Το Σάββατο 6 Απριλίου, στο ξενοδοχείο Πλάζα, πραγματοποιήθηκε Ημερίδα με θέμα: «Σχολική Βιβλιοθήκη: εναλλακτική εκπαιδευτική διαδικασία και πράξη», την οποία διοργάνωσε το 5Ο Δημοτικό σχολείο Ρόδου, με την παρουσία του βραβευμένου συγγραφέα Παπαθεοδώρου Βασίλη και τη συμμετοχή των κ.κ.:
Κόκκινο Δημήτρη (Μέλος Ε.ΔΙ.Π. Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης)
Νάνσυ Τρυποσκούφη (Φιλόλογος, Προϊσταμένη Δ.Κ.Σ.Μ.Ρ.)
Μίσιου Μαριάννα (Μέλος Ε.ΔΙ.Π. Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού)
Σπανό Πέτρο (μέλος παιδαγωγικής ομάδας Κ.Ε.Α. Πεταλουδών)
Αργύρη Κόσκορο, (Βιβλιοθηκονόμος Δ.Κ.Σ.Μ.Ρ.-Φιλόλογο)
Η Ημερίδα τελέστηκε υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου.
Στην πρώτη ενότητα της ημερίδας, με χαρακτήρα εργαστηριακό, επιχειρήθηκε μια προσέγγιση των πρακτικών βιβλιοθηκονομίας η οποία αφορούσε στην οργάνωση μιας σχολικής βιβλιοθήκης, χρήσιμο εργαλείο για τους υπεύθυνους σχολικών βιβλιοθηκών και η υποδειγματική οργάνωση δράσεων φιλαναγνωσίας σε μια σχολική βιβλιοθήκη.
Στη δεύτερη ενότητα της ημερίδας, με χαρακτήρα θεωρητικό, επιχειρήθηκε η χαρτογράφηση των προκλήσεων, των ερωτημάτων και των δυσκολιών, που απασχολούν τη σύγχρονη σχολική βιβλιοθήκη και το ρόλο της στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Αναπτύχθηκαν ζητήματα τα οποία αφορούν στους σκοπούς ενός σύγχρονου Δημοτικού Σχολείου και στις νέες δομές υποστήριξης των σχολικών βιβλιοθηκών, σε πρακτικά ζητήματα, δυσκολίες, προκλήσεις και διακυβεύματα στον 21ο αιώνα αναφορικά με τη λειτουργία και το ρόλο της σχολικής βιβλιοθήκης, τη λειτουργία της ως χώρο γνώσης, εξοικείωσης, ψυχαγωγίας και αυτοβελτίωσης των μαθητών/τριών, το ρόλο και τη σπουδαιότητα των κόμικ και άλλων έντυπων μέσων, αλλά και τη διαλογική σχέση του κινηματογράφου με το βιβλίο και την οθόνη. Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του συγγραφέα βιβλίων παιδικής λογοτεχνίας κ. Βασίλη Παπαθεοδώρου ο οποίος ανάλυσε και παρουσίασε τη σχέση του δημιουργού με το κοινό και τη σχολική πραγματικότητα.
Γενικός σκοπός της Ημερίδας ήταν η αναφορά, οι δυνατότητες, οι πρακτικές και οι δράσεις που προκύπτουν από την ενασχόληση του παιδιού και του εφήβου με το βιβλίο, ως μέσο γνώσης, ψυχαγωγίας και αυτοβελτίωσης καθώς και η σύνδεσή τους με διάφορα πεδία όπως ο κινηματογράφος, τα κόμικς κ.α.
Για τη διεκπεραίωση της ημερίδας ευχαριστούμε θερμά τους ομιλητές – ειδικούς.
Ακόμη ευχαριστούμε για την υποστήριξη και τη συνδρομή τους:
κ. Καμπουράκη Αντώνη, για τη φιλοξενία του κ. Παπαθεοδώρου στο Mediterranean Hotel
Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων 5ου Δ.Σ. Ρόδου
Το ραδιόφωνο ΛΥΧΝΑΡΙ για την ραδιοφωνική παρουσίαση
Το ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ 1985 και τον κ. Χατζηκαλημέρη.