Πέρα από θαλάσσιο πέρασμα, τώρα το Αιγαίο μετατρέπεται και σε ανοιχτό ουρανό, γεμάτο προοπτικές ελληνο-τουρκικής συνεργασίας. Τέσσερις νέες αεροπορικές συνδέσεις μεταξύ Κωνσταντινούπολης και ελληνικών νησιών υπόσχονται να φέρουν ακόμη πιο κοντά Τούρκους και Έλληνες ταξιδιώτες και επαγγελματίες\
Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας, πρέσβης Κωνσταντίνος Κούτρας, καθώς και η νέο-διορισθείσα επικεφαλής του γραφείου του ΕΟΤ, Μαρία Ραχμανίδου, παρουσίασαν την Τετάρτη -για πρώτη φορά- προς το τουρκικό κοινό τις νέες απευθείας εποχικές πτήσεις της Aegean Airlines από την Κωνσταντινούπολη προς 4 ελληνικά νησιά: Ρόδο, Κρήτη, Μύκονο και Σαντορίνη, καθώς και τη νέα σύνδεση της Σμύρνης με τη Θεσσαλονίκη.
Η εκδήλωση, που έλαβε χώρα στο Σισμανόγλειο Μέγαρο ή άλλως στο «Σπίτι της Ελλάδας» στην Κωνσταντινούπολη, αποτέλεσε όχι μόνο ένα τουριστικό γεγονός, αλλά και μια έμπρακτη υπενθύμιση της δύναμης της τουριστικής διπλωματίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Τουρισμός: Η νέα γέφυρα Ελλάδας και Τουρκίας
Ο πρέσβης Κωνσταντίνος Κούτρας επισήμανε τον πολυδιάστατο ρόλο που μπορεί να παίξει ο τουρισμός στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τόνισε τη σημασία του νέου τουριστικού ανοίγματος της Ελλάδας προς την Τουρκία, αλλά και της διπλωματίας των λαών.
«Με τη βελτίωση της πρόσβασης στα ελληνικά νησιά από την Κωνσταντινούπολη ενθαρρύνονται τα ταξίδια αναψυχής, οι επιχειρηματικές συνεργασίες και η βαθύτερη κατανόηση.
Πιστεύουμε ότι η ενίσχυση της επαφής μέσω του τουρισμού μπορεί να καλλιεργήσει τον διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, οικοδομώντας αμοιβαίο σεβασμό και συνεργασία», υπογράμμισε, ενθαρρύνοντας τους Τούρκους τουριστικούς πράκτορες, που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση του Γενικού Προξενείου, να παρουσιάσουν την Κωνσταντινούπολη και τα ελληνικά νησιά στους πελάτες τους μέσω των νέων πτήσεων που ξεκίνησαν πάνω από το Αιγαίο.
Οδός αμοιβαίας κατανόησης
Η επικεφαλής του γραφείου του ΕΟΤ στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ραχμανίδου, από την πλευρά της, ανέδειξε τον ιστορικό, αλλά και οικονομικό χαρακτήρα της τουριστικής επαφής ανάμεσα στους δύο λαούς.
«Η Ελλάδα και η Τουρκία δεν μοιράζονται μόνο γεωγραφική εγγύτητα, αλλά και μια μακρά, αλληλένδετη ιστορία, μια πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και μια κοινή αγάπη για τη φιλοξενία.
Ο τουρισμός ήταν πάντοτε μια γέφυρα που συνδέει τους λαούς μας, καλλιεργώντας την αμοιβαία κατανόηση και την οικονομική ανάπτυξη», σημείωσε.
Ο τουρισμός «γαληνεύει» το Αιγαίο
Την ώρα που οι διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία κινούνται σε λεπτές ισορροπίες, ο τουρισμός αναδεικνύεται σε ήσυχη, αλλά δυναμική παράμετρο προσέγγισης των δύο λαών.
Τα τελευταία χρόνια, έχει καταγραφεί μία αξιοσημείωτη αύξηση του διμερούς τουρισμού, με περισσότερους Τούρκους επισκέπτες να επιλέγουν την Ελλάδα ως ταξιδιωτικό προορισμό και το αντίστροφο. Το 2024 περίπου 1 εκατομμύριο Τούρκοι επισκέφθηκαν την Ελλάδα, στοιχείο που αποτυπώνει τη διακρατική απήχηση που μπορεί να έχει ο πολιτισμός και η φιλοξενία.Όπως επισήμανε η επικεφαλής του γραφείου του ΕΟΤ στην Κωνσταντινούπολη, η τουριστική επαφή δεν περιορίζεται πια μόνο στα δημοφιλή νησιά, αλλά διευρύνεται μέσα από πολιτιστικές διαδρομές, γαστρονομικές εμπειρίες, θαλασσινές διακοπές και προσκυνηματικό τουρισμό.
Eναέρια γέφυρα όλο τον χρόνο
Επόμενος στόχος είναι η σύνδεση των ελληνικών νησιών με την Τουρκία να αποκτήσει διαρκή χαρακτήρα και όχι μόνο εποχιακό. Οι απευθείας πτήσεις προς τα νησιά του Αιγαίου να επεκταθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και το Αιγαίο να γίνει ένας ανοιχτός αεροπορικός διάδρομος μεταξύ των δύο χωρών.
Πηγή: ethnos.gr