Στον αέρα θα βγουν μέχρι το τέλος του μήνα οι διαγωνιστικές διαδικασίες για το σύνολο του ΑΙΓΙΣ, όπως επισήμανε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Όπως τόνισε ο κ. Κικίλιας στις 24 Απριλίου θα παρουσιαστεί το «αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας που είναι το σύνολο του έργου στις διαγωνιστικές διαδικασίες» αρκετά από τα οποία, όπως σημείωσε, είναι ήδη συμβασιοποιημένα και υπογεγραμμένα. Επιπλέον όπως είπε, μέχρι την επόμενη αντιπυρική περίοδο θα έχει ξεκινήσει η παραλαβή όλων αυτών των μέσων αλλά και όλων των προγραμμάτων.
«Το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα επενδύσεων για την Πολιτική Προστασία»
«Άρα από το 2025, από την αντιπυρική περίοδο του 2025 θα αρχίσουμε να έχουμε αυτά τα οποία περιμέναμε 4 χρόνια», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.
«Ανέλαβα τη δέσμευση απέναντι στον πρωθυπουργό και στους συμπολίτες μου, να τρέξω με ταχύτατους ρυθμούς ίσως το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα επενδύσεων για την Πολιτική Προστασία και την εσωτερική ασφάλεια της χώρας, 2,1 δισ., ευρώ που λόγω της βαρύτητάς του και της δυσκολίας του ήδη έτρεχε 4 χρόνια μη ικανοποιητικά. Αυτό περιλαμβάνει εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση. Είναι πρώτη προτεραιότητα, περιλαμβάνει προμήθειες βαρέως τύπου αεροσκαφών, καναντέρ, μεσαίου τύπου ελικοπτέρων, αμφίβιων αεροσκαφών, air tractors, drones, σένσορες, κάμερες infrared, μετεωρολογικούς σταθμούς, ραντάρ, δορυφορικές λήψεις, τεχνητή νοημοσύνη, ψηφιοποίηση όλου του συστήματος, παρακολούθηση των ανοιχτών και των κλειστών πηγών, 1.100 νέα πυροσβεστικά οχήματα, συνδυασμός όλων αυτών έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε καλύτερα», σημείωσε.
Αναφορικά με τη φετινή αντιπυρική περίοδο, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι έχει δοθεί έμφαση στην πρόληψη όπως πχ η δυνατότητα πλέον να μπουν στα δάση ο ΔΕΔΔΗΕ και ο ΑΔΜΗΕ για τη δημιουργία ζωνών πυροπροστασίας, κάτι που προβλέπει μεταξύ άλλων ο καινούριος νόμος του υπουργείου, το πρόγραμμα AntiNero III από το ΥΠΕΝ που έχει 140 χιλιόμετρα αντιπυρικές ζώνες, αλλά και η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών διαμέτρου 100 μέτρων γύρω από τα στρατόπεδα.
Επιπλέον ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στο νέο δόγμα του Πυροσβεστικού Σώματος που στοχεύει μεταξύ άλλων στην ταχύτερη απόκριση στο πεδίο με περισσότερες δυνάμεις ανταπόκρισης και την άμεση κινητοποίηση των εναέριων μέσων με το που υπάρχει ενημέρωση καθώς και στην άμεση συνεργασία μεταξύ των δασαρχών με τους πυροσβέστες αλλά και στη σύσταση υποχρεωτικού μητρώου με τους εργολήπτες και όλα τα χωματουργικά μηχανήματα.
Η στρατηγική της πρόληψης
«Η στρατηγική μας εμφανώς γέρνει στην πρόληψη. Κανείς δεν μπορεί να αποτρέψει τις πυρκαγιές γιατί η κλιματική κρίση είναι προφανές και τα στοιχεία της φύσης είναι πιο ισχυρά από τον άνθρωπο, μπορεί όμως να μειώσει και να λειάνει τις επιπτώσεις. Μπορεί να προστατεύσει τον κόσμο και τις κοινωνίες με τον τρόπο που προλαμβάνει, οργανώνει, ενημερώνει και σχεδιάζει για τα επόμενα χρόνια. Ζούμε σήμερα αλλά πάντα το βλέμμα είναι στο αύριο. Στην πρόληψη ρίχνουμε τον κύριο όγκο της προσπάθειάς μας και φυσικά σε ένα τεράστιο φιλόδοξο πρόγραμμα, όπως το ΑΙΓΙΣ», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας και προσέθεσε ότι «πρόληψη είναι ακόμη αν στον αρχαιολογικό χώρο ή στο μαντείο γύρω γύρω έχουν γίνει σωστά τα ξεχορταριάσματα, στην εποχή αυτή, αν υπάρχει σύστημα πυροπροστασίας, αν υπάρχει οργάνωση σε ό,τι έχει να κάνει με τους δήμους της γύρω περιοχής για το πώς καθαρίζουν τα οικόπεδά τους οι ιδιώτες και πώς λειτουργούν, αν η πυροσβεστική έχει σχεδιάσει σωστά την ανάπτυξη των δυνάμεών της και έχει ενημερώσει σωστά που πρέπει να βρίσκονται οι δεξαμενές με το νερό, το επιβραδυντικό υγρό, αλλά και ο τρόπος οργάνωσης σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνουν εκκενώσεις».
Ο υπουργός τόνισε ότι η κλιματική κρίση ζητά επειγόντως άλλες στρατηγικές, πολιτικές και λύσεις ενώ ανέφερε ότι μέσα στον Απρίλιο, πριν από 2 μέρες υπήρξαν 121 ενάρξεις πυρκαγιάς σε 12 ώρες.
«Η προσπάθεια είναι ομαδική»
«Αυτό το υπουργείο είναι χτισμένο γύρω γύρω από την κρίση», είπε ο κ. Κικίλιας και τόνισε ότι «για κάθε μία πυρκαγιά είναι άλλες 99 κάθε μέρα για τις οποίες 16.000 πυροσβέστες, εθελοντές, αστυνομικοί, αυτοδιοικητικοί, ο στρατός και όποιος μπορεί να βάλει πλάτη, παλεύει καθημερινά», ενώ συμπλήρωσε ότι χθες εκδηλώθηκαν 56 πυρκαγιές σε χορτολιβαδικές εκτάσεις.
Ερωτηθείς για την ατομική ευθύνη ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι «η ατομική ευθύνη μπαίνει στο πλαίσιο της κοινωνίας μας και τον τρόπο που κινούμαστε».
«Δεν δέχομαι αυτό που λένε κάποιοι ότι στην οποιαδήποτε κρίση δείχνε με το δάχτυλο τους πολίτες. Δεν δέχομαι γιατί έχω παλέψει και έχω πονέσει με προσωπικό κόστος όλα αυτά τα χρόνια και για τον τελευταίο συμπολίτη μου. Δεν έχω πάει σπίτι μου, δεν έχω κοιμηθεί, έχω μείνει 39 μέρες σερί στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, εκεί μέσα και δεν έχω βγει από εκεί», υπογράμμισε ενώ προσέθεσε ότι «η προσπάθεια είναι ομαδική».
Οι εθελοντές
Παράλληλα επισήμανε την καθοριστική συμβολή των εθελοντών στην προσπάθεια αυτή αλλά και των ίδιων των πολιτών. «Αν σε αυτή την προσπάθεια μας βοηθήσουν ως εθελοντές τής παρατήρησης του χώρου τους, του νησιού τους, του χωριού τους, ή της περιοχής τους, 100.000 συμπολίτες μας, ή 200 ή 300 ή 2.000.000 η δυνατότητα να ενημερωθούμε νωρίτερα για την οποιαδήποτε έναρξη πυρκαγιάς είναι υπερπολλαπλάσια. Άρα να στείλουμε τα εναέριά μας, νωρίτερα, και τις επίγειες δυνάμεις και να κατασβέσουμε νωρίτερα. Αν αυτό κάποιοι το θεωρούν ατομική ευθύνη, εγώ το θεωρώ ύψιστο καθήκον πατριωτικό, γιατί η μεγαλύτερη κρίση και ο μεγαλύτερος κίνδυνος που θα αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια, ο μεγαλύτερος εχθρός είναι η κλιματική κρίση», κατέληξε.