Ο Πάπας Φραγκίσκος και όλοι οι ηγέτες της Καθολικής Εκκλησίας παγκοσμίως ετοιμάζονται σήμερα να «σπάσουν» μια παράδοση αιώνων, απευθυνόμενοι στους πιστούς μέσω διαδικτύου για τον εορτασμό του Πάσχα, καθώς οι εκκλησίες σε όλο τον κόσμο θα είναι άδειες, λόγω των αυστηρών μέτρων που έχουν θεσπιστεί στο σύνολο των κρατών, στην προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ο φόβος και σύγχυση απέναντι στον ιό, το κόστος του οποίου σε ανθρώπινες ζωές έχει ξεπεράσει τις 100.000 θανάτους, αναδιαμορφώνουν τις κοινωνίες και αλλάζουν ριζικά τον τρόπο θέασης της θρησκείας, αναφέρει σε δημοσίευμα του o Guardian.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, παρατηρεί η βρετανική εφημερίδα, οι κυβερνήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο αντιμετωπίζουν και σημαντικές δυσκολίες στην εφαρμογή των μέτρων, καθώς απευθύνουν συνεχείς εκκλήσεις στους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους κατά τη διάρκεια του εορταστικού διημέρου, που κορυφώνεται σήμερα.
Οι «ψηφιακές» προσευχές του Πάπα αποτελούν το πιο ζωντανό παράδειγμα της εξέλιξης της θρησκείας την εποχή της κοινωνικής αποστασιοποίησης, ενώ οι πιστοί φαίνεται σε μεγάλο βαθμό πως ακολουθούν τις οδηγίες του, αναζητώντας παράλληλα ευρηματικές λύσεις για τον εορτασμό της μεγάλης ημέρας του Χριστιανισμού, προστίθεται στο δημοσίευμα.
Το μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου για το Καθολικό Πάσχα
Κατά τη λειτουργία του Καθολικού Πάσχα στην άδεια από πιστούς Βασιλική του Αγίου Πέτρου, ο πάπας Φραγκίσκος, με μήνυμά του, τόνισε ότι είναι στο πλευρό των συγγενών των θυμάτων της πανδημίας, ζητώντας παράλληλα από τον Κύριο, να στηρίξει όσους εργάζονται υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, όπως στα νοσοκομεία ή στις φυλακές.
«Για πολλούς είναι ένα Πάσχα μοναξιάς, με το πένθος και τις τόσες δυσκολίες που προκαλεί η πανδημία, από τον σωματικό πόνο μέχρι τα οικονομικά προβλήματα», είπε χαρακτηριστικά ο πάπας Φραγκίσκος, και ζήτησε από τον Ιησού «να χαρίσει δύναμη στους γιατρούς και τους νοσοκόμους, οι οποίοι προσφέρουν το έργο τους με αγάπη προς τον πλησίον τους, φτάνοντας, ορισμένες φορές, μέχρι και την ύστατη θυσία».
Όλες οι λειτουργικές δραστηριότητες του Παπα κατά την Μεγάλη Εβδομάδα τροποποιήθηκαν και κυρίως οι λειτουργίες ετελούντο χωρίς την παρουσία ποιμνίου–το ίδιο συνέβη και με όλους τους καθολικούς ναούς σε όλον τον κόσμο, που μετέδιδαν βιντεοσκοπημένες τις λειτουργίες του.