Τοπικές Ειδήσεις

Η Ρόδος υστερεί αισθητά στον εσωτερικό τουρισμό

Ενώ η Ρόδος οδεύει προς νέο ρεκόρ στις αφίξεις αλλοδαπών επισκεπτών για τη σεζόν 2023, στον εσωτερικό τουρισμό υστερεί σημαντικά εξαιτίας του υψηλού κόστους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών εισιτηρίων που σε πολλές περιπτώσεις είναι πιο ακριβά ακόμα και από την μετάβαση στο εξωτερικό!
Για τον λόγο αυτό η Ρόδος δεν συγκαταλέγεται στους δημοφιλείς για το Πάσχα προορισμούς σε αντίθεση με άλλα νησιά των Κυκλάδων όπου παρατηρείται και φέτος το αδιαχώρητο.
Με μια απλή έρευνα στις πλατφόρμες για “φθηνά” αεροπορικά εισιτήρια, διαπιστώνει κανείς πως οικονομικά συμφέρει περισσότερο να ταξιδέψει μέχρι το Λονδίνο ή τη Βιέννη παρά τη Ρόδο. Κι αυτό γιατί για να ταξιδέψει κανείς στη Ρόδο από την Αθήνα με επιστροφή, χρειάζεται να ξοδέψει 194 ευρώ το άτομο με τη φθηνότερη επιλογή έως και 254 ευρώ αναλόγως τις ώρες των πτήσεων, ενώ για το Λονδίνο θα ξοδέψει μόλις ένα ευρώ περισσότερο με το εισιτήριο να διαμορφώνεται στα 195 ευρώ για τη φθηνότερη επιλογή και στα 411 ευρώ να εμφανίζει την ακριβότερη επιλογή.
Η αναζήτηση έγινε για την περίοδο των διακοπών του Πάσχα, ήτοι από την Μεγάλη Παρασκευή 14 Απριλίου μέχρι και την Λαμπρή Τρίτη 18 Απριλίου και τα αποτελέσματα της αναζήτησης στις διαδικτυακές πλατφόρμες που διαφημίζουν φθηνά εισιτήρια, είναι πράγματι εντυπωσιακά.
Για να ταξιδέψει μια τετραμελής οικογένεια από την Αθήνα στη Ρόδο με αεροπλάνο θα χρειαστεί περίπου 600 με 800 ευρώ (ανάλογα και την ηλικία των παιδιών), όσο δηλαδή για να πάει από την Αθήνα στο Λονδίνο ή στη Βιέννη.
Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι στη σύγκριση… η Ρόδος βγαίνει πολλαπλώς χαμένη ως προορισμός εσωτερικού τουρισμού, αφού καθίσταται ασύμφορη. Με τα ίδια ή και λιγότερα χρήματα, μπορεί κανείς να ταξιδέψει στο εξωτερικό και να απολαύσει τις ολιγοήμερες διακοπές του Πάσχα.
Επιπλέον, τις περιόδους των εορτών και των αργιών που κατά κύριο λόγο μετακινούνται φοιτητές, εκπαιδευτικοί, στρατιωτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι ακόμα κι αν έχουν κάνει εγκαίρως τον προγραμματισμό τους θα πρέπει να πληρώσουν ένα σεβαστό ποσό τόσο για τα αεροπορικά όσο και για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, αναγάγοντας πλέον τις μετακινήσεις από και προς τη Ρόδο σε μείζον κοινωνικό πρόβλημα.
Ενδεικτικά, οι τιμές αεροπορικών εισιτηρίων για την περίοδο διακοπών του Πάσχα, σε διάφορες πόλεις του εξωτερικού, συγκριτικά με τη Ρόδο, διαμορφώνονται ως εξής:
Αθήνα-Ρόδος 194 ευρώ
Αθήνα-Βιέννη 189 ευρώ
Αθήνα-Λονδίνο 195 ευρώ
Αθήνα-Βενετία 201 ευρώ
Αθήνα – Παρίσι 219 ευρώ
Αθήνα-Σόφια 176 ευρώ
Αθήνα-Κωνσταντινούπολη 199 ευρώ
Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλει ο ταξιδιώτης και για να μεταβεί από τον Πειραιά στη Ρόδο. Αν επιλέξει να ταξιδέψει Μεγάλη Πέμπτη η επιλογή που έχει είναι να πληρώσει το εισιτήριο της μετάβασης 91 ευρώ το άτομο (!) για ένα ταξίδι 18 ωρών σε αεροπορικό κάθισμα (με άφιξη την επόμενη ημέρα) ή να πληρώσει 44 ευρώ για ένα ταξίδι 32 ωρών! Για να ταξιδέψει Μεγάλη Παρασκευή από Πειραιά προς Ρόδο θα πληρώσει 91 ευρώ το άτομο για ένα ταξίδι 15 ωρών και 30 λεπτών σε αεροπορικό κάθισμα.
Για την επιστροφή με πλοίο την Λαμπρή Δευτέρα από Ρόδο προς Πειραιά, θα χρειαστεί να καταβάλει 123 ευρώ (!!!) για να ταξιδέψει στις 7 το πρωί και να φτάσει στον Πειραιά στις 21.05 της ίδιας ημέρας, ή 91 ευρώ με αναχώρηση στις 16:00 ή στις 18:00 και άφιξη στον Πειραιά την επόμενη ημέρα (Λαμπρή Τρίτη) στις 10:15 ή στις 12:15 αντίστοιχα.
Το εισιτήριο της Λαμπρής Τρίτης κοστίζει 93 ευρώ, διαρκεί 15 ώρες και φτάνει στον Πειραιά στις 8 το πρωί της Λαμπρής Τετάρτης.
Αν συνυπολογίσει κανείς και τα έξοδα εντός του πλοίου για φαγητό τότε το κόστος ξεπερνά ακόμα και αυτό του αεροπορικού εισιτηρίου και μάλιστα χωρίς καμπίνα.
Η διαμορφωθείσα κατάσταση στις τιμές των εισιτηρίων και στις περιορισμένες επιλογές των νησιωτών, γεννούν πολλά ερωτηματικά τόσο για τον τρόπο που διαμορφώνονται, όσο και για τις χλιαρές πρωτοβουλίες των τοπικών φορέων.
Πέραν των περιορισμένων επιλογών, το κόστος των εισιτηρίων έχει εκτοξευθεί στα ύψη με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται επιπλέον όσοι επιβάλλεται να ταξιδέψουν άμεσα προς και από την Αθήνα είτε για ιατρικούς, είτε για επαγγελματικούς λόγους, είτε για προσωπικούς λόγους στους οποίους δεν εισχωρεί μακροχρόνιος προγραμματισμός.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου