Με το υπ’ αρίθμ. 13/2021 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Δωδεκανήσου, που δημοσιεύθηκε χθες, απορρίφθηκε ως απαράδεκτη και η τρίτη έφεση που ασκήθηκε από έναν εκ των 19 εμπλεκομένων στο σκάνδαλο «μαμούθ» που εκτυλίχθηκε στην πρώην Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος (νυν Alpha Bank) με την υποβολή ψευδών στοιχείων για την εξασφάλιση δανείων ύψους 2.257.022 ευρώ.
Η τρίτη έφεση ασκήθηκε από έναν κάτοικο Βάρκιζας Αττικής.
Ο συγκεκριμένος κατηγορείται για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη διάπραξη απατών και πλαστογραφιών σε βαθμό κακουργήματος, και απάτη με συνολικό όφελος άνω των 120.000 ευρώ, για πλαστογραφία κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, της οποίας το παράνομο όφελος υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ.
Η μέθοδος που ακολουθούσε η οργανωμένη εγκληματική ομάδα ήταν η ακόλουθη:
Προσέγγιζε (στην Κρήτη και στην Αττική) αφερέγγυα πρόσωπα, κυρίως χρήστες ναρκωτικών ουσιών και ανέργους, με σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και τους πρότεινε έναντι αμοιβής να συνεργασθούν μαζί τους και να χρηματοδοτηθούν λαμβάνοντας στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια από το κατάστημα της Εμπορικής στη Ρόδο, προφασιζόμενοι την αγορά οικοπέδων.
Εφόσον τα εν λόγω άτομα συμφωνούσαν να συμμετάσχουν στην πραγματοποίηση του εγκληματικού σχεδίου, κατηγορούμενη η οποία είχε γνώσεις λογιστικής, μετά από συνεννόηση με τον φερόμενο ως εγκέφαλο και τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης, προέβαινε μέσω διαδικτύου στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων επ’ ονόματι των υποψηφίων πιστούχων καταχωρώντας εικονικά εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες, με βάση τα οποία εκδίδονταν στη συνέχεια εκκαθαριστικά φόρου, τα οποία τραπεζικός υπάλληλος φέρεται να καταχωρούσε ως συνημμένα δικαιολογητικά στις υποβληθείσες εκ μέρους των υποψηφίων δανειοληπτών αιτήσεις στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων.
Επίσης τα μέλη της εγκληματικής ομάδας προέβαιναν στην εξ υπαρχής κατάρτιση πλαστών εγγράφων και συγκεκριμένα προέβαιναν στην κατάρτιση πλαστών βεβαιώσεων ετησίων και μηνιαίων αποδοχών που ενεφάνιζαν οι υποψήφιοι δανειολήπτες, ως προερχόμενα από την εργασία τους, τις οποίες ομοίως ο τραπεζικός καταχωρούσε ως δικαιολογητικά για αίτηση δανειοδότησης, χωρίς να προβεί σε έλεγχο γνησιότητας αυτών ως όφειλε.
Το δικαστικό συμβούλιο έκρινε ότι άπαντες οι κατηγορούμενοι γνώριζαν ότι τα παραπάνω χρηματικά ποσά προέρχονται από την ως άνω εγκληματική τους δραστηριότητα. Ολα τα μη βασικά μέλη του κυκλώματος, ήτοι οι 13 δανειολήπτες αναγνώρισαν ως οργανωτές και υποστηρικτές του παράνομου κυκλώματος τους 5 βασικούς κατηγορούμενους.
Στο μεταξύ απορρίφθηκε και το αίτημα έτερης κατηγορούμενης για την άσκηση αναίρεσης κατά του υπ’ αρίθμ. 7/2021 βούλευματος του Συμβουλίου Εφετών Δωδεκανήσου.
Με συγκεκριμένο βούλευμα, όπως έγραψε η «δημοκρατική», απορρίφθηκαν ως απαράδεκτες δύο εφέσεις που άσκησαν ισάριθμοι κατηγορούμενοι για την ακύρωση του υπ’ αρίθμ. 81/2020 βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου, με το οποίο παραπέμφθηκαν σε δίκη οι 19 εμπλεκόμενοι.
https://www.dimokratiki.gr/12-03-2021/aporrifthike-os-aparadekti-kai-i-triti-efesi-gia-to-skandalo-mamoyth-stin-emporiki-trapeza/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.