Κλιμάκια των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ θα ξεκινήσουν σήμερα Πέμπτη τις συναντήσεις στην Αθήνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών για τη συλλογή και επεξεργασία στοιχείων που αφορούν στα δημοσιονομικά μεγέθη του 2014 και στην πορεία εσόδων και δαπανών το 2015.
Στην χθεσινή πρώτη διερευνητική συνάντηση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες συμφωνήθηκε το πρόγραμμα εργασιών και το πώς θα συνεργασθούν εφεξής οι εμπλεκόμενες πλευρές.
Ο γενικός γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών κ. Νίκος Θεοχαράκης είχε συνεργασία με τους κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ), παρουσία του στελέχους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Νικολά Γκιαμαρόλι (Nicola Giammarioli) στην οποία εξετάσθηκε πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, η εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, αλλά και τα μέτρα που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση στις 24 Φεβρουαρίου.
Το «Brussels Group» -όπως ονοματίζεται πλέον το σχετικό σχήμα διαπραγματεύσεων- όρισε ήδη τους τεχνικούς συμβούλους των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ που θα αρχίσουν να επισκέπτονται από σήμερα ανά κύματα την Ελλάδα για να συναντηθούν με ομοβάθμιους αξιωματούχους και να συλλέξουν στοιχεία. Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα επιστρέψει σήμερα από τις Βρυξέλλες, καθώς θα πρέπει να συλλέξει συγκεκριμένα στοιχεία, ώστε να συνεχιστούν οι συζητήσεις επί βελγικού εδάφους την επόμενη εβδομάδα.
Όπως προαναφέρθηκε πρώτο θα πιάσει δουλειά το κλιμάκιο για τα δημοσιονομικά (Fiscal Team), εν συνεχεία από την προσεχή Δευτέρα το κλιμάκιο για τα διαρθρωτικά μέτρα και τέλος το κλιμάκιο για τα τραπεζικά. Σημειώνεται πως ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γκερτ Κούπμαν, θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 26 – 27 Μαρτίου για να έχει συναντήσεις με τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών, στις οποίες δεν αποκλείεται να μετέχουν και στελέχη των θεσμών.
Σε κάθε περίπτωση, οι τεχνικές ομάδες καλούνται να κινηθούν με ταχύτητα εν μέσω των ασφυκτικών συνθηκών που δημιουργούν οι ταμειακές ανάγκες του Δημοσίου, οι οποίες καλύπτονται από τις αποταμιεύσεις φορέων και ταμείων.
Σκοπός είναι το αργότερο έως την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου να έχει επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) με παράλληλη κατάρτιση νομοσχεδίων τα οποία θα ψηφισθούν από τη Βουλή πριν το Πάσχα, ώστε να λάβει η Ελλάδα μέρος της εκκρεμούσας δόσης των 7,2 δισ. ευρώ.
in.gr