν να αναγνωστούν. Ήδη έχουν περάσει δύο μήνες από την έγκριση του κονδυλίου ανακατασκευής και συντήρησης του Κτηματολογίου (μισό εκατομμύριο ευρώ) και δεν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες! Πως είναι δυνατόν να εξετάζεται η κατασκευή νέων υποδομών χωρίς να έχει βρεθεί πρώτα μια βραχυπρόθεσμη λύση;
Η εγκληματική αμέλεια των προηγούμενων χρόνων έχει σαν αποτέλεσμα τη σημερινή κατάσταση. Δικηγόροι, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές, ολόκληρες υπηρεσίες (πολεοδομία, κτηματική υπηρεσία κ.α.) αλλά και απλοί πολίτες βρίσκονται σε απόγνωση βλέποντας κάθε προγραμματισμό να μένει πίσω. Είναι πλέον σαφές πως οι αρμόδιοι δεν έχουν κανένα πλάνο για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Το Κτηματολόγιο πρέπει να μεταστεγαστεί άμεσα. Είναι αναγκαίο για την οικονομική ζωή του τόπου, για τον κατασκευαστικό κλάδο, τις αγοραπωλησίες ακινήτων, το άνοιγμα των
επενδύσεων, την ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων αλλά και για πολλούς ακόμα λόγους να λειτουργήσει ξανά το Κτηματολόγιο. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε έναν χώρο ασφαλή για εργαζόμενους και εξυπηρετούμενους. Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και η έναρξη προθεσμίας για υποβολή αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες (19/2), για τις οποίες είναι απαραίτητα πιστοποιητικά ιδιοκτησίας και κτηματολογικά σχεδιαγράμματα.
Συμπερασματικά, οι πολίτες μένουν για μία ακόμη φορά μετέωροι λόγω της αδυναμίας του Κρατικού μηχανισμού. Ενώ το αφήγημα του επιτελικού Κράτους καταρρέει μέρα με την μέρα, όπως το κτίριο του κτηματολογίου, οι συνέπειες στην κοινωνία μας γίνονται μη αναστρέψιμες. Απαιτείται οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και κάθε άλλος αρμόδιος φορέας να συνεργαστούν και να βρουν άμεσα λύση για την στέγαση του.
Βάιος Καλοπήτας,
Μηχανικός Περιβάλλοντος MSc,
Αν. Γραμματέας Επιστημόνων ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής