Τον κίνδυνο τουριστικών απωλειών σε νησιά του Αιγαίου λόγω της καθυστέρησης έναρξης του πιλοτικού προγράμματος για τη διευκόλυνση της διαδικασίας χορηγήσεων θεωρήσεων σε υπηκόους τρίτων χωρών προερχόμενους από την Τουρκία για διακοπές, επισημαίνει η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου.
Τα τελευταία χρόνια το εν λόγω πρόγραμμα εφαρμοζόταν στη Σάμο, στη Χίο, στη Λέσβο, στην Κω, στη Ρόδο και στο Καστελλόριζο για το διάστημα από τον Απρίλιο έως και τον Οκτώβριο, γεγονός που οδήγησε σε σημαντική αύξηση της τουριστικής κίνησης από την Τουρκία. Για φέτος, όμως, ακόμη δεν έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα, με αποτέλεσμα νησιά ειδικά στο Βόρειο Αιγαίο, που ήδη καταγράφουν σημαντική πτώση στις κρατήσεις τους εξαιτίας των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από τις υψηλές προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, να αντιμετωπίζουν ακόμη ένα σημαντικό πρόβλημα για τη φετινή σεζόν. Η κ. Καλογήρου ζήτησε την άμεση έναρξη του προγράμματος, στέλνοντας σχετική επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, στην αναπληρώτρια υπουργό αρμόδια για θέματα Τουρισμού Ελενα Κουντουρά και στον αναπληρωτή υπουργό αρμόδιο για θέματα Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα.
Σύμφωνα με τη κ. Καλογήρου, η περαιτέρω καθυστέρηση, ή ακόμη χειρότερα η μη έναρξη του προγράμματος, θα είναι η χαριστική βολή για τον τουρισμό των νησιών. Η περιφερειάρχης τονίζει ότι μία από τις σημαντικότερες επιπτώσεις του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος στην οικονομική ζωή των νησιών είναι η μεγάλη μείωση των τουριστικών κρατήσεων από τις ευρωπαϊκές χώρες, αποτέλεσμα της αρνητικής δημοσιότητας αλλά και της παραπληροφόρησης. Αυτό, συμπληρώνει, καθιστά απολύτως απαραίτητη την αξιοποίηση κάθε εναλλακτικής εισροής τουριστών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και ειδικότερα την αύξηση του αριθμού των Τούρκων επισκεπτών.
Στο μεταξύ, εντείνεται η ανησυχία τουριστικών φορέων της χώρας για τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει συνολικά, πλέον, στον ελληνικό τουρισμό η μέχρι σήμερα διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος. Οπως διαπιστώνουν, η αδυναμία εκκένωσης της Ειδομένης και του Πειραιά από πρόσφυγες και μετανάστες, τα συχνά επεισόδια αλλά και το κλείσιμο των δρόμων, έχουν προκαλέσει πλήγμα στην εικόνα του ελληνικού τουρισμού. Επιπλέον, μεγάλους κινδύνους εγκυμονεί για τη μελλοντική προοπτική του κλάδου της κρουαζιέρας στη χώρα μας η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς αυτή την περίοδο μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας σχεδιάζουν τα παγκόσμια προγράμματά τους για τη διετία 2017-18.
Καθημερινή