Συνεντεύξεις

Γ. Παπανδρέου – Γ. Νικητιάδης: Κοινή ερώτηση στη Βουλή για την απαξίωση καινοτομίας και έρευνας στη χώρα

Κοινή ερώτηση κατέθεσαν ο πρώην Πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και ο Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ και τ. Υφυπουργός Πολιτισμού Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης με θέμα την καθήλωση της έρευνας και της καινοτομίας στην Ελλάδα. Η ερώτηση απευθύνεται στον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Τάκη Θεοδωρικάκο και κατατέθηκε την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου, με επισπεύδοντα τον κ. Παπανδρέου.

Συμφώνως με το κείμενο της κοινής ερώτησης των κυρίων Παπανδρέου και Νικητιάδη, επισημαίνονται οι συνθήκες απαξίωσης, διάλυσης και αδιαφορίας της Κυβέρνησης της Ν.Δ. προς το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ) που προκύπτουν από τις διαδοχικές παραιτήσεις του προέδρου και πέντε μελών του. Παραλλήλως στην ερώτηση τονίζεται πως η χρηματοδότηση στην Ελλάδα είναι σταθερά κάνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου, όπως προκύπτει από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου.

Στην κοινή ερώτηση τους οι κύριοι Παπανδρέου και Νικητιάδης υπογραμμίζουν πως η Κυβέρνηση της Ν.Δ. απαξιώνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό,  με την Ελλάδα να κατατάσσεται στην 25η θέση μεταξύ των 27 μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμφώνως με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για το 2022 του Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI). Επίσης οι πολιτικές της Ν.Δ. υποβαθμίζουν την καινοτομία, καθώς η χώρα μας βρίσκεται την 45η θέση μεταξύ 133 οικονομιών συμφώνως με τον Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας.

Οι κύριοι Παπανδρέου και Νικητιάδης υπογραμμίζουν πως πρέπει να μπει τέλος στο καθεστώς κατακερματισμού, αδιαφάνειας, αναξιοκρατίας και γραφειοκρατικών αγκυλώσεων που επικρατεί αυτή τη στιγμή στον χώρο της έρευνας στην Ελλάδα, μέσω της δημιουργίας ενός ενιαίου χώρου ανώτατης εκπαίδευσης και καινοτομίας, καθώς και να εισακουστούν οι προτάσεις διακεκριμένων μελών της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, για σύσταση ενός ενιαίου και ανεξάρτητου φορέα έρευνας και καινοτομίας που θα εγγυηθεί τη χρηστή, αξιοκρατική και διαφανή διαχείριση των κονδυλίων στην έρευνα, αξιοποιώντας τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.

Οι κύριοι Παπανδρέου και Νικητιάδης ερωτούν τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Θεοδωρικάκο : 1.Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει το Υπουργείο για την αναβάθμιση και επαναδραστηριοποίηση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας; 2.Ποιος είναι ο ακριβής προγραμματισμός απονομής των βραβείων των δέκα προτεινόμενων προς επιβράβευση Ερευνητικών Ινστιτούτων, βάσει των εκθέσεων αξιολογήσεων που είχε διενεργήσει το ίδιο το ΕΣΕΤΕΚ και η οποία εκκρεμεί εδώ και δύο χρόνια, όπως αναφέρεται και στην ετήσια έκθεσή του; 3.Βρίσκεται στις προθέσεις του Υπουργείου η ανάληψη σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας με σκοπό την εξάλειψη των γραφειοκρατικών εμποδίων και αγκυλώσεων που αφορούν την ερευνητική διαδικασία με σκοπό την απλούστευση και ψηφιοποίησή της; 4.Το Υπουργείο θα προβεί στη δημιουργία ενιαίου χώρου ανώτατης εκπαίδευσης και καινοτομίας και ποιες ενέργειες έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα προς την κατεύθυνση αυτή; 5.Ποιος είναι ο μέχρι σήμερα απολογισμός ως προς την υλοποίηση εκ μέρους της Ελλάδας του νέου συμφώνου και της νέας δομής διακυβέρνησης του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας και του θεματολογίου πολιτικής για τον ΕΧΕ κατά την περίοδο 2022-2024;

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου