Στις πρώτες θέσεις της κατάταξης χωρών σχετικά με τις κρατήσεις φιγουράριζε η Ελλάδα λόγω των φορολογικών επιβαρύνσεων που προστέθηκαν μετά το 2010. Με την προωθούμενη όμως αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, του φόρου εισοδήματος αλλά και της εισφοράς αλληλεγγύης για τα υψηλότερα εισοδήματα, θα επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο τόσο οι επιχειρήσεις, που καλούνται να σηκώσουν μεγάλα εργοδοτικά βάρη, όσο και οι εργαζόμενοι.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», εφόσον δοθεί το «πράσινο φως» από τους δανειστές- σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων έχουν διαφωνήσει με το να καλείται μόλις το 3-4% των φορολογούμενων να σηκώσει όλο το πρόσθετο βάρος- το νέο κοκτέιλ θα έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
1. Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα ως «ισοδύναμο» που προτείνει η ελληνική πλευρά για να αποφευχθεί περικοπή των συντάξεων. Αυτή η μονάδα, ακόμα και αν επιβαρύνει τον εργοδότη, θα αυξήσει το εργοδοτικό κόστος.
2. Αύξηση του φόρου εισοδήματος. Προωθείται και επιβολή συντελεστή 42% στα εισοδήματα από 30.000 ευρώ και 50% από 60.000 ευρώ.
3. Αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης με αντικατάσταση της υφιστάμενης κλίμακας.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή» σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν επιβάλλονται τέτοιες κρατήσεις για ασφαλιστικές εισφορές και φόρους, τουλάχιστον σύμφωνα με βάση τους υπολογισμούς που έχει κάνει ο ΟΟΣΑ.
Καθημερινή