Τουλάχιστον 4.500 ξένοι από τρίτες χώρες εργάζονται πλέον νόμιμα στη χώρα μας, κάνοντας χρήση της τροπολογίας που ψηφίστηκε πριν από λίγους μήνες και προβλέπει τη χορήγηση άδειας διαμονής για εξαρτημένη εργασία σε μετανάστες, οι οποίοι βρίσκονται στην Ελλάδα τουλάχιστον τα τελευταία τρία χρόνια.
Συνολικά, σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, οι αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί από ενδιαφερόμενους αγγίζουν τις 14.000, ενώ εκτιμάται ότι χρήση της δυνατότητας χορήγησης άδειας παραμονής στη χώρα μας θα κάνουν τελικά περισσότερα από 30.000 άτομα. Παράλληλα, με νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης προωθούνται αλλαγές που θα καταστήσουν ευκολότερη, γρηγορότερη και με λιγότερη γραφειοκρατία τη διαδικασία μετακλήσεων ξένων εργατών από τρίτες χώρες στην Ελλάδα, ενώ σχεδιάζεται και η επέκταση της άδειας παραμονής στη χώρα μας, από 3 σε 5 χρόνια.
Να σημειωθεί ότι με δύο αποφάσεις τα συναρμόδια υπουργεία έχουν εγκρίνει τη μετάκληση τουλάχιστον 200.000 εργατών από τρίτες χώρες, ενώ τον Δεκέμβριο του 2023 ψηφίστηκε διάταξη για τους μετανάστες εργάτες γης που ήδη απασχολούνται παράνομα στην Ελλάδα. Η διάταξη αφορά όσους μετανάστες ήταν στη χώρα μας μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του 2023 καθώς, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη, δεν ήταν στόχος να λειτουργήσει ως μαγνήτης και να έρθουν και άλλοι παράτυποι μετανάστες, αλλά να χρησιμοποιηθούν νόμιμα όσοι ήδη εργάζονται στη σφαίρα της μαύρης οικονομίας, για να καλύψουν και τις μεγάλες ανάγκες για εργατικά χέρια κυρίως στον πρωτογενή τομέα.
Ετσι, σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης Δημήτρη Καιρίδη, έχουν ήδη δοθεί 4.500 προσωρινές άδειες και εκτιμάται ότι έως το τέλος της διαδικασίας θα νομιμοποιηθούν 30.000 με 40.000 αιτούντες. Σύμφωνα με τον υπουργό, ήδη εξετάζεται και η επέκταση από 3 στα 5 χρόνια της άδειας παραμονής στη χώρα μας, καθώς και η ενίσχυση των προξενείων με προσωπικό, ώστε να μειωθεί ο χρόνος και η γραφειοκρατία στη διαδικασία μετάκλησης. Αντίστοιχη στήριξη σχεδιάζεται και στις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, οι οποίες θα συνεργάζονται με τις αντίστοιχες υπηρεσίες Ασύλου.
Εξετάζεται η επέκταση από τα τρία στα πέντε χρόνια της άδειας παραμονής στη χώρα μας.
Με στόχο τη δημιουργία ενός πιο ευέλικτου πλαισίου, χωρίς γραφειοκρατία αλλά τηρώντας τη νομιμότητα που πολλές φορές είναι ζητούμενο στη διαδικασία μετακλήσεων, έχει ήδη δημιουργηθεί μια «task force» με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων, προκειμένου να «τρέξουν» γρήγορα οι διαδικασίες και να μη χαθεί επιπλέον χρόνος στην κάλυψη των αναγκών που φαίνεται να έχουν μεγάλοι κλάδοι της οικονομίας. Μάλιστα, πολλές από τις προτάσεις που συζητούνται στην ομάδα αυτή θα υπάρχουν στο νομοσχέδιο που καταρτίζει το υπουργείο Μετανάστευσης.
Παράλληλα, πρωτοβουλίες αναλαμβάνουν και οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων. Ετσι, τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας κατά τα πρότυπα αυτής που «τρέχει» ήδη η Εθνική Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, σχεδιάζουν εργοδοτικοί φορείς όπως ο ΣΕΒ, ο ΣΕΤΕ και ο ΣΒΕ με στόχο την κάλυψη των αναγκών της βιομηχανίας, του τουρισμού και των κατασκευών από εργαζομένους μετανάστες τρίτων χωρών. «Μας λείπουν χιλιάδες εργαζόμενοι, σχεδόν σε κάθε ειδικότητα, όχι μόνο σε τεχνικές ειδικότητες αλλά και στις σύγχρονες τεχνολογίες», δήλωσε πρόσφατα, σε εκδήλωση για τις ανάγκες της βιομηχανίας για πιο ευέλικτα και εξειδικευμένα προγράμματα κατάρτισης και επαγγελματικής εκπαίδευσης, η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) Λουκία Σαράντη, αποκαλύπτοντας ότι σε συνεργασία με άλλους εργοδοτικούς φορείς αναζητούν λύσεις αντίστοιχες με αυτές στις οποίες προχώρησαν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί. Στην πράξη, πρόκειται για μια εύχρηστη ηλεκτρονική βάση δεδομένων με διαθέσιμους εργάτες από τρίτες χώρες προς μετάκληση, που ήδη λειτουργεί για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς-μέλη της Ενωσης Συνεταιρισμών Ελλάδος.
Πλέον, και με δεδομένη την ανάγκη των ελληνικών επιχειρήσεων από διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας για εκατοντάδες χιλιάδες εργατικά χέρια, αναζητούνται τρόποι ώστε οι μετακλήσεις να γίνονται πιο γρήγορα και με το καταλληλότερο προσωπικό. Οι συνεταιρισμοί έρχονται μέσω της πλατφόρμας σε συνεργασία με εταιρείες εργατικού δυναμικού από τις χώρες προέλευσης των εργατών, κι εξασφαλίζουν μάλιστα την απλοποίηση της διαδικασίας της μετάκλησης εργατών γης, δημιουργώντας έτσι τις συνθήκες για εύκολη και νόμιμη εύρεση εργατικού δυναμικού. Στην εν λόγω βάση δεδομένων έχουν καταχωριστεί υποψήφιοι εργαζόμενοι από το Βιετνάμ, την Ταϊλάνδη και την Ινδία, από αδειοδοτημένες γι’ αυτό εταιρείες εργατικού δυναμικού, οι οποίοι διαθέτουν όλα τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα για τη μετάκλησή τους σύμφωνα με την ελληνική εργατική νομοθεσία και το κοινοτικό δίκαιο.
Νέες μετακλήσεις εργαζομένων από τρίτες χώρες εγκρίθηκαν πρόσφατα, με απόφαση που συμπληρώνει αυτή που εκδόθηκε πριν από ένα χρόνο, τον Απρίλιο του 2023, και προβλέπει τη μετάκληση επιπλέον 32.517 εργαζομένων από τρίτες χώρες, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των εργοδοτών κυρίως στον αγροτικό τομέα, στις κατασκευές, καθώς και στον τουρισμό – επισιτισμό. Ετσι, συνολικά, έχουν εγκριθεί περισσότερες από 200.000 μετακλήσεις, στις οποίες βέβαια εμπίπτουν και οι διακρατικές συμφωνίες που έχουν ήδη υπογραφεί με Αίγυπτο και Μπανγκλαντές ή που επιδιώκει η χώρα μας (με Ινδία, Βιετνάμ, Φιλιππίνες και Μολδαβία).
Πηγή kathimerini.gr