Ειδήσεις

Σωσίβιο ψάχνουν οι τουριστικές επιχειρήσεις – Σημαντική ζήτηση παρατηρείται για Οκτώβριο και Νοέμβριο

Κραυγή αγωνίας επικρατεί έντονα στον τουριστικό κλάδο της χώρας. Την ίδια ώρα που έχει εύλογα έχει ξεκινήσει ένα μπαράζ ακυρώσεων, η περιορισμένη ανακοινωθείσα από την πολιτεία ένεση ρευστότητας των τουριστικών επιχειρήσεων καθώς και η ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του προσφερόμενου τουριστικού πακέτου επιτείνουν το κλίμα αβεβαιότητας .

Μπορεί να θεωρείται δεδομένο ότι το 2020 ο ελληνικός τουρισμός θα καταγράψει μεγάλες απώλειες ως απόρροια της υγειονομικής κρίσης που πλήττει όλο τον πλανήτη, και ήδη τα πρώτα «χελιδόνια του τουρισμού» να φαίνεται προς ώρας ότι θα αφιχθούν εντός του Ιουλίου, ωστόσο, η ζήτηση που διαμορφώνεται σταδιακά για την περίοδο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου αφενός γεννά την ελπίδα ότι το δ’ τρίμηνο του έτους η βαριά βιομηχανία της χώρας μπορεί να ανακτήσει μέρος του χαμένου εδάφους.

Οι πρώτοι που φαίνεται ότι διαπιστώνουν κινητικότητα σε επίπεδο κρατήσεων για το δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου είναι οι ιδιοκτήτες/διαχειριστές καταλυμάτων που μισθώνονται διαδικτυακά μέσω πλατφόρμας τύπου Airbnb.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο χρονικό διάστημα καταγράφεται άνοδος μέχρι και 10%-15% στον αριθμό των κρατήσεων για το συγκεκριμένο διάστημα σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2019.

«Διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ζήτηση που καλύπτει ένα σημαντικό μέρος του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου, φαίνεται ότι η σεζόν έχει όλες τις προοπτικές να παραταθεί. Μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο ενδιαφέρον καταγράφεται από ευρωπαϊκές αγορές, βλέπουμε να μπαίνουν κρατήσεις στο σύστημα, υπάρχει κινητικότητα πιο έντονη απ’ ό,τι πέρυσι. Ακόμη και όσοι δεν μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα αυτό το διάστημα ή δεν θέλουν να ταξιδέψουν το καλοκαίρι, μεταφέρουν τις κρατήσεις τους και δεν ακυρώνουν», εξηγούν παράγοντες της αγοράς στο tourismtoday.

«Πιστεύουμε με τα σημερινά δεδομένα ότι θα υπάρξει σημαντική άνοδος τον Οκτώβριο. Μόλις γίνει η άρση του lockdown, οι τουρίστες θα επιχειρήσουν πιο μαζικά να κάνουν κρατήσεις και θα βρουν διέξοδο στο δίμηνο Οκτωβρίου – Αυγούστου», επισημαίνουν.

Τα ραντεβού

Στην ίδια κατεύθυνση και με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν κινείται και ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος πραγματοποιεί αλλεπάλληλες επαφές με tour operators που θέλουν να επεκτείνουν τα προγράμματά τους με προορισμό την Ελλάδα για το φετινό καλοκαίρι. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Jet2 έχει επιδείξει ιδιαίτερη ζέση για να προσθέσει πτήσεις μέχρι και τον Νοέμβριο, ενώ θετική προς την ίδια κατεύθυνση εμφανίζεται και η Tui.

«Υπό την προϋπόθεση να έχει κοπάσει η υγειονομική κρίση, υπάρχει η δυνατότητα να επεκταθεί η φετινή σεζόν. Μέχρι στιγμής αυτοί είναι ευσεβείς πόθοι, ωστόσο, ο καιρός το επιτρέπει και υπάρχει το έδαφος για να πάμε μέχρι τον Νοέμβριο», τονίζει η Κωνσταντίνα Σβύνου, πρόεδρος της Ένωσης ξενοδόχων Κω και πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ).

Πρόσθετη Ρευστότητα

Κοινός τόπος πάντως είναι ότι οι επιχειρήσεις αναζητούν έτι περαιτέρω ρευστότητα από αυτή που θέλει να εγχύσει η πολιτεία στην αγορά γνωρίζοντας ότι δύσκολα θα μπορέσουν να μείνουν ανοικτές την επόμενη ημέρα. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου κ. Νίκος Χαλκιαδάκης είναι άγνωστο αν τα εποχικά ξενοδοχεία ανοίξουν φέτος καθώς φαίνεται πως το 70% του κύκλου εργασιών της προηγούμενης χρονιάς θα χαθεί.

«Κατά συνέπεια όποιος αποφασίσει να ανοίξει την ξενοδοχειακή του μονάδα θα πρέπει να χρηματοδοτήσει όλες τις λειτουργικές δαπάνες που θα είχε για μια σεζόν προσδοκώντας να λάβει μέχρι το 30% του κύκλου εργασιών. Άρα είναι σίγουρο ότι θα εμφανίσει ζημίες οι οποίες πολύ δύσκολα θα μπορούν να καλυφθούν.

Καθώς δε η πλειονότητα των ξενοδόχων περιμένοντας στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς μία καλή τουριστική σεζόν, προχώρησε σε ανακαινίσεις και εκσυγχρονισμούς , σήμερα βρίσκεται χωρίς ρευστότητα και με επιταγές που πρέπει να καλύψει σε προμηθευτές.

Όλα αυτά χωρίς να αναμένονται έσοδα καθώς δεν υπάρχουν κρατήσεις, είναι άγνωστο πότε θα ανοίξουν τα αεροδρόμια, με τί όρους θα γίνουν οι πτήσεις και πότε και αν φυσικά θα έλθουν τουρίστες, αλλά και αν θα είμαστε εμείς οι ίδιοι έτοιμοι να τους δεχτούμε» αναφέρει ο κ. Χαλκιαδάκης.

Επαγγελματικά Ενοίκια

Ένα από τα κύρια ζητήματα που απασχολεί την αγορά αφορά στα επαγγελματικά ενοίκια όπου ναι μεν η θεσμοθέτηση της καταβολής του 60% του ενοικίου είναι στη σωστή κατεύθυνσή δεν φαίνεται όμως να αρκεί.

Το αίτημα του κλάδου προς την πολιτεία εδράζεται στην επιδότηση ενός μέρους του ενοικίου καθώς ειδικά εποχικές επιχειρήσεις που το σύνολο του τζίρου τους πραγματοποιείται εντός ελάχιστων μηνών και συμπίπτει με την κρίση του κοροναϊού δεν θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν ούτε στην καταβολή του 60%. Αντίστοιχη μέριμνα πρέπει να ληφθεί και με τους τόκους των υφιστάμενων δανείων για περίοδο 12 μηνών.

Αναφορικά με το ζήτημα των μεταχρονολογημένων επιταγών οι ξενοδόχοι προτείνουν η χρηματοδότησή τους να γίνει μέσω κεφαλαίων κίνησης 5ετούς διάρκειας και με επιτόκιο επιχορηγούμενο.

Τονίζουν δε πως παρότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε την χορήγηση εγγυήσεων για δάνεια σε ποσοστό 80% του δανείου η πτώση των αξιών θα δυσχεράνει τη δυνατότητα εξεύρεσης εγγυήσεων από την πλευρά των ιδιωτών για το υπολειπόμενο 20% που θα δώσει τη δυνατότητα στην τράπεζα να εκταμιεύσει το δάνειο.

Κοινό αίτημα του κλάδου είναι να υπάρξει μέριμνα για την επιχορήγηση των μισθών των εργαζομένων που θα κληθούν να επανεκινήσουν τη δραστηριότητά τους ή να επανέλθουν σε πλήρη λειτουργία καθώς σε διαφορετική περίπτωση η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα άνευ προηγουμένου κύμα ανεργίας και λουκέτων.

Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις για παράδειγμα εφόσον ανοίξουν πχ τον Ιούνιο με βεβαιότητα θα κληθούν να χρηματοδοτήσουν τη λειτουργία τους καθώς τα έσοδα θα απουσιάζουν λόγω της κατάστασης στο εξωτερικό όπου τα κρούσματα του ιού είναι πάρα πολλά και θα περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να αποφασίσουν οι πολίτες τρίτων χωρών να ταξιδέψουν στην Ελλάδα.

. πηγή tourismtoday.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου