Αντιμέτωπη με ένα κρίσιμο δίμηνο, κατά το οποίο θα κριθούν η πορεία του τουρισμού –που αποτελεί βαρόμετρο για την ουσιαστική ανάκαμψη της οικονομίας το 2021– αλλά και η συνέχιση της θετικής παρουσίας της χώρας στις διεθνείς αγορές, θα βρεθεί η κυβέρνηση. Παράλληλα, όμως, το Μέγαρο Μαξίμου επενδύει κατά το ίδιο διάστημα σε δέκα κρίσιμες «μεταβολές» που, όπως λέγεται, θα καταστήσουν την οικονομική κρίση που συνόδευσε την πανδημία του κορωνοϊού οριστική παρένθεση.
Το πρώτο μεγάλο ζητούμενο για τη χώρα είναι η διάρκεια της τουριστικής περιόδου και ο «όγκος» των τουριστών που θα την επισκεφθούν το καλοκαίρι. Η Αθήνα έχει προαναγγείλει μια ευέλικτη στρατηγική προσέλκυσης τουριστών με «όχημα» τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και τα τεστ. Ομως, ερώτημα παραμένουν οι όροι που θα τίθενται από τα κράτη προέλευσης για την επιστροφή των πολιτών τους, με δεδομένο ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού στο σύνολο της Ευρώπης καταγράφει σημαντικές καθυστερήσεις. Εάν μια σειρά από χώρες ζητούν –ειδικά μέχρι τα τέλη Ιουνίου ή και αργότερα– από τους πολίτες τους πολυήμερες καραντίνες ή μοριακά τεστ κατά την επιστροφή τους, θα υπάρχει ένα ισχυρό αντικίνητρο για την επίσκεψη στην Ελλάδα, καθώς το κόστος του ταξιδιού θα αυξάνεται σημαντικά. Μάλιστα, κατά πληροφορίες, κάποιες σκέψεις να καλύπτει η Ελλάδα τη δαπάνη για τα «τεστ εξόδου» εγκαταλείφθηκαν γρήγορα, καθώς η χώρα δεν αντέχει να αναλάβει το βάρος δέκα εκατομμυρίων ή περισσότερων μοριακών τεστ.
Το δεύτερο κρίσιμο ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι να αρχίσει να ελέγχεται το κόστος στήριξης της οικονομίας, που έχει ήδη προσεγγίσει τα 14 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος. Στους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου προβλεπόταν πως η αγορά θα είχε ανοίξει πλήρως από τις αρχές του μηνός, όμως οι περιορισμοί παραμένουν, ενώ η εστίαση εκτιμάται ότι θα ανεβάσει ρολά στις 10 Μαΐου το νωρίτερο, και μάλιστα μόνο σε ανοικτούς χώρους. Βούληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να στηριχθούν οι πληττόμενοι κλάδοι και η εργασία, αλλά θα καταβληθεί προσπάθεια να αποφευχθούν παρενέργειες στο «προφίλ» της χώρας στο μέτωπο του δανεισμού. Η χώρα δανείστηκε με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους έξι φορές από τις αρχές του 2020 μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα, πέρυσι βγήκε στις αγορές τέσσερις φορές και άντλησε συνολικά 9,5 δισ. ευρώ, ενώ φέτος άλλες δύο, διασφαλίζοντας άλλα 6 δισ. ευρώ. Οπως λέγεται, είναι κρίσιμο το τέλος της πανδημίας να μην συνοδευθεί από τη διακινδύνευση της εμπιστοσύνης των αγορών, που οικοδομήθηκε σε ιδιαίτερα στέρεη βάση μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης της Ν.Δ.
Παράλληλα με τα δύο «στοιχήματα» που προαναφέρθηκαν, πάντως, στο «τραπέζι» του Μεγάρου Μαξίμου βρίσκονται και δέκα λόγοι βάσει των οποίων εκτιμάται πως τους επόμενους μήνες το οικονομικό –και συνακόλουθα το πολιτικό– τοπίο θα βελτιωθεί σημαντικά. Ως τέτοιοι καταγράφονται:
1. Η αύξηση των καταθέσεων κατά περίπου 20 δισ. ευρώ από την αρχή της πανδημίας.
2. Οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα ανέλθουν σε περίπου 4 δισ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου.
3. Ο τουρισμός που, παρά τις αβεβαιότητες που προαναφέρθηκαν, είναι βέβαιο ότι θα έχει καλύτερη πορεία απ’ ό,τι πέρυσι.
4. Η συνέχιση της πολιτικής μείωσης των φόρων, καθώς ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι δεν θα ισχύσει ούτε για το 2022 η εισφορά αλληλεγγύης για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα.
5. Η μείωση των εισφορών.
6. Τα σχεδόν αρνητικά επιτόκια με τα οποία δανείζεται η χώρα.
7. Η διάδοση της τηλεργασίας που, εκτός των άλλων, μπορεί να συμβάλει στη μόνιμη εγκατάσταση ξένων στην Ελλάδα.
8. Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν δρομολογηθεί, αλλά και αναμένονται, όπως αυτή στην αγορά εργασίας.
9. Η νέα εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, που έχει ενισχυθεί και από την επιτυχή –σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο– διαχείριση της πανδημίας.
10. Η θωράκιση του τραπεζικού συστήματος.
Τέλος στα σενάρια
Τα ανωτέρω δεδομένα έχουν οδηγήσει τον κ. Μητσοτάκη να βάλει οριστικά στο συρτάρι τα εκλογικά σενάρια, τουλάχιστον έως το φθινόπωρο του 2022. Είναι ενδεικτικό επ’ αυτού ότι ο πρωθυπουργός προαναγγέλλει δύσκολες πολιτικές αποφάσεις, όπως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών από το φθινόπωρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη απόφαση έχει «κλειδώσει», καθώς υπάρχουν γνωμοδοτήσεις ότι είναι συνταγματική αλλά και συμβατή με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Οσο για το τι θα γίνεται με όσους επιμένουν να αρνούνται να εμβολιαστούν, με δεδομένο ότι λόγω της φύσης της εργασίας τους είναι δύσκολο να μετακινηθούν σε άλλες θέσεις, το πιθανότερο είναι να τίθενται σε αναστολή, με αποτέλεσμα ο μισθός τους να περιορίζεται στα 534 ευρώ τον μήνα.
Πηγή : kathimerini.gr
Κωστής Π. Παπαδιόχος