• Κυριάρχησε το θέμα της λήψεως δανείου και κατεγράφησαν ισχυρές διαφωνίες
Πραγματοποιήθηκε χθες η πρώτη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής με 11 θέματα στην ημερήσια διάταξη τα οποία έθεσαν δημοτικοί σύμβουλοι και πρόεδροι των δημοτικών κοινοτήτων.
Πρόκειται για μία νέα διαδικασία που θεσμοθετήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών, με σκοπό τον έλεγχο των πεπραγμένων του έργου και της δράσης της δημοτικής αρχής, την οποία χαιρέτισαν ο δήμαρχος και όλοι οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας.
Στην πρώτη αυτή συνεδρίαση κυριάρχησε το θέμα της λήψης δανείου που ζήτησε να συζητηθεί ο επικεφαλής της παράταξης «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» κ. Καλετός Πότσος, ο οποίος έθεσε παράλληλα το ερώτημα γιατί δεν διεκδικεί η δημοτική αρχή τους παράνομα παρακρατηθέντες πόρους από την κυβέρνηση.
Ο αντιδήμαρχος οικονομικών κ. Κώστας Χαλκιάς, διευκρίνισε ότι η δημοτική επιτροπή αποφάσισε την έναρξη συζητήσεων με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με στόχο τη λήψη δανείου. Είπε ότι έχουν σταλεί επιστολές από το δήμο Ρόδου προς τις τράπεζες και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων προκειμένου να κοινοποιηθεί από την πλευρά τους, εάν ενδιαφέρονται για τη χορήγηση του δανείου έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι σχετικές διαπραγματεύσεις. Καμία απάντηση δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα και δεν έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών.
«Με το δάνειο που επιδιώκουμε να πάρουμε θα αποπληρωθούν υφιστάμενες και όχι νέες υποχρεώσεις του δήμου Ρόδου», τόνισε ο κ. Χαλκιάς και ανέφερε επίσης ότι το 2023 ο Δήμος Ρόδου εισέπραξε 89 εκατ. ευρώ περίπου και πλήρωσε περίπου 95 εκατ. ευρώ. Η ταμειακή διαφορά ανήλθε συνεπώς στα -5.935.625 ευρώ.
Πέραν του ποσού αυτού, όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος οικονομικών, υφίστανται και άλλες υποχρεώσεις που είτε έχουν αναληφθεί νόμιμα, είτε χωρίς να έχει τηρηθεί η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία.
«Το συνολικό ποσό των υποχρεώσεων του δήμου Ρόδου σύμφωνα με την οικονομική υπηρεσία του δήμου Ρόδου ανέρχεται στα 18.682.000 ευρώ», τόνισε ο κ. Χαλκιάς.
Λαμβάνοντας το λόγο ο δήμαρχος, κ. Αλέξανδρος Κολιάδης δήλωσε για μία ακόμη φορά ότι είναι μονόδρομος η λήψη δανείου. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι: «Οι οφειλές είναι τόσο μεγάλες που μας αναγκάζουν να καταφύγουμε στη διαδικασία λήψης δανείου. Πρόκειται δε για οφειλές που δεν δημιουργήσαμε αλλά παραλάβαμε. Είμαστε υποχρεωμένοι να δούμε πώς θα αντεπεξέλθουμε στα προβλήματα και στις ανάγκες του δήμου ενόψει και της νέας σεζόν που ξεκινά σε λίγες ημέρες. Δυστυχώς δεν έχουμε τη δυνατότητα να ανταποκριθούμε ακόμη και στις πιο βασικές ανάγκες».
O πρώην αντιδήμαρχος οικονομικών Τάσος Σπανός ανέφερε ότι η νέα δημοτική αρχή έχει κάνει σημαία της την ανάγκη λήψης δανείου, θέλοντας να βλάψει την παράταξη του Αντώνη Καμπουράκη.
«Πρόκειται για μία καθαρά πολιτική απόφαση η λήψη δανείου, αφού υπάρχουν πολλές άλλες εναλλακτικές», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι «μερίδιο» στις οφειλές του δήμου έχει και ο κ. Κολιάδης ως πρόεδρος τριών οργανισμών, όπως η ΔΕΡΜ.Α.Ε., ο ΔΟΠΑΡ και ο ΠΡΟΤΟΥΡ επί δημαρχίας Αντώνη Καμπουράκη.
Αμφισβήτησε δε τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Χαλκιάς όσον αφορά στο οικονομικό έλλειμμα του δήμου Ρόδου. Το έλλειμμα, όπως είπε, έχει λογιστικό χαρακτήρα. Διαφορετικά, δεν θα μπορούσε να είχε γίνει καμία απολύτως δαπάνη από τη σημερινή δημοτική αρχή.
Από την πλευρά του ο κ. Τηλέμαχος Καμπούρης που διετέλεσε επίσης αντιδήμαρχος οικονομικών επί δημαρχίας Αντώνη Καμπουράκη δήλωσε ότι καταψήφισε την απόφαση της δημοτικής επιτροπής για την έναρξη συζητήσεων με στόχο τη λήψη δανείου, γιατί: «Δεν υπήρχε μία συγκεκριμένη πρόταση με συγκεκριμένα ποσά ώστε να δούμε πού θα πάει το κάθε ευρώ που θα πάρει ο δήμος.
Αυτό ορίζει άλλωστε η νομοθεσία. Αν κρίνουμε ότι υπάρχει πραγματική ανάγκη για τη λήψη δανείου, δεν έχουμε καμία αντίρρηση να ψηφίσουμε θετικά».
Στη συνέχεια εξήγησε ότι τα έσοδα του δήμου Ρόδου μειώθηκαν το 2019-2020 κατά 12,7 εκατ. ευρώ, το 2020-2021 κατά 10 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, ο δήμος Ρόδου πλήρωσε το 2022 και το 2023 12,5 εκατ. ευρώ για ρεύμα ενώ μέχρι το 2021 πλήρωσε 6.5 εκατ. ευρώ. Επίσης είπε ότι θα πρέπει να συνυπολογιστούν η απώλεια των εσόδων από τις παραλίες που περιήλθαν στην κυριότητα της ΕΤΑΔ και εισφορές με τις οποίες επιβαρύνθηκε ο δήμος (π.χ. για τον ΦΟΔΣΑ), προκειμένου να σχηματίσει κανείς την πλήρη εικόνα για το πώς διαμορφώθηκαν τα οικονομικά του δήμου την περασμένη τετραετία. Τέλος ο κ. Καμπούρης σημείωσε ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή παρέλαβε οικονομικά βάρη και δανειακές υποχρεώσεις από τους προκατόχους της. Ζήτησε από την οικονομική υπηρεσία να παραδώσει στοιχεία για την οικονομική κατάσταση που παρέλαβε η προηγούμενη δημοτική αρχή.
«Εδώ δεν προσπαθούμε να καταλογίσουμε ευθύνες σε κανένα. Δεν μπορούμε όμως να μην αναφέρουμε ποια είναι η κατάσταση που παραλάβαμε. Είναι προκλητικό να γνωρίζουμε πώς έχουν τα πράγματα και να τίθεται υπό αμφισβήτηση αν θα πρέπει ή όχι να πάρουμε δάνειο.
Εννοείται ότι θα θέλαμε να αποφύγουμε να πάρουμε δάνειο και ότι είμαστε αντίθετοι με αυτή τη διαδικασία εφόσον δεν χρειάζεται. Δεν μας τιμά ως δήμο να χτυπάμε πόρτες για να ζητήσουμε δάνειο», τόνισε ο δήμαρχος κ. Α. Κολιάδης.
Αναφέρθηκε μάλιστα στην έκθεση της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου Ρόδου το 2023 στην οποία γινόταν λόγος για έλλειψη οικονομικής ρευστότητας που «επιδεινώνεται και οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως η αύξηση της τιμής του ρεύματος, μη είσπραξη ή απώλεια αναμενόμενων εσόδων κλπ». Στο ίδιο έγγραφο, όπως εξήγησε ο κ. Κολιάδης επισημαίνεται μάλιστα ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του δήμου Ρόδου είναι σε οριακά επίπεδα.
«Τι έρχεστε να μας πείτε σήμερα, ότι δεν υπάρχει ανάγκη λήψης δανείου», διερωτήθηκε ο δήμαρχος συμπληρώνοντας ότι από το Σεπτέμβριο του 2023 και έπειτα δεν πληρώθηκαν οι προμηθευτές. ΟΙ ληξιπρόθεσμες οφειλές χτύπησαν κόκκινο, φτάνοντας τα 10 εκατ. ευρώ.
Ο Δήμος Ρόδου είναι ο πρώτος πανελλαδικά σε ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Την ανάγκη λήψης δανείου δεν αποδέχθηκε ο τ. δήμαρχος κ. Αντώνης Καμπουράκης τεκμηριώνοντας την άποψή του. «Κάνει κανείς λάθος αν θεωρεί ότι ο Δήμος Ρόδου είναι ίδιος με άλλους Δήμους της Ελλάδας. Από την αρχή του χρόνου μιλάτε κ. δήμαρχε για την καθαριότητα. Θέλετε να την σταματήσετε; Ο πολίτης δεν οφείλει να διπλοχρεώνεται. Με τη ΔΕΗ, τα Led και τον ΟΤΕ (4 εκ. ευρώ) έχετε ανταποδοτικά να πάρετε», είπε ο κ. Καμπουράκης.
Α. Κολιάδης: Θα γίνει οικονομικός έλεγχος
Ο κ. Κολιάδης απάντησε ότι θα γίνει οικονομική απογραφή από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Κράτους. «Θέλαμε να το αποφύγουμε, όμως ορισμένοι δεν λένε να συνειδητοποιήσουν κάποια πράγματα. Βεβαίως δεν επιθυμούμε να πολιτικοποιήσουμε την πολιτική. Λυπάμαι όμως πολύ. Θα μας αναγκάσετε να προβούμε στα δέοντα για να προασπίσουμε το συμφέρον του δήμου μας και των πολιτών.
Κληθήκαμε να αναλάβουμε ένα χρέος και να φέρουμε εις πέρας την αποστολή μας. Μην ακούμε όμως σήμερα ότι μπορούμε να αποφύγουμε το δάνειο. Το εννοείτε, ενώ έχετε να πληρώσετε από τον Αύγουστο του ‘23 τους ιδιώτες για την αποκομιδή των απορριμμάτων. Θα έρθουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να κάνουν τη δουλειά τους στο Δήμο Ρόδου. Ήξερα πολύ καλά τι έκανα και στη ΔΕΡΜΑΕ και στο ΔΟΠΑΡ, όταν συμμετείχα στην προηγούμενη δημοτική αρχή. Παραιτήθηκα στις 15/6 και μπήκαν ελεγκτές για την περίοδο που διετέλεσα πρόεδρος. Το πόρισμα το ξέρετε; Λευκό. Μακάρι να είναι το ίδιο και στο Δήμο Ρόδου».