Ενα νέο κεφάλαιο, εξαιρετικά σοβαρό, στην ένδικη διαφορά του ΤΑΙΠΕΔ με την κυπριακών συμφερόντων ξενοδοχειακή εταιρεία “Aqua Sol” για την κατάληψη ακινήτου που προορίζεται προς αξιοποίηση στα πλαίσια του διαγωνισµού για το Γκολφ Αφάντου, άνοιξε χθες μετά την κοινοποίηση στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου της από 24 Φεβρουαρίου 2014 μηνυτήριας αναφοράς που υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Διαφθοράς και την Οικονομική Αστυνομία από το ταμείο!!.
Η Αντεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Μαρία Σοφία Βαϊτση χειρίζεται συγκεκριμένα από τον Οκτώβριο του 2013 προκαταρκτική δικογραφία που αφορά καταπατημένες εκτάσεις εντός του γηπέδου, που προορίζεται προς αξιοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ, στα πλαίσια του διαγωνισμού για το Γκόλφ Αφάντου.
Στη δικογραφία αυτή έχει ήδη ενσωματωθεί η συγκεκριμένη μηνυτήρια αναφορά που στρέφεται κατά παντός υπευθύνου συμπεριλαμβανομένων και δημοσίων λειτουργών!
Όπως έγραψε η “δημοκρατική”, στο ακίνητο του δημοσίου φέρεται να έχουν καταληφθεί και καταπατηθεί από την τουριστική εταιρεία διάφορες εκτάσεις. Σε ορισµένες, φέρεται να έχει φυτευθεί γκαζόν και σε ένα να έχει ανεγερθεί κτίσµα (πτέρυγα δωµατίων) ξενοδοχείου, 240 τµ. πλέον ή έλαττον και συνεχίζουν ανελλιπώς τις εργασίες πλήρους τακτοποίησης της αυθαιρεσίας.
Εκπρόσωποι της ξενοδοχειακής εταιρείας ισχυρίστηκαν ότι η καταπάτηση του ακινήτου διαπιστώθηκε το έτος 2013 µετά από καταµέτρηση που έγινε και εφαρµογή των τίτλων ιδιοκτησίας της. Παρότι είχαν ζητήσει την εξαγορά των συγκεκριµένων ακινήτων από το έτος 2010 δήλωσαν εµµέσως πλην σαφώς άγνοια για το αν τους ανήκαν, ενώ υποστήριξαν ότι είναι στις προθέσεις της εταιρείας να συµµετέχει στο διαγωνισµό του ΤΑΙΠΕΔ και να διεκδικήσει την αγορά τους.
Ενώ το ΤΑΙΠΕΔ, μετά τη σύμφωνη γνωμοδότηση της ΕΤΑΔ, προχωρούσε στην αποκρατικοποίηση της περιοχής, ξαφνικά από το πουθενά βρέθηκε μπροστά σε μια ολόκληρη μονάδα υψηλών προδιαγραφών που παράνομα έχει κάνει κατάληψη στην ακτή.
Κι αυτό ενώ καμία δημόσια αρχή δεν εγνώριζε τίποτα, ούτε άσκησε ένδικα μέσα κατά τη διάρκεια της ανέγερσης για να εμποδίσει την καταπάτηση. Μάλιστα υπήρξε τόση ολιγωρία ώστε το πρόβλημα της καταπάτησης του δημόσιου χώρου δεν έγινε αντιληπτό από τις υπηρεσίες του κράτους.
Όπως είχε γράψει μάλιστα η εφημερίδα “Το Πρώτο Θέμα”, η ξενοδοχειακή μονάδα έλαβε όλες τις νόμιμες άδειες από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ενώ ευθύνες πρέπει να διερευνηθούν και για τον Δήμο Ρόδου.
Εν πάση περιπτώσει στην ίδια δικογραφία έχει συμπεριληφθεί και πίνακας με δεκάδες καταπατημένα ακίνητα που βρίσκονται εντός της έκτασης προς αξιοποίηση του Γκόλφ Αφάντου.
35 μικρότερης έκτασης καταπατήσεις, διαπιστώθηκαν από την τοπογράφηση και τον έλεγχο που διενήργησαν επιτελείς των δύο υπηρεσιών σε Ρόδο και Αθήνα.
Συντάχθηκαν τρία τοπογραφικά διαγράμματα στα οποία απεικονίζονται οι καταπατηθείσες εκτάσεις τα οποία διαβιβάστηκαν μαζί με αίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΑΔ ΑΕ κ. Γρ. Δούνη στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου για τα περαιτέρω.
Κλιμάκιο αστυνομικών του Αστυνομικού Σταθμού Αφάντου και επιτελών της ΕΤΑΔ ΑΕ μετέβη στην περιοχή και διενήργησαν επιτόπου ελέγχους και μετρήσεις.
Το σοβαρότερο ζήτημα που είχε ανακύψει από τις έρευνες είναι η κατάληψη σημαντικών δημοσίων εκτάσεων από τρεις καντίνες στο θαλάσσιο μέτωπο Αφάντου εκ των οποίων οι δύο βρίσκονται μάλιστα στη διαχείριση της εταιρείας “Πηγές Καλλιθέας ΑΕ”, που προχώρησε μετά τη διενέργεια διαγωνισμού, στην εκμίσθωσή τους σε ιδιώτες.