Νέο επεισόδιο στο σίριαλ με υπογραφή Γαβρόγλου. Το σύστημα θα έχει μενχρονιά έναρξης το 2020, αλλά αφορά και τους φετινούς μαθητές της Α΄ Λυκείου
Παραμονές των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων, διάλεξε για μία ακόμη φορά το υπουργείο Παιδείας να ανοίξει την ατζέντα του νέου εξεταστικού συστήματος, παρουσιάζοντας μία ακόμη παραλλαγή του ίδιου σχεδίου που «πηγαίνει και έρχεται» τους τελευταίους μήνες στους διαδρόμους του κτιρίου του Αμαρουσίου.
Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου επανέφερε σε δηλώσεις του τις ημέρες των εορτών του Πάσχα το θέμα του νέου συστήματος εισαγωγής σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, επαναλαμβάνοντας ότι θα εφαρμοστεί το 2020. Θα αφορά δηλαδή τους φετινούς μαθητές της Α’ Λυκείου, οι οποίοι και αποκτούν τώρα περισσότερο στρες από εκείνους που δίνουν φέτος τον Ιούνιο Πανελλαδικές Εξετάσεις! Κι αυτό γιατί η σχολική χρονιά τελειώνει και πιθανότατα δεν θα έχουν τον απαραίτητο χρόνο να προετοιμαστούν για τις νέες συνθήκες που θα συναντήσουν τις επόμενες χρονιές στις τάξεις τους.
ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ Β’ ΚΑΙ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ. Η Β’ Λυκείου, όπως ανακοινώθηκε, αλλάζει ριζικά σε πρόγραμμα σπουδών και (πιθανώς) σε κάποια σχολικά συγγράμματα. Ο Γαβρόγλου μάλιστα ανέφερε σε συνέντευξή του ότι η Β’ και η Γ’ Λυκείου αλλάζουν θεαματικά τα επόμενα χρόνια, με την τελευταία τάξη να απομακρύνεται από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Λυκείου και να συνδέεται περισσότερο με την εισαγωγή στα ανώτατα ιδρύματα.
Ετσι, η Β’ Λυκείου θα γίνει τάξη κατά την οποία θα ολοκληρώνονται οι εγκύκλιες γνώσεις και θα διδάσκονται λιγότερα μαθήματα αλλά σε μεγαλύτερο βάθος.
Η Γ’ Λυκείου θα οδηγεί στις απολυτήριες εξετάσεις (πιθανότατα κεντρικές, με κοινά θέματα πανελλαδικά) σε τέσσερα μαθήματα: Γλώσσα, Μαθηματικά, Ιστορία και Φυσικές Επιστήμες. Η Γλώσσα θα διδάσκεται και θα εξετάζεται μαζί με τη Λογοτεχνία, ενώ για τις Φυσικές Επιστήμες σε εξέλιξη βρίσκεται η αντιπαράθεση για τη διδακτική τους ισορροπία και τις ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας.
ΘΑ ΜΕΤΡΑΕΙ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ. Η πρόταση Γαβρόγλου στηρίζεται στην ιδέα ενός ισχυρού εθνικού απολυτηρίου, που βέβαια δεν αποτελεί κάτι καινούργιο, καθώς συζητείται στον εκπαιδευτικό χώρο την τελευταία δεκαετία.
Μετά τις απολυτήριες εξετάσεις θα υπάρχουν όμως και οι Πανελλαδικές σε τουλάχιστον τρία μαθήματα και φυσικά επιπλέον εξεταστική πίεση για τις περιζήτητες σχολές (πολυτεχνικές, ιατρικές, πιθανότατα νομικές) που τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας, θα έχουν «κλειστό αριθμό εισακτέων». Τα μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων θα προσδιορίζονται από το Επιστημονικό Πεδίο των σχολών που επιλέγει κάθε υποψήφιος και θα είναι εμβάθυνσης.
Οπως έχει αναφερθεί στο παρελθόν από πηγές του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ο βαθμός του απολυτηρίου θα μετράει για την επιλογή των υποψηφίων έως 20% και των εξετάσεων στα μαθήματα εμβάθυνσης έως 80%.