Ειδήσεις

Ασφυκτικά γεμάτες οι δομές προστασίας παιδιών

Ασφυκτικά γεμάτες, και με τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης σε ορισμένες περιπτώσεις να έχει κλείσει, λειτουργούν οι δομές προστασίας παιδιών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλύψουν τις πολλαπλάσιες από τις δυνατότητές τους ανάγκες.

Μόνο πέντε παιδιά επιπλέον θα μπορούν να φιλοξενήσουν τους επόμενους μήνες στα σπίτια τους τα Παιδικά Χωριά SOS, καθώς όπως τονίζει στα Νέα ο διευθυντής Κοινωνικής Εργασίας και Έρευνας του φιλανθρωπικού σωματείου Στέργιος Σιφνιός, οι αιτήσεις συνεχώς αυξάνονται αλλά «οι δομές είναι κορεσμένες».

«Αυτή τη στιγμή διαμένει ο μέγιστος δυνατός αριθμός, δηλαδή 200 παιδιά. Την ίδια ώρα οι αιτήσεις για το 2014 αφορούσαν επιπλέον 54 παιδιά, τα οποία δυστυχώς δεν μπορέσαμε να δεχθούμε» αναφέρει, επισημαίνοντας πως αν υπήρχαν πόροι «είναι σίγουρο ότι θα μπορούσαμε να φιλοξενήσουμε περισσότερα παιδιά». Ωστόσο, «η οικονομική στήριξη προς φορείς όπως εμείς μειώνεται λόγω της κρίσης».

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στο Χαμόγελο του Παιδιού που το 2014 δέχθηκε στα 11 σπίτια μόνιμης φιλοξενίας του 56 παιδιά επιπλέον από αυτά που θα μπορούσαν να αντέξουν οι χώροι του. Όπως εξηγεί στην εφημερίδα η συντονίστρια του προγράμματος προστασίας παιδιού και εφήβου στο οποίο υπάγονται τα σπίτια του Οργανισμού, Χαρά Γροσδάνη, ήταν περιπτώσεις παιδιών για τις οποίες δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική και έπρεπε άμεσα να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

Κατά την περυσινή χρονιά το Χαμόγελο του Παιδιού δέχθηκε 125 αιτήματα για θέματα φιλοξενίας, που αφορούσαν 209 παιδιά. «Από αυτά μπορέσαμε να δεχθούμε μόνο 56» λέει η κ. Γροσδάνη, σημειώνοντας ότι δεν είναι μόνο η δική τους δουλειά δύσκολη, αλλά και των Εισαγγελέων, αφού «ο ρόλος τους θεσμικά περιορίζεται στο να βγάζουν αποφάσεις προς το συμφέρον των παιδιών. Ωστόσο, αναγκάζονται να αναζητούν χώρους όπου θα φιλοξενηθούν τα παιδιά αυτά, κάτι που δεν είναι καν στις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις».

Με μηδενική κρατική χρηματοδότηση λειτουργεί τα τελευταία δύο χρόνια η Στέγη Θηλέων Παλαιού Φαλήρου Άγιος Αλέξανδρος, που φιλοξενεί άπορα, ορφανά ή κακοποιημένα κορίτσια από 6 έως και 24 ετών.

Η Περιφέρεια Αττικής έκλεισε τη στρόφιγγα, καθώς δεν πιστοποίησε τη δομή με την αιτιολογία της «έλλειψης προσωπικού». Η υπεύθυνη της Στέγης και παιδαγωγός Έλενα Κόγια κάνει λόγο για «φαύλο κύκλο», καθώς η υποχρηματοδότηση δεν επιτρέπει τη στελέχωση της δομής με το απαιτούμενο προσωπικό.

Σύμφωνα με την κ. Κόγια, από το 2010 και έπειτα η επιχορήγηση μειώθηκε από τις 150.000 ευρώ στις 40.000 ετησίως. Κατά συνέπεια, όσες συμβάσεις έληξαν δεν ανανεώθηκαν, ενώ οι εναπομείναντες εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι τους τελευταίους τρεις μήνες.

Οι καθημερινές ανάγκες των παιδιών καλύπτονται από την Ελ.Κόγια, μία μαγείρισσα, μία καθαρίστρια και μία νυχτερινή επιμελήτρια. Ανάσα στη λειτουργία της Στέγης δίνουν η εθελοντική εργασία ειδικών (π.χ. ψυχολόγων) και οι δωρεές από ιδιώτες.

Παράλληλα, ενώ η Στέγη έχει δυνατότητα φιλοξενίας έως και 24 κοριτσιών, στην πράξη ανοίγει την πόρτα της μόνο σε «ήπια» περιστατικά, εξαιτίας της απουσίας μόνιμου κοινωνικού λειτουργού και ψυχολόγου, ενώ αιτήματα κοινωνικών λειτουργών νοσοκομείων για τη φιλοξενία παιδιών ορισμένες φορές απορρίπτονται.

Χειρότερη είναι η κατάσταση στην περιφέρεια και ιδίως στη νησιωτική χώρα, όπου ο χάρτης είναι άδειος σε ό,τι αφορά τη λειτουργία δομών για τη φιλοξενία ανηλίκων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Λέσβος, όπου δεν υπάρχει πρόβλεψη για ειδική φιλοξενία ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων, παρά τις αυξημένες ανάγκες. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι, σε διάστημα τριών μηνών, είχαν καταγραφεί 4.700 αφίξεις μεταναστών.

Ανύπαρκτες είναι οι δομές και για παραμελημένα παιδιά, ενώ ο μοναδικός ξενώνας για κακοποιημένες γυναίκες ανοίγει τις πόρτες του και σε ανηλίκους.

«Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο μία από τις άμεσες προτεραιότητές μας είναι η λειτουργία τέτοιων δομών μέσω ΕΣΠΑ. Και έχουμε εισηγηθεί τα κέντρα αυτά να λειτουργήσουν στις έδρες των περιφερειών» λέει στα Νέα η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου, Αναστασία Αντωνέλλη.

Οριακή είναι η κατάσταση και στους ξενώνες φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων – αιτούντων άσυλο τής μη κυβερνητικής οργάνωσης ΑΡΣΙΣ στο Ωραιόκαστρο, την Αλεξανδρούπολη και τη Μακρινίτσα Βόλου.

«Η κατάσταση στις δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων είναι οριακή. Οι ανάγκες των δομών καλύπτονται από τη χρηματοδότηση, την οποία λαμβάνουμε μεταγενέστερα. Εμείς όμως πρέπει να καλύψουμε τις καθημερινές ανάγκες των ανηλίκων σε πραγματικό χρόνο. Δεν μπορούμε να ταΐσουμε τα παιδιά ύστερα από πέντε μήνες που θα πάρουμε τη χρηματοδότηση. Πρέπει να το κάνουμε τώρα και γι’ αυτό λειτουργούμε επί πιστώσει» δηλώνει η συντονίστρια των τριών ξενώνων Ίρις Πανδίρη.

IN.GR

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου