Τοπικές Ειδήσεις

Σε πλήρη εξέλιξη προκαταρκτική εξέταση για την ασφάλεια και στατικότητα του «τραμπολίνο»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται έρευνα του πταισματοδίκη μετά και από έρευνα επιτελών της λιμενικής αστυνομίας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου που είχε προηγηθεί τον Μαϊο του 2020 κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελέως Υπηρεσίας, γύρω από την στατικότητα και την ασφάλεια του βατήρα στην θαλάσσια περιοχή του «Ελλη», του γνωστού «τραμπολίνο».
Της προκαταρκτικής εξέτασης προηγήθηκε έγγραφο του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου προς όλες τις υπηρεσίες με το οποίο ζητήθηκε, να ληφθεί μέριμνα για τον έλεγχο στατικότητας του μνημείου ενόψει και της μεγάλης επισκεψιμότητάς του.
Το ζήτημα που έχει ανακύψει είναι ότι παραμένει ακόμη και σήμερα ασαφές το νομικό πλαίσιο γύρω από την ευθύνη συντήρησής του συγκεκριμένου μνημείου την εποπτεία του οποίου έχει μεν η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, πλην όμως δεν είναι ξεκάθαρο αν ανήκει στην Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο ή απευθείας στον Δήμο Ρόδου.
Τον Αύγουστο του 2012 είχαν γίνει εργασίες συντήρησής του από συνεργείο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, μια παρέμβαση που κρίθηκε απαραίτητη ώστε να αποκατασταθεί η εικόνα ενός ιστορικού σημείου αναφοράς για την πόλη της Ρόδου.
Από την πρώην Νομαρχία Δωδεκανήσου είχε υλοποιηθεί το καλοκαίρι του 2007 η εργολαβία συνολικής αποκατάστασης και ανάδειξης του «τραμπολίνο» με χρηματοδότηση του Υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
Στις 19 Μαΐου 2007, όπως είναι γνωστό, το τραμπολίνο κατέρρευσε από τη βάση του και τα κομμάτια του σκορπίστηκαν στον βυθό.
Τότε το έργο χαρακτηρίστηκε «ορφανό» γιατί καμία υπηρεσία δεν ανελάμβανε την ευθύνη της αποκατάστασής του.
O προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου κατέστησε σαφές ότι το «τραμπολίνο» ως κτίσμα ή κατασκευή δεν δύναται να συγκαταλέγεται στην κοινόχρηστη περιουσία του Δημοσίου, καθώς σύμφωνα με τον Κτηματολογικό Κανονισμό Δωδεκανήσου (ΚΔ 132/29) ως κοινόχρηστη περιουσία του Δημοσίου ορίζονται αιγιαλοί, παραλίες, δρόμοι, πλατείες κλπ.
Τα πάσης φύσεως κτίσματα και κατασκευές συγκαταλέγονται στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου, ως κτηματολογικές μερίδες οικοδομών, στην προκειμένη περίπτωση.
Τέτοιες μερίδες οικοδομών βρίσκονται εκτός από τις εντός σχεδίου περιοχές και διάσπαρτες εντός της ενιαίας κοινόχρηστης ζώνης αιγιαλού και παραλίας, όπως αυτές εμφανίζονται στους κτηματολογικούς χάρτες.
Συγκεκριμένα, αυτή η κατασκευή-κτίσμα περιλαμβάνεται στο λουτρικό συγκρότημα ‘’ΕΛΛΗ’’ που κατασκευάστηκε από την ιταλική Κυβέρνηση προκειμένου να εξυπηρετεί τις λουτρικές ανάγκες των λουομένων την περίοδο εκείνη (χερσαίες εγκαταστάσεις και εξέδρα καταδύσεων).
Το σύνολο των λουτρικών εγκαταστάσεων αυτών, συμπεριλαμβανομένης πάντα και της εξέδρας καταδύσεων, χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και ως έργο τέχνης σύμφωνα με το ΦΕΚ 19/Β’/27-1-1988.
Οι παραπάνω λουτρικές εγκαταστάσεις ‘’ΕΛΛΗ’’ παραχωρήθηκαν στο σύνολό τους στον Δήμο Ρόδου, σύμφωνα με το ΦΕΚ 148/Α’/23-7-1971, στο οποίο μεν δεν αναφέρεται ρητά η εξέδρα καταδύσεων, δεν δύναται δε να εννοηθεί ότι δεν συμπεριλαμβάνεται και αυτή στην παραχώρηση προς τον Δήμο Ρόδου, δεδομένου ότι, όπως προαναφέρθηκε, ως μνημείο στο σύνολό του, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι αυτού.
Βέβαια μέχρι σήμερα ουδείς έχει μεριμνήσει για κτηματολογική τακτοποίηση της εν λόγω κατασκευής. Στην περίπτωση που υποτεθεί ότι η εξέδρα καταδύσεων δεν συμπεριελήφθη με κάποιο τρόπο στην ως άνω παραχώρηση, τότε αυτή ως υφιστάμενο κτίσμα – κατασκευή περιλαμβάνεται εκ των πραγμάτων, όπως προαναφέρθηκε στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και ως εκ τούτου η διαχείριση αυτής ανήκε και ανήκει στην ΕΤΑΔ Α.Ε. (πρώην Κ.Ε.Δ.) στην οποίαν μεταβιβάστηκε πλέον και η πλήρης κυριότητα αυτής σύμφωνα με τον Ν. 4389/2016 (ΦΕΚ 94/Α’/27-5-2016).
Πρόσθεσε μάλιστα ότι οποιοσδήποτε φορέας και να αναλάβει το έργο, απαραίτητη προϋπόθεση που προβλέπεται είναι να υπάρχει ιδιοκτησία και μάλιστα εγγεγραμμένη.
Πρόσθεσε επίσης ότι τον βατήρα καταδύσεων ανέλαβε και συντήρησε και αποκατέστησε ολοκληρωτικά το 2007 η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με προγραμματική σύμβαση.

Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Ακης Δημητριάδης.

Φώτο Credits: Χρήστος Στάτης

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου