Ρεπορτάζ

Οι ξεν/ληλοι παρακολουθούν τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα!

«Με κομμένη» την ανάσα παρακολουθούν τις εξελίξεις με τον κορωνοϊό οι ξενοδοχοϋπάλληλοι σε όλη την Ελλάδα, καθώς βλέπουν ότι η φετινή σεζόν, φαντάζει… μακρινή, με συνέπεια λιγότερους μήνες εργασίας και πρόβλημα στην συμπλήρωση των απαραίτητων ενσήμων για το επίδομα ανεργίας, τον προσεχή χειμώνα.
Όπως δήλωσε στην «δημοκρατική» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) κ. Γιώργος Χότζογλου, η ανησυχία των εργαζομένων είναι πολύ μεγάλη, δεδομένης της αβεβαιότητας που κυριαρχεί στην Ελλάδα για το πότε θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία ενώ εγείρονται μια σειρά από προβλήματα που θα έχουν βραχυχρόνιες συνέπειες.
«Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με το υπουργείο Τουρισμού και με τον υπουργό κ. Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος έχει ανταποκριθεί στα αιτήματά μας. Μέχρι στιγμής, η διαδικασία απόδοσης δίμηνης παράτασης επιδομάτων ανεργίας, εξελίσσεται ομαλά. Ήδη οι συνάδελφοί μας, βλέπουν στους λογαριασμούς τους να πιστώνονται οι δύο μήνες παράταση και η αναλογία του δώρου Πάσχα. Βέβαια, υπάρχουν κάποια προβλήματα και καθυστερήσεις σε μερικές περιοχές της χώρας, αλλά αυτό έχει να κάνει με την υποστελέχωση των καταστημάτων ΟΑΕΔ αυτή την εποχή –αφού εργάζονται εκ περιτροπής με άδειες ειδικού σκοπού κ.λπ. λόγω κορωνοϊού. Παρ’ όλα αυτά, βλέπουμε ότι η διαδικασία προχωράει για τους δικαιούχους. Δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει με τους συναδέλφους μας που είναι εκτός ρύθμισης. Ευελπιστούμε ότι μετά τις αποφάσεις του Eurogroup και την εκταμίευση των χρημάτων από την Ελλάδα, θα μπορέσουμε να αισιοδοξούμε. Εμείς δεν έχουμε σταματήσει να ασκούμε πιέσεις στα συναρμόδια υπουργεία και θέλουμε να πιστεύουμε και να ελπίζουμε ότι θα βρεθεί λύση. Έχουμε υποβάλει σχετικά αιτήματα προς τον πρωθυπουργό ζητώντας να κάνει μια τηλεδιάσκεψη με τους εργαζόμενους του κλάδου των ξενοδοχοϋπαλλήλων για να του θέσουμε τα θέματα που μας απασχολούν και πώς αντιλαμβανόμαστε την ‘επόμενη’ μέρα μετά τους περιορισμούς λόγω κορωνοϊού, με την έναρξη της φετινής τουριστικής σεζόν».
Βέβαια, σε όλες τις περιοχές της χώρας, η σεζόν δεν μετριέται με τα ίδια δεδομένα. Η Ρόδος και η Κρήτη κρατούν ακόμη τα… σκήπτρα και παρ’ όλο που οι ξενοδοχοϋπάλληλοι έχουν καταφέρει να υπογράψουν μια πολύ καλή Τοπική Σύμβαση Εργασίας, δεν μπορούν να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο για το τι μέλλει γενέσθαι μέχρι την έναρξη της σεζόν.
Πληροφορίες της «δ», ανέφεραν χτες ότι τα μικρά καταλύματα θα καθυστερήσουν να ανοίξουν ενώ οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες βρίσκονται σε στάση αναμονής για την έναρξη της λειτουργίας τους, ανάλογα με τις κρατήσεις, τις πληρότητες κ.λπ.
«Υπάρχει περίπτωση πολλά μεγάλα ξενοδοχεία να ξεκινήσουν στα μέσα Ιουνίου και άλλα, τον Ιούλιο. Καταλαβαίνουμε όλοι μας ότι η φετινή σεζόν θα περιοριστεί σε τρεις –το πολύ τέσσερις μήνες. Αυτό σημαίνει λιγότερη εργασία, λιγότερα ένσημα και φόβος για το πώς θα μπορέσουν οι εργαζόμενοι να πάρουν επίδομα ανεργίας τον επόμενο χειμώνα. Θα χρειαστεί ξανά η παρέμβαση της κυβέρνησης –αναλόγως με τις εξελίξεις» δήλωσε στην «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου κ. Θανάσης Σταμούλης.
Αλλα προβλήματα που απασχολούν έντονα αυτή την περίοδο τους ξενοδοχοϋπάλληλους (και κατ’ επέκταση τους εργαζόμενους στον επισιτισμό και άλλες επιχειρήσεις που έχουν σχέση με τον τουρισμό –πέρα από τους μήνες εργασίας και τη συμπλήρωση των ενσήμων) αλλά και για όλους όσοι βρίσκονται πολύ κοντά στην συνταξιοδότηση και φέτος είναι ότι δεν θα μπορούν να συμπληρώσουν τα απαραίτητα ένσημα.
«Εάν μιλάμε για μια τουριστική σεζόν που θα ξεκινήσει τον Ιούλιο οι μόνες περιοχές όπου μπορούν να εργαστούν αξιοπρεπώς οι υπάλληλοι, είναι η Ρόδος και η Κρήτη –που ευνοούν οι καιρικές συνθήκες. Δεν είναι το ίδιο σε όλες τις περιοχές της χώρας. Επιπρόσθετα, υπάρχει και μεγάλη αβεβαιότητα για τις επαναπροσλήψεις. Θα τα καταφέρουν όλοι εάν υπάρχουν χαμηλές πληρότητες; Εάν κάποιος δουλέψει 60 μέρες πώς θα προχωρήσει; Ευελπιστούμε ότι θα εισακουστούμε από την κυβέρνηση –αν και με το υπουργείο Τουρισμού, δεν έχουμε κανένα παράπονο. Είμαστε χιλιάδες εργαζόμενοι και πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί το 2020», είπε ο κ. Χότζογλου.
Να σημειωθεί ακόμη ότι υπάρχει και μια κατηγορία ξενοδοχοϋπαλλήλων που εργάζονται από τα λεγόμενα ‘γραφεία ενοικιάσεως εργασίας’ οι οποίοι δεν μπορούν ούτε να χαρτογραφηθούν, ούτε να μετρηθούν.
«Αυτοί δεν εντάσσονται πουθενά καθώς οι ΚΑΔ των γραφείων αυτών, δεν περιλαμβάνονται στους δικαιούχους των επιδοτήσεων. Ακόμη, είναι και οι συνάδελφοι με συμβάσεις ‘μίας μέρας’ (σερβιτόροι, μάγειροι κ.λπ.) οι οποίοι απασχολούνται σε έκτακτες περιπτώσεις για εκδηλώσεις. Ούτε εκείνοι μπορούν να συμπεριληφθούν στις ευεργετικές διατάξεις της κυβέρνησης», κατέληξε ο κ. Χότζογλου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου