Η τιμή σχεδόν κάθε αγαθού μπορεί να βρίσκεται στα πρόθυρα απότομης ανόδου και οι παγκόσμιες αγορές βρίσκονται στα πρόθυρα της ύφεσης. Ωστόσο, η βιομηχανία του τουρισμού προβλέπεται πως θα καταγράψει ανάπτυξη-ρεκόρ τους επόμενους μήνες. Οι ταξιδιώτες προβλέπεται να ξοδέψουν φέτος περισσότερα από ποτέ για διεθνή ταξίδια, δη $2,1 τρισ., ποσό που ξεπερνά το προηγούμενο υψηλό των $1,9 τρισ. το 2019.
Στο σύνολό του, ο κλάδος του τουρισμού παρουσιάζει συνεχή ανάπτυξη μετά την άρση των lockdown από την πανδημία, θέτοντας τον τομέα σε μια πορεία που θα μπορούσε να φτάσει τα 2,9 τρισεκατομμύρια δολάρια σε δαπάνες μέχρι το 2035. Λαμβάνοντας υπόψη τις έμμεσες συνεισφορές του τουρισμού στην παγκόσμια οικονομία, αυτό θα καθιστούσε την ταξιδιωτική βιομηχανία έναν τομέα 16 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, υπεύθυνο για το 11,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Όλες αυτές οι προβλέψεις αποτελούν το «ζουμί» της ετήσιας έκθεσης Economic Impact Research του World Travel & Tourism Council (WTTC). Οι κύριες προβλέψεις, στις οποίες απέκτησε αποκλειστική πρόσβαση το Bloomberg λίγες ημέρες πριν την ευρύτερη δημοσιοποίησή τους, εκπονήθηκαν με τη βοήθεια της Oxford Economics.
Ωστόσο, η έρευνα διεξήχθη πριν από την ανακοίνωση της κυβέρνησης Τραμπ για την επιβολή δασμών σε περίπου 90 χώρες σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι είναι έτοιμοι να αυξήσουν το κόστος των αγαθών, να περιορίσουν την πρόσβαση στις πτήσεις και να αφήσουν τους Αμερικανούς ταξιδιώτες -οι οποίοι είναι φημισμένοι για τις υψηλές δαπάνες- με λιγότερο διαθέσιμο εισόδημα.
Ερωτηθείσα σχετικά με τον αντίκτυπο των δασμών και της διαφαινόμενης ύφεσης στα ευρήματα της έκθεσης, η Τζούλια Σίμσον, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του WTTC, δεν φαίνεται να ανησυχεί. «Αναμένουμε ότι τα διεθνή ταξίδια θα συνεχίσουν την ισχυρή τους ανάπτυξη φέτος και αυτό παρά τα ορισμένα βραχυπρόθεσμα προβλήματα», λέει στο Bloomberg. Πολλά έχουν αλλάξει από τότε που η ομάδα ολοκλήρωσε την έρευνά της, αλλά οι καταναλωτές εξακολουθούν να δίνουν προτεραιότητα στα ταξίδια τους, όπως υποστηρίζει.
Τόσο το WTTC όσο και η Oxford Economics ερμηνεύουν την παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα ως βραχυπρόθεσμο ζήτημα, προσέθεσε η Σίμσον.
Αυτό οφείλεται εν μέρει στο πόσο πολύ νωρίτερα δεσμεύονται οι άνθρωποι για τις διακοπές τους, με πολλά ταξίδια να πληρώνονται εκ των προτέρων ή να γίνονται υπό συνθήκες κατά τις οποίες τα χρήματα παρέχονται ανεπιστρεπτί. Τα στοιχεία του WTTC για τα καλοκαιρινά ταξίδια, υποδεικνύουν ότι η Γαλλία και η Ισπανία οδεύουν η καθεμία προς ένα έτος-ρεκόρ όσον αφορά τον τουρισμό και ότι οι περιοχές Ασίας-Ειρηνικού και Μέσης Ανατολής παρουσιάζουν ισχυρές τουριστικές επιδόσεις. Ο ταξιδιωτικός τομέας της Αφρικής αναμένεται επίσης να συνεισφέρει 225 δισεκατομμύρια δολάρια -σχεδόν το 8% του ΑΕΠ της ηπείρου- που αντιπροσωπεύει αύξηση 17% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019.
Εκεί όπου ο τουρισμός μπορεί να δεχτεί πλήγμα, σύμφωνα με την ανάλυση του WTTC, είναι στις ΗΠΑ και την Κίνα – μια άλλη εκτίμηση που έγινε πριν οι δύο χώρες προχωρήσουν στις τιτανομαχίες για τους δασμούς που θα ξεπεράσουν τώρα το 100% από τις ΗΠΑ και το 34% από την Κίνα. Μια ξεχωριστή πρόβλεψη που επικεντρώνεται στον τουρισμό των ΗΠΑ και δημοσιεύθηκε από την Oxford Economics στις 3 Απριλίου προβλέπει πτώση 9,4% στις επισκέψεις προς τις ΗΠΑ. Η πτώση αυτή αποδίδεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η αβεβαιότητα γύρω από τα σύνορα και τις μεταναστευτικές πολιτικές των ΗΠΑ, το ισχυρό δολάριο, η ζημιά στη φήμη και η οικονομική ύφεση στον Καναδά και το Μεξικό, δύο από τις κορυφαίες αγορές τουριστών της Αμερικής.
«Οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να είναι η μεγαλύτερη ταξιδιωτική και τουριστική αγορά φέτος όσον αφορά τη συμβολή της στο ΑΕΠ, αλλά ναι, υπάρχουν προβλήματα», τόνισε η Σίμσον, υποσχόμενη περαιτέρω ανάλυση τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.
Αυτό που είναι σαφές, προσέθεσε, είναι ότι ο τουρισμός έχει αποδειχθεί ένας πιο ανθεκτικός τομέας – ένας τομέας που ανέκαμψε ταχύτερα από πολλούς άλλους μετά από πολέμους, πανδημία και άλλες φυσικές καταστροφές.
Παρά τις αισιόδοξες προοπτικές της, η Σίμσον έχει κι αυτή τις ανησυχίες της. Πρώτον, «κανείς δεν ξέρει» πώς οι δασμοί μπορεί να επηρεάσουν τις πολύπλοκες παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού από τις οποίες εξαρτώνται τα ταξίδια. «Πρέπει πραγματικά να περιμένουμε και να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Πηγή: newmoney.gr