Οφειλές οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και την 1η Μαρτίου 2015 θα μπορούν να ρυθμιστούν με τη νέα μορφή της ρύθμισης των 100 δόσεων. Αυτό προβλέπεται στο νομοσχέδιο για την «επανεκκίνηση της οικονομίας» το οποίο αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση στο opengov.gr.
Με τις αλλαγές που προβλέπονται για τις 100 δόσεις η συγκεκριμένη ρύθμιση γίνεται περισσότερο «φιλική» στους οφειλέτες, καθώς οι 100 δόσεις χορηγούνται σε κάθε ύψος οφειλής, ενώ με την υφιστάμενη μορφή δίνονται μόνο για οφειλές έως 5.000 ευρώ. Επίσης, έως 5.000 ευρώ η οφειλή ρυθμίζεται άτοκα, ενώ το επιτόκιο για οφειλές πάνω από 5.000 μειώνεται στο 3% από περίπου 4,5% που ήταν. Δεν υπάρχει πάντως στη νέα μορφή της ρύθμισης το «κούρεμα» οφειλών που είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών.
Ειδικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει:
– Οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και την 1η Μαρτίου ρυθμίζονται σε 2 έως 100 δόσεις.
– Οφειλές έως 5.000 ευρώ ρυθμίζονται άτοκα, ενώ ποσά άνω των 5.000 ευρώ ρυθμίζονται με επιτόκιο 3% ετησίως.
– Καθυστέρηση καταβολής συνεπάγεται προσαύξηση 0,25%.
– Μπορούν να ενταχθούν με αίτηση του οφειλέτη ακόμη και οφειλές που είναι ήδη ρυθμισμένες ή τελούν σε αναστολή είσπραξης.
– Η ρύθμιση χάνεται αν δεν πληρωθούν δυο συνεχόμενες δόσεις στο πρώτο οκτάμηνο ή τρεις μετά το οκτάμηνο. Επίσης, η ρύθμιση χάνεται αν εντός 3 μηνών από την ένταξη της ρύθμισης ο φορολογούμενος δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες φορολογικές δηλώσεις.
– Αίρονται οι κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί στον οφειλέτη αν αποπληρώσει το 25% της οφειλής.
– Έως τις 27 Απριλίου ο φορολογούμενος μπορεί να αποπληρώσει κεφάλαιο τουλάχιστον δεκαπλάσιο της ελάχιστης δόσης, δηλαδή τουλάχιστον 200 ευρώ και να διαγράψει ισόποσες προσαυξήσεις.
– Καταργούνται τα πρόστιμα 10,20 και 30% για εκπρόθεσμη καταβολή φόρων.
– Καταργείται το διαρκές αυτόφωρο για οφειλές προς το δημόσιο.
– Αυξάνεται το όριο οφειλής πάνω από το οποίο ασκείται ποινική δίωξη προς τον οφειλέτη από τις 5.000 στις 50.000 ευρώ.
– Η ελάχιστη δόση μειώνεται στα 20 ευρώ από τα 50 που ισχύει σήμερα.
Άλλες διατάξεις
Επίσης, σε άλλο τμήμα του νομοσχεδίου προβλέπονται τα εξής:
– Επαναχαρακτηρίζονται φύλλα ελέγχου» όλες οι εκθέσεις ελέγχου του ΣΔΟΕ οι οποίες με απόφαση του Μαΐου του 2014 είχαν χαρακτηριστεί απλά πληροφοριακά δελτία. Αυτό σημαίνει ότι οι έλεγχοι που έχει πραγματοποιήσει το ΣΔΟΕ θα προωθηθούν άμεσα για βεβαίωση φόρων και προστίμων στις αρμόδιες εφορίες ενώ με το υφιστάμενο σύστημα έπρεπε να ακολουθήσει και νέος φορολογικός έλεγχος μετά τον έλεγχο του ΣΔΟΕ.
– Αυστηροποιείται το καθεστώς για την αναγνώριση δαπανών από επιχειρήσεις που λαμβάνουν τιμολόγιο από επιχείρηση που εδρεύει σε μη συνεργαζόμενο φορολογικά κράτος (π.χ. offshore). Με τη νέα διαδικασία θα πρέπει η ελληνική επιχείρηση που λαμβάνει το τιμολόγιο να αποδώσει φόρο όσο είναι και ο φορολογικός της συντελεστής (π.χ. 26%) και να υποβάλλει δικαιολογητικά στη συνέχεια στην εφορία προκειμένου να αποδείξει ότι πρόκειται για πραγματική συναλλαγή για να της επιστραφεί ο φόρος.
– Καταργείται πλήρως η εφαρμογή τεκμηρίων στην περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει εισόδημα μόνο από τόκους ή ακίνητα.
Στο ΤΑΙΠΕΔ όλα τα ακίνητα του δημοσίου
Παράλληλα, στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται η συγκέντρωση του συνόλου των ακινήτων του δημοσίου στο ΤΑΙΠΕΔ.
Πηγή:capital.gr