Στο ενδεχόμενο να απομακρυνθούν όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες από πέντε ελληνικά νησιά προτού τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας αναφέρεται δημοσίευμα του Associated Press, το οποίο επικαλείται Τούρκο αξιωματούχο, χωρίς, όμως να τον κατονομάζει.
Ο αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά αυτά θα μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα και θα επανεγκατασταθούν σε διάφορα σημεία.
Τα νησιά δεν κατονομάζονται, ωστόσο, οι ισχυρισμοί του αξιωματούχου είναι σε πλήρη συμφωνία με την πρόταση της Άγκυρας να μην πάρει στα εδάφη της ανθρώπους που πέρασαν στην Ελλάδα πριν από την έναρξη της συμφωνίας.
Άλλωστε, ο αξιωματούχος επισημαίνει ότι στόχος της συμφωνίας είναι να αποθαρρυνθούν οι μετανάστες και να σταματήσουν να επιχειρούν το δύσκολο πέρασμα από την Τουρκία στην Ελλάδα, ενώ δήλωσε σίγουρος πως οι απόπειρες αυτές θα μειωθούν αισθητά μόλις οριστικοποιηθεί η συμφωνία.
Σημειώνεται ότι Τούρκοι αξιωματούχοι, όπως ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Βολκάν Μποζκίρ, έχουν τονίσει ότι η Τουρκία θα αρχίσει να δέχεται πρόσφυγες και μετανάστες αφού ολοκληρωθεί η συμφωνία, ενώ οι προτάσεις της Άγκυρας θα ισχύουν μόνο για εκείνους που πέρασαν στην Ελλάδα μετά την επίτευξη της συμφωνίας.
Το ενδεχόμενο αυτό επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, Στέφαν Ζάιμπερτ.
«Θα σεβαστούμε το διεθνές δίκαιο»
Νωρίτερα, η Άγκυρα σημείωσε ότι το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο περιλαμβάνει το άκρως αμφιλεγόμενο μέτρο της επιστροφής όλων προσφύγων και μεταναστών, μεταξύ αυτών των Σύρων προσφύγων, στην τουρκική επικράτεια, θα σέβεται το διεθνές δίκαιο.
«Δεν υπάρχει περίπτωση εμείς να προβούμε σε οποιαδήποτε ενέργεια που θα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» επισήμανε ένας Τούρκος αξιωματούχος στον Τύπο. «Είναι σημαντικό για εμάς η συμφωνία να είναι συμβατή με το διεθνές μεταναστευτικό δίκαιο» πρόσθεσε ο ίδιος.
Το σχέδιο συμφωνίας μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας αποτέλεσε αντικείμενο σφοδρών επικρίσεων ακόμα και στο εσωτερικό της ΕΕ. Πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις κατήγγειλαν ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος των διακρίσεων και ο ΟΗΕ έκρινε «παράνομο» το μέτρο προειδοποιώντας για τις «ενδεχόμενες συλλογικές κι αυθαίρετες απελάσεις».