Υποχρεωτική αναμένεται να κηρυχθεί η διετής Κλαδική Σύμβαση που υπέγραψαν ΠΟΕΕΤ και ΠΟΞ τον περασμένο Δεκέμβριο. Ομόφωνα εγκρίθηκε από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας η διαδικασία. Τι ισχύει για μισθούς και όρους εργασίας.
Υποχρεωτική για το σύνολο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της χώρας αναμένεται να γίνει η διετής Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που έχει υπογράψει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό και Τουρισμό με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων εδώ και τέσσερις μήνες, καθώς χθες ψηφίστηκε ομόφωνα από μέλη του Ανώτατου Συμβουλίου Απασχόλησης (ΑΣΕ) η σχετική εισήγηση.
Η σύμβαση προβλέπει αυξήσεις 5,5% για το 2023 και επιπλέον 5% από την 1η Ιανουαρίου 2024, και πλέον απαιτείται η υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης που θα υποχρεώσει την εφαρμογή των συγκεκριμένων μισθών στο σύνολο των ξενοδοχείων που δραστηριοποιούνται στη χώρα, ανεξάρτητα από το εάν εκπροσωπούνται ή όχι από την σχετική ομοσπονδία των εργοδοτών.
Παράλληλα, η νέα συλλογική συμφωνία προβλέπει την παράταση της διευθέτησης εργασίας τις ημέρες ανάπαυσης (δηλαδή τη δυνατότητα να σε καλεί στη δουλειά ο εργοδότης αν παραστεί ανάγκη) από τις 15 Μαΐου έως τις 15 Οκτωβρίου (αντί για 1 Ιουνίου με 30 Σεπτεμβρίου που ίσχυε στην προηγούμενη σύμβαση) υπό τις εξής προϋποθέσεις:
Η ξενοδοχειακή μονάδα να έχει πληρότητα άνω του 70%.
Ο εργοδότης να έχει επαναπροσλάβει νωρίτερα, έως τις 15 Μαΐου, τους εποχικούς υπαλλήλους.
Επίσης, οι νέοι μισθοί θα ισχύουν και για τους εργαζόμενους που προέρχονται από τις εταιρίες ενοικίασης προσωπικού, οι οποίοι μέχρι σήμερα αμείβονταν με τον κατώτερο μισθό.
Οι εισαγωγικοί νέοι μισθοί των ξενοδοχοϋπαλλήλων από την 1η Ιανουαρίου 2023 μετά την αύξηση 5,5% διαμορφώνονται από 835 έως 911 ευρώ και στη συνέχεια προστίθενται το επίδομα γάμου 10%, το επίδομα σχολής, τα νυχτερινά, οι αργίες και η προϋπηρεσία. Δηλαδή, ο μεικτός μισθός για έναν υπάλληλο ξενοδοχείου με 10 χρόνια προϋπηρεσία ανέρχεται σε περίπου 1.200 ευρώ.
Μάλιστα, για τους ήδη εργαζόμενους στα ξενοδοχεία που αμείβονται με χαμηλότερους μισθούς, η κήρυξη της Σύμβασης ως υποχρεωτικής αναμένεται να οδηγήσει και σε αναδρομικές αυξήσεις 4 μηνών.
Έτσι, για παράδειγμα, για ρεσεψιονίστ, μετρ, θυρωρούς, προϊστάμενους υπνοδωματίων, μάγειρες κ.λπ., ο βασικός μισθός ξεκινά από 911,34 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως και 1.481,16 ευρώ για έγγαμο, με προϋπηρεσία 35 ετών, επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης και ανθυγιεινό επίδομα.
Για βοηθούς υποδοχής, προϊσταμένους πλυντηρίου-λινοθήκης, σερβιτόρους τραπεζαρίας, σαλονιού ή ορόφων, θαλαμηπόλους, μπάρμαν, μάγειρες β’ ή τηλεφωνητές, ο βασικός μισθός ξεκινά από 892,11 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως και 1.531,32 ευρώ για έγγαμο, με προϋπηρεσία 35 ετών, επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης και ανθυγιεινό επίδομα.
Αντίστοιχα, για βοηθούς σερβιτόρου, θυρωρούς υπηρεσίας, βοηθούς μπουφέ, καμαριέρες και γκρουμ, ο βασικός μισθός ξεκινά από 874,45 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως και 1.431,61 ευρώ για έγγαμο, με προϋπηρεσία 35 ετών, επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης και ανθυγιεινό επίδομα.
Τέλος, για λαντζέρηδες, πλύντριες, σιδερώτριες, καθαρίστριες κοινόχρηστων χώρων κ.λπ., ο βασικός μισθός ανέρχεται σε 835,64 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως και 1.337,42 ευρώ για έγγαμο, με προϋπηρεσία 35 ετών, επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης και ανθυγιεινό επίδομα.
Η σύμβαση προβλέπει, επίσης, ένταξη των εργαζομένων από γραφεία ευρέσεως εργασίας (εργολαβικά) στους όρους αμοιβής της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αλλά και ένταξη δύο νέων ειδικοτήτων στη σύμβαση, αυτή του αποθηκάριου στην κατηγορία Α’ και αυτή του «κόπτη κρεάτων» στην κατηγορία Β’.
Παράλληλα, διατηρούνται όλοι οι θεσμικοί όροι, αλλά και τα επιδόματα που προβλέπονται από παλαιότερες συλλογικές ρυθμίσεις, ενώ προβλέπεται ότι οι εργαζόμενοι στα μικρά ξενοδοχεία –έως 20 δωματίων και κατηγορίας έως 3 αστεριών– θα αμείβονται στα επίπεδα των εργαζομένων στα ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι και η προηγούμενη κλαδική συλλογική σύμβαση των εργαζομένων σε τουρισμό είχε κηρυχθεί υποχρεωτική με απόφαση του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη. Αυτό στην πράξη είχε ως αποτέλεσμα ακόμη και ξενοδοχεία που δεν είναι μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων να υποχρεούνται να την εφαρμόζουν και να καταβάλλουν τους μισθούς που ορίζει η σύμβαση στο σύνολο των 120.000 εργαζομένων-ξενοδοχοϋπαλλήλων.
Πηγή euro2day.gr