• Ποιες εντυπώσεις απεκόμισε από το Φόρουμ και την επίσκεψη Μητσοτάκη σε Τήλο και Ρόδο
Πολύ ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία βάσει των οποίων αναμένεται φέτος, άνοδος της τουριστικής κίνησης σε Ρόδο και Κω, τα οποία παρουσίασε χτες, σε συνέντευξη Τύπου ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την φετινή τουριστική σεζόν, και ποιες είναι οι δικές του εκτιμήσεις, ήταν κατηγορηματικός:
«Εμείς, παρακολουθούμε με έναν πολύ συντεταγμένο τρόπο και δεν δημοσιοποιούμε ΠΟΤΕ στοιχεία τα οποία δεν είναι τουλάχιστον διπλοτσεκαρισμένα μέσα από αυτές τις διαδρομές και τους μηχανισμούς για να μπορούμε να τα παρουσιάσουμε με ασφάλεια, και ΠΟΤΕ με βάση εκτιμήσεις. Μέχρι τις 30 Μαρτίου 2024, θα σας παρουσιάσω δύο δείκτες:
Α. Οι προγραμματισμένες πτήσεις προς τα νησιά μας που δείχνουν την τάση (οι αεροπορικές θέσεις που έχουν κλειστεί) και ΟΧΙ οι πτήσεις τσάρτερ, αλλά οι διεθνείς, τακτικές πτήσεις προς τα διεθνή αεροδρόμιά μας. Με βάση αυτά τα στοιχεία, η Ρόδος καταγράφει +6,8% σε σχέση με πέρσι –από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο.
Βέβαια, ο μεγάλος όγκος είναι οι πτήσεις τσάρτερ που όμως, εάν προστεθούν, το ποσοστό ανεβαίνει στο +18% σε σχέση με πέρσι και για το νησί της Κω, στο +14% σε σχέση με πέρσι (!!!).
Για την Σαντορίνη και την Μύκονο, τα ποσοστά αναμένονται να κινηθούν στα ίδια επίπεδα με πέρσι –αλλά διατηρούν τις δυνάμεις τους.
Στις τακτικές πτήσεις, η Ρόδος είναι στο +13% σε σχέση με πέρσι, και η Κως στο +9,9% σε σχέση με πέρσι.
Β. Σε επίπεδο κρατήσεων: παρακολουθούμε τον συνολικό όγκο των κρατήσεων που γίνονται On Line –αυτές που γίνονται μέσα από όλα τα κανάλια του διαδικτύου. Μέχρι τις 30 Μαρτίου 2024, σε διανυκτερεύσεις, η Ρόδος είναι στο +17% ενώ η Κως, είναι στο +15% σε σχέση με πέρσι. Πρόκειται για πωλήσεις που έχουν γίνει και δεν αφορούν εκτιμήσεις.
Τις επόμενες ημέρες, θα έχουμε ακριβές ποσό για το τι γίνεται με τις τιμές. Η πρώτη επεξεργασία, αποδεικνύει ότι καταγράφεται μια αύξηση στην μέση τιμή κράτησης (που είναι και αυτή αυξημένη). Το πρώτο αποτέλεσμα που έχουμε προς το παρόν, δείχνει επίσης σημαντικές αυξήσεις για την οικονομία μας.
Αν δεν έχουμε σε διεθνές επίπεδο, εξελίξεις, εξωγενείς παράγοντες που κανείς μας δεν μπορεί να ελέγξει, μπήκαμε σε μια καλή σεζόν. Με σοκάρει, συχνά, το γεγονός πως βλέπω συμπατριώτες μας, οι οποίοι λειτουργούν και μιλούν, σαν να είναι αποκομμένοι από το διεθνές περιβάλλον, σαν να μην καταλαβαίνουν τι γίνεται σήμερα σε όλο τον κόσμο –ακόμη και στην δική μας περιοχή. Ας μην ξεχνάμε ότι (και γεωγραφικά) είμαστε ανάμεσα σε δύο πολέμους: από τον βορρά το μέτωπο Ουκρανίας – Ρωσίας, από τον νότο το μέτωπο της Γάζας. Όλα αυτά, δεν βγάζουν καλές ειδήσεις…
Επιπρόσθετα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι επιπτώσεις της εποχής στην οικονομία όλων των ευρωπαϊκών χωρών, είναι κοινές και ορατές. Η αγοραστική δύναμη των Ευρωπαίων είναι μειωμένη, η ακρίβεια απασχολεί όλη την Ευρώπη. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, διεκδικούν να μην χάσουν το ΑΕΠ τους και να διατηρήσουν τα επίπεδα που έχουν. Εν κατακλείδι, αν δεν έχουμε ανατροπές ή εκπλήξεις, θα είναι μια καλή τουριστική σεζόν!».
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥΜ – ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
Νωρίτερα, ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε εκτενώς στα αποτελέσματα του επιτυχημένου Φόρουμ που έγινε στην Ρόδο καθώς και την επίσκεψη του πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη σε Τήλο και Ρόδο.
«Να ξεκινήσουμε από κάτι πάρα πολύ μεγάλο και σημαντικό που έλαβε χώρα στην Ρόδο και αφορά στον κλάδο της οικονομίας, από τον οποίο ζει αποκλειστικά αυτός ο τόπος, τον Τουρισμό. Είναι αυτός, που τροφοδοτεί άμεσα ή έμμεσα το τοπικό ΑΕΠ και σε ποσοστό της τάξης του 97% (!!!). Αποτελεί μια ιστορική στιγμή για τον Τουρισμό της Ευρώπης, ο σχηματισμός μιας συμμαχίας η οποία δεν έχει προηγούμενο σε μέγεθος και αποφασιστικότητα.
Πρόκειται για μια Δύναμη Πυρός, όπου ο ιδιωτικός τομέας όλων των κλάδων που συμμετέχουν στον Τουρισμό, αποφασίζει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να λειτουργήσει συντονισμένα. Το ‘Φόρουμ της Ρόδου’ που έγινε με πρωτοβουλία της HOTREC και του προέδρου της, κ. Βασιλικού, κατέληξε στην Διακήρυξη της Ρόδου. Το Φόρουμ, αποφασίστηκε από τους φορείς που συμμετείχαν, να διατηρηθεί ως τίτλος. Μπορεί του χρόνου να γίνει σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή πόλη –ίσως κι εδώ- αλλά θα έχει τον ίδιο τίτλο. Αυτό δείχνει έναν πολύ μεγάλο συμβολισμό στην αναγνώριση του ρόλου της Ρόδου σε ό,τι αφορά στον Τουρισμό τα τελευταία χρόνια. Και αυτό, είναι μια εξαιρετική τιμή για όλους μας» -τόνισε.
Ο περιφερειάρχης, αναφέρθηκε στην σημασία του Φόρουμ, αφού για πρώτη φορά, συναντήθηκαν κορυφαίες διεθνείς και ευρωπαϊκές ενώσεις σε αυτό που σχετίζονται με τον Τουρισμό, την κρουαζιέρα, κ.ο.κ.
«Είναι πλέον ανάγκη να επανατοποθετηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο Τουρισμός ως κλάδος, ο οποίος είναι υποτιμημένος σε ό,τι αφορά στην συμμετοχή του στον σχεδιασμό ειδικών πολιτικών και εργαλείων –χρηματοδοτικών και μη. Η Διακήρυξη της Ρόδου που υπογράφηκε, είναι ορόσημο. Το ό,τι συμμετείχα σε κάτι που αλλάζει τον ρου του Τουρισμού, αποτελεί για μένα εκπλήρωση καθήκοντος» -ανέφερε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης ευχαριστώντας τον πρόεδρο της Hotrec και πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κ. Αλέξανδρο Βασιλικό και την υπουργό Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη.
Ακολούθως, μίλησε για την επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, σε Τήλο και Ρόδο, εξαίροντας την πρωτοβουλία που πραγματοποιήθηκε στο νησί με την μηδενική παραγωγή απορριμμάτων. «Δεν είναι τυχαίο που η Τήλος δεν έχει θάψει εδώ και δύο χρόνια, ούτε ένα κιλό… σκουπίδια! Σε αυτό συνέβαλε και ο ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου ενώ το αναγνώρισε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Το παράδειγμα της Τήλου, θα προσπαθήσουμε να το εφαρμόσουμε και σε άλλα νησιά –αναλόγως μεγέθους αφού δεν μπορεί να πάει σε μεγάλες κλίμακες. Διά στόματος Μητσοτάκη, η Πολιτεία θα εξαντλήσει όλες τις πιθανότητες να μεταφερθεί αυτό το μοντέλο και σε άλλα νησιά. Η ΠΝΑι, προχωράει σε υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με τον ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου (αφού στο νησί έκλεισε ο ΧΥΤΑ) ο οποίος και αναλαμβάνει την σχετική αρμοδιότητα –στην αποκομιδή, ο Δήμος / στην διαχείριση ο ΦΟΔΣΑ».
Ο ίδιος, εξήρε την περίπτωση της Τήλου ως ένα ‘αδιανόητο’ ζωντανό παράδειγμα ενώ η ΠΝΑι (και ο ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου) προχωρούν ένα βήμα μπροστά για το περιβάλλον.