Στην στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα για νέες παροχές εν όψει των εκλογών εκλογών εστιάζει το Spiegel σε δημοσίευμά του στον απόηχο της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup, εκτιμώντας ότι η τακτική αυτή του Έλληνα πρωθυπουργού μπορεί να αποβεί επιζήμια.
Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται ξανά αλλά ο Αλέξης Τσίπρας «προωθεί δαπανηρά μέτρα, προκειμένου να εξασφαλίσει την επανεκλογή του» γράφει το Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση, υποστηρίζοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον τρόπο αυτό «ρισκάρει έτσι την ευαίσθητη ανάκαμψη και προκαλεί θυμό στην Ευρώπη».
Έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος στήριξης και λίγο μετά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το Spiegel διερωτάται: «Είναι τελικά όλα εντάξει στη χώρα, που πριν από λίγα χρόνια παρά λίγο να εγκαταλείψει την Ευρωζώνης;» για να απαντήσει: «Μάλλον όχι.»
«Η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον διαφόρων προκλήσεων. Η μεγαλύτερη ανησυχία των παρατηρητών είναι ότι η κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα ενεργεί μόνο με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές που αναμένονται φέτος. Επειδή τα πράγματα φαίνονται άσχημα για τον Τσίπρα στις δημοσκοπήσεις» γράφει το Spiegel.
Όπως σημειώνει, η τετραετής θητεία του Έλληνα πρωθυπουργού λήγει τον Οκτώβριο, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο» ενώ «ο ίδιος ο Τσίπρας ισχυρίζεται ότι θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο». Το πρόβλημα για την ελληνική οικονομία, συνεχίζει το δημοσίευμα, είναι πως «όσο διαρκεί η προεκλογική εκστρατεία, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος η κυβέρνηση να καθυστερήσει τις μεταρρυθμίσεις και να κινηθεί προς μια αναδιανεμητική κατεύθυνση. Έτσι θα μπορούσε ο Τσίπρας να πάει κόντρα στις δημοσκοπήσεις».
Το άρθρο αναφέρεται επίσης και στον αντίπαλο του Αλ. Τσίπρα, τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον οποίο χαρακτηρίζει ως έναν «φιλελεύθερο ηγέτη, υπέρ των μεταρρυθμίσεων, που έχει δεσμευτεί για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων της Ελλάδας επιδιώκοντας παράλληλα ένα ‘επιθετικό μεταρρυθμιστικό και οικονομικό πρόγραμμα’.»
Σε άλλο σημείο το δημοσίευμα επισημαίνει ότι σύμφωνα με τους Ευρωπαίους εταίρους η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι σε αυτή τη φάση «γενναιόδωρη». Ένα τέτοιο μέτρο, γράφει το Spiegel, ήταν πέρυσι τα 782 δισ. ευρώ σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα. Η ελληνική κυβέρνηση χρηματοδοτεί αντίστοιχα μέτρα ξεπερνώντας τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα. «Αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο, λένε οι επικριτές, επιτυγχάνεται μέσω υπερφορολόγησης και ζημιώνει την πραγματική οικονομία» συνεχίζει το Spiegel.
Ένα άλλο παράδειγμα που, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ζημιώνει τις επιχειρήσεις είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού, ένα μέτρο που στόχο έχει να ελαφρύνει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους. Το Spiegel σημειώνει ότι «αυτού τους είδους οι πολιτικές αποφάσεις είναι που έφεραν την Ελλάδα σε δύσκολη θέση –μέτρα δημοφιλή αλλά όχι χρήσιμα για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας». Οι επικριτές φοβούνται ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα οδηγήσει σε αύξηση της αδήλωτης εργασίας, καταλήγει το Spiegel.