Του Ηλία Ζωγραφίδη
Μία πολύπαθη θητεία φτάνει στο τέλος της. Μία θητεία κατά τη διάρκεια της οποίας οι όλοι μας οπλιστήκαμε με υπομονή μέχρι να τελειώσει, όλοι μας αναρωτηθήκαμε αν έχει χαθεί η κοινή λογική, όλοι μας αισθανόμαστε ανακουφισμένοι που τελειώνει.
Δεν έχει τελειώσει ακόμη όμως και εσείς εξακολουθείτε να είστε Δήμαρχος στο νησί.
Μέχρι να αποφασίσουν οι πολιτικοί εγκέφαλοι – ανεγκέφαλοι των Αθηνών τι θα πράξουν με το νησί μας και το πώς και το εάν θα το χωρίσουν σε περισσότερους δήμους, τα προβλήματα εξακολουθούν να είναι εδώ και να ζητούν λύση. Τώρα ! Όχι μετά τις εκλογές!
Καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας σας, δυστυχώς, δεν είδαμε την ποιότητα της ζωής μας να αλλάζει, προς τα πάνω τουλάχιστον. Δεν είδαμε καθαριότητα, δεν είδαμε πρόγραμμα, δεν είδαμε στόχους, δεν είδαμε όραμα, δεν είδαμε έμπνευση, δεν είδαμε ελπίδα.
Στη Ρόδο της νέας εποχής, του 21ου αιώνα, στη Ρόδο που θέλουμε να υπερηφανευόμαστε ότι είναι το σταυροδρόμι πολιτισμών και παγκόσμιος πόλος έλξης τουρισμού, το νούμερο ένα πρόβλημα στη ζωή των κατοίκων ακούει στη λέξη : ΛΑΚΚΟΥΒΑ ! Μάλιστα, κύριε Δήμαρχε ! ΛΑΚΚΟΥΒΑ !
Δύσμοιροι συμπολίτες μας πηγαινοέρχονται καθημερινά από το Δημαρχείο προσδοκώντας για λίγο μπετό στις λακκούβες έξω από τα σπίτια τους που έχουν βγάλει τα αμορτισέρ των αυτοκινήτων τους και τα νεύρα τους εκτός λειτουργίας.
Μία από τις λακκουβογενείς ζώνες του νησιού μας είναι η οδός και η πάροδος Ανδρέα Καρκαβίτσα στην περιοχή Ασγούρου, όπως απεικονίζεται στις φωτογραφίες. Οι κάτοικοι έχουν γίνει πια γραφικοί με τις διαμαρτυρίες τους στο Δημαρχείο. Οι υπάλληλοι τους έχουν μάθει με τα ονόματά τους.
Τι να πει πια κανείς για την οδό Γ. Σεφέρη της οποίας το οδόστρωμα τα τελευταία 4 χρόνια προσομοιάζει περισσότερο με πίστα σκι υπεργιγαντιαίου σλάλομ παρά με δρόμο Ευρωπαϊκής και δη τουριστικής χώρας ο οποίος μάλιστα καταλήγει και στο νοσοκομείο της πόλης. Τα έχουμε πει, τα έχουμε ξαναπεί αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω…
Πολύ περισσότερο από τις λακκούβες, ένας ολόκληρος συνοικισμός, αυτός των ξυλουργών, έχει σοβαρά προβλήματα. Οι συμπολίτες μας που κατοικούν εκεί κινδυνεύουν καθημερινά για να φύγουν από τα σπίτια τους προς τις δουλειές τους και αντίστροφα. Σας έχουν στείλει ήδη μάλιστα με τον πληρεξούσιο δικηγόρο τους, κ. Σάββα Λυριστή, εξώδικη επιστολή την οποία κοινοποίησαν στον αξιότιμο κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου. Με αυτήν διαμαρτύρονται για το ότι:
1) Η γέφυρα, μήκους περίπου 15 μ., η οποία συνδέει την Εθνική Οδό Ρόδου – Λίνδου (και είναι κάθετη προς αυτή), στο ύψος της περιοχής Τσαΐρι, με το συνοικισμό Ξυλουργών, βρίσκεται από της κατασκευής της σε επίπεδο χαμηλότερο του δρόμου, με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευτεί και να εξακολουθούν συνεχώς να συσσωρεύονται χώματα και απορρίμματα στους υποκείμενους της γέφυρας αγωγούς και να έχει ανέλθει η κοίτη του ποταμού στο ύψος της γέφυρας.
Συνέπεια τούτου, είναι α) η υπέρ της γέφυρας ροή του ποταμού, σε ύψος που πολλές φορές με την παραμικρή βροχόπτωση υπερβαίνει το 1 μέτρο, β) ο λόγω της χειμαρρώδους πολλές φορές ροής του ποταμού πλήρης αποκλεισμός τους από και προς τις οικίες τους και τους χώρους εργασίας τους και γ) πολλές φορές η έκθεση των εαυτών τους σε τεράστιο κίνδυνο ζωής, όταν για λόγους υγείας ή για άλλους σημαντικότατους λόγους, επιβάλλεται για κάποιον από αυτούς να αψηφήσει τις προαναφερόμενες συνθήκες και να διασχίσει την ως άνω γέφυρα.
Περαιτέρω, η ως άνω γέφυρα δεν φέρει σήμερα προστατευτικά τοιχία ή κιγκλιδώματα, με αποτέλεσμα τα διερχόμενα οχήματα και οι επιβάτες αυτών, να είναι έρμαια της χειμαρρώδους ροής του ποταμού. (Να σας θυμίσω τι έγινε στην Κρεμαστή;;;)
2) Ο αγροτικός ΚΟΙΝΟΣ δρόμος, μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου, ο οποίος συνδέει την προαναφερόμενη γέφυρα με οικίες, από τις 02-01-2014 έχει πλήρως διαβρωθεί λόγω έντονης βροχοπτώσεως και έχει καταστεί μη προσπελάσιμος, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι κάτοικοι αυτοί να περπατούν για ένα περίπου χιλιόμετρο επανειλημμένως καθημερινά, σε ένα ανηφορικό ή κατηφορικό, αναλόγως, δύσβατο, λασπωμένο μονοπάτι προκειμένου να φτάσουν είτε στην οικία τους, είτε στο αυτοκίνητό τους, το οποίο και σταθμεύουν πλησίον της προαναφερόμενης γέφυρας, ενώ είναι πρακτικά αδύνατη η μεταφορά βασικών υλικών αγαθών προς την οικία τους.
Να σημειωθεί δε ότι μία απ΄ αυτές τις οικογένειες έχει ένα τέκνο ηλικίας 3 ετών το οποίο πάσχει εκ γενετής από στένωση πνευμονικής αρτηρίας και ανά πάσα στιγμή μπορεί να απαιτηθεί η άμεση μεταγωγή του σε νοσοκομείο ή σε ιατρό ή η άμεση επίσκεψη ιατρού στην οικία τους.
3) Ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος που συνορεύει δυτικά με τον ποταμό και ανατολικά με κτήρια του συνοικισμού, έχει εξαιτίας της ροής του ποταμού διαβρωθεί και έχει υποχωρήσει σε μήκος περίπου 60 μ., σε πλάτος περίπου 3 μ. και σε ύψος περίπου 2 μ., ενώ εξακολουθεί να υποχωρεί με κάθε ισχυρή βροχόπτωση, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο α) τα διερχόμενα οχήματα και τους επιβάτες αυτών, β) τα όμορα κτήρια και την στατικότητά τους καθώς και γ) τους υποκείμενους του δρόμου αγωγούς ηλεκτρισμού και ύδρευσης.
4) Δεν υφίσταται κανένα τοιχίο αντιστήριξης μεταξύ του βουνού και των κτηρίων του συνοικισμού, με αποτέλεσμα τη συνεχή αποσάθρωση του βουνού, την κατολίσθηση εξαιτίας των βροχοπτώσεων και τη συσσώρευση τόνων χώματος έμπροσθεν των κτηρίων, των οικιών και των βιοτεχνικών χώρων, δημιουργώντας αυτονόητους κινδύνους τόσο για τα κτήρια όσο και για τους ανθρώπους, αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω.
Επίσης, οι κάτοικοι της οδού Λονδίνου στο Ροδίνι διαμαρτύρονται ότι στο φρύδι του πρανούς ύψους 7 και παραπάνω μέτρων απέναντι από τις κατοικίες τους βρίσκεται μια μεγάλη πέτρα και ένα ετοιμόρροπο ερειπωμένο σπίτι. Κάθε φορά που βρέχει αποκολλάται και ένα τμήμα του πρανούς, άλλες φορές μικρότερο και άλλες περισσότερο, πέφτουν πέτρες στο δρόμο και η μεγάλη πέτρα στο φρύδι τους πρανούς έχει πάρει κλίση προς το οδόστρωμα και αποτελεί έναν εν δυνάμει κίνδυνο για τους κατοίκους της περιοχής, τους περαστικούς και όσους σταθμεύουν τα αμάξια τους εκεί.
Πρέπει οπωσδήποτε και όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η κλίση του πρανούς να γίνει πιο ήπια, να γίνουν τα απαραίτητα μέτρα αντιστήριξης και να φύγει η επικίνδυνη αυτή πέτρα από το φρύδι του πρανούς.
Τέλος, στην διασταύρωση των οδών Ηλία Βενέζη και Γ. Σεφέρη, όπως και σε όλο το μήκος της περιφερειακής οδού εισόδου και εξόδου της πόλης απ΄ την περιοχή Κάτω Πέτρες θα πρέπει να τοποθετηθούν προστατευτικά δίχτυα αφού ο κίνδυνος αποκόλλησης κάποιου τμήματος χώματος ή ολίσθησης κάποιας πέτρας είναι σοβαρότατος.
Εκμεταλλευτείτε, λοιπόν, τις ημέρες που σας απομένουν στο δημαρχιακό θώκο και πράξτε το αυτονόητο!