Επιπλέον αποζημίωση, ύψους 1.800 ευρώ, πλέον των μηνιαίων αποδοχών για γιατρούς και 1.200 ευρώ για νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, που δέχονται να υπηρετήσουν σε δομές υγείας σε νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα, είναι ένα από τα κίνητρα που δίνει το υπουργείο υγείας, προκειμένου να καλυφθούν τα μεγάλα κενά σε προσωπικό σε απομακρυσμένες υγειονομικές δομές.
Αυτό προβλέπεται σε τροπολογία του υπουργείου Υγείας η οποία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο “Ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού κ.α.”.
Επιπλέον, στους γιατρούς του ΕΣΥ, οι οποίοι μετακινούνται έως τις 30 Σεπτεμβρίου, εντός δομών υγείας της Περιφέρειας Αττικής, λόγω έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών, χορηγείται μηνιαία αποζημίωση ύψους 800 ευρώ.
Στο νοσηλευτικό́ και λοιπό προσωπικό, το οποίο μετακινείται κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Ιουνίου έως την 30ή Σεπτεμβρίου, εντός της Περιφέρειας Αττικής χορηγείται μηνιαία αποζημίωση ύψους 400 ευρώ́.
Με την ίδια τροπολογία, τέλος, διευρύνεται το επίδομα, ύψους 250 ευρώ, για ειδικευόμενους στην αναισθησιολογία και για τα νοσοκομεία που υπάγονται στο υπουργείο Παιδείας.
Δεν θέλουν να μπουν στο ΕΣΥ
Όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε πρόσφατη συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις ελλείψεις στους γιατρούς, καθώς προκηρύξεις πολλές φορές βγαίνουν άγονες λόγω απροθυμίας. Επιπλέον στον ιδιωτικό τομέα οι απολαβές είναι υψηλότερες σε σχέση με το δημόσιο σύστημα υγείας. “Επειδή έχουμε πολλούς ιδιώτες γιατρούς, ανοίγουμε το ΕΣΥ στους ιδιώτες και πλέον μπορούν να μπαίνουν στα νοσοκομεία όχι μόνο με πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, αλλά και με μερική απασχόληση. Στην Κω έχουμε απουσία παθολόγων και έχουμε 10 παθολόγους ιδιώτες που δε θέλουν να μπουν στο ΕΣΥ. Με τις νέες προκηρύξεις δίνουμε δυνατότητα σε αυτούς τους ανθρώπους να μπούνε στο νοσοκομείο” σημείωσε.
Μεγάλη υποστελέχωση στα νησιά
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, οι ελλείψεις προσωπικού, ειδικά στα νησιά, είναι μεγάλες, την ώρα μάλιστα που ξεκινά η τουριστική σεζόν.
Σαντορίνη: Χωρίς αναισθησιολόγο, χωρίς παθολόγο, μόνο ένας γενικός γιατρός χωρίς μικροβιολόγο.
Τήνος: Χωρίς παθολόγο. Τα παθολογικά περιστατικά τα βλέπει παιδίατρος.
Σύρος (νοσοκομείο αναφοράς για τις Κυκλάδες): Ένας καρδιολόγος. Στα επείγοντα προβλέπονται 4 γιατροί και δεν υπηρετεί κανένας. Αναισθησιολόγοι υπηρετούν μόνο δύο ενώ προβλέπονται 4 θέσεις. Από τους 5 παθολόγους που υπηρετούν τώρα τέλους του χρόνου θα μείνουν 2.
Νάξος: Χωρίς γυναικολόγο, ένας αναισθησιολόγος, ένας χειρουργός, ένας ακτινοδιαγνώστης που εξυπηρετεί μόνο επείγοντα.
Κως: Κανένας παθολόγος. Καλύπτουν το νοσοκομείο δύο με μετακίνηση, ένας παιδίατρος, ένας ακτινολόγος. Συνεχώς γίνονται προκηρύξεις γιατρών σε όλες τις ειδικότητες και δεν υπάρχει ενδιαφέρον.
Ίος: Χωρίς μικροβιολόγο.
Άνδρος: Χωρίς μικροβιολόγο.
Μήλος: Χωρίς μικροβιολόγο.
Πάρος: Χωρίς μικροβιολόγο.
Αμοργός: Μόνο ένας γιατρός καρδιολόγος.
Λήμνος: Σε όλες τις ειδικότητες ένας γιατρός. Ένας παθολόγος, ένας γενικός γιατρός, ένας χειρουργός, ένας αναισθησιολόγος με μετακίνηση.
Κεφαλονιά: Ένας παθολόγος. Προσφέρουν υπηρεσίες ακόμη μία παθολόγος με μετακίνηση και ένας ιδιώτης. Αναισθησιολόγοι 2 αντί 4. ΜΕΘ 5 κλινών πλήρως εξοπλισμένη κλειστή λόγω έλλειψης γιατρών.
Πηγή capital.gr