Τοπικές Ειδήσεις

ΟΕΕ Δωδ/σου: «Διατήρηση των Οικονομικών Επιστημών στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση».

Επιστολή προς στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως σχετικά με τη διατήρηση των Οικονομικών Επιστημών στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

 

Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να σας παραθέσουμε τις σκέψεις μας και τις απόψεις μας αναφορικά με την μεγάλη μείωση των μαθημάτων οικονομικών επιστημών από το Γενικό Λύκειο που προέκυψε έπειτα από την ανακοίνωση του νέου ωρολογίου προγράμματος το περασμένο καλοκαίρι.

Έπειτα από αυτή την εξέλιξη, οι οικονομικές επιστήμες συρρικνώθηκαν δραματικά. Είναι γεγονός ότι οι μαθητές του γενικού λυκείου με το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα έρχονται σε επαφή με οικονομικές έννοιες για πρώτη φορά στην τρίτη λυκείου. Τα μαθήματα της «Πολιτικής Παιδείας» (που συρρικνώθηκε) και των «Βασικών Αρχών Κοινωνικών Επιστημών» εισήγαγαν τους μαθητές σε βασικές έννοιες και αρχές που διατύπωσαν σπουδαίοι οικονομολόγοι όπως ο Άνταμ Σμίθ και ο Τζον Μ. Κέυνς οι οποίες δημιούργησαν σχολές οικονομικής σκέψης.

Θεωρούμε πως θα πρέπει να προστεθεί στο ωρολόγιο πρόγραμμα του Γενικού Λυκείου ένα μάθημα στην Β΄ Τάξη Λυκείου σχετικό με τις οικονομικές επιστήμες. Το μάθημα Αρχές Οικονομίας με εμβάθυνση σε θέματα επιχειρηματικότητας και

δημιουργικότητας ως μάθημα Γενικής Παιδείας, αλλά και η εισαγωγή προσανατολισμού σπουδών οικονομίας και πληροφορικής στην Β΄Λυκείου με την επιστροφή του μαθήματος «Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών» θα μπορούσε να ενισχύσει την οικονομική εκπαίδευση που είναι τόσο σημαντική σήμερα.

Η ικανότητα του επιχειρείν απαιτεί επίγνωση της ύπαρξης των διαφόρων πλαισίων και ευκαιριών για τον μετασχηματισμό των ιδεών σε δράση στο πλαίσιο προσωπικών, κοινωνικών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων, καθώς και κατανόηση του τρόπου με τον οποίο προκύπτουν τα παραπάνω. Οι νέοι μας, ως εν δυνάμει εργαζόμενοι ή επιχειρηματίες θα πρέπει να διαθέτουν γνώσεις οικονομικής επιστήμης και θα πρέπει να κατανοούν τις κοινωνικές και οικονομικές ευκαιρίες και προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας εργοδότης, ένας οργανισμός ή μια κοινωνία.

Ζητάμε λοιπόν από εσάς, να αξιολογήσετε την επαναφορά του μαθήματος «Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών», ως μάθημα προσανατολισμού στην Β΄ Λυκείου και την εισαγωγή του μαθήματος «Αρχές Οικονομίας» στην Β’ Λυκείου ως μάθημα Γενικής παιδείας για να παράσχει το σχολείο τις απαραίτητες οικονομικές γνώσεις στους μαθητές ώστε να έρχονται εγκαίρως σε επαφή με την οικονομική παιδεία, να κατανοήσουν τις προκλήσεις της ελληνικής και διεθνούς αγοράς και να γίνουν αύριο επιτυχημένοι επαγγελματίες που θα θωρακίσουν την ελληνική κοινωνία.

 

Για το Οικονομικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου.

Ο Πρόεδρος

Κωνσταντίνος Γ. Ζωγραφίδης

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου