Ειδήσεις

Μία θέση υψηλότερα η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού

Η Ελλάδα για το 2015 κατέλαβε την 31η θέση στον Δείκτη Ταξιδιωτικής και Τουριστικής Ανταγωνιστικότητας, που περιλαμβάνει 141 χώρες. Ο βασικός δείκτης που αποτυπώνει την ανταγωνιστικότητα των τουριστικών προορισμών, με βάση 14 επιμέρους δείκτες, δημοσιοποιείται κάθε δύο χρόνια από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Η Ελλάδα (με βαθμολογία 4,36) κατατάχθηκε στην 31η θέση από την 32η θέση που κατείχε το 2013 και την 29η θέση το 2011. Στον ευρωπαϊκό Δείκτη Ταξιδιωτικής και Τουριστικής Ανταγωνιστικότητας, που συγκρίνει τις επιδόσεις 37 χωρών, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 18η θέση.

Στην πρώτη και στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης αναρριχήθηκαν, φέτος, η Ισπανία και η Γαλλία, με βαθμολογίες 5,31 και 5,24 αντίστοιχα, παίρνοντας τις θέσεις της Ελβετίας και της Γερμανίας, που κατείχαν τις δύο πρώτες θέσεις στον Δείκτη του 2013. Τη δεκάδα στον φετινό Δείκτη, μετά τις δύο πρώτες χώρες, συμπληρώνουν κατά σειρά η Γερμανία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ελβετία, η Αυστραλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και ο Καναδάς. Σε ό,τι αφορά τον άμεσο ανταγωνισμό, η Ελλάδα χάνει τη μάχη σε σχέση με την Ισπανία και την Πορτογαλία, που καταλαμβάνουν την 1η και τη 15η θέση αντίστοιχα, ενώ έχει καλύτερη κατάταξη σε σχέση με την Τουρκία και την Κύπρο, που βρίσκονται στην 44η και 36η θέση, αντίστοιχα.

Στους επιμέρους δείκτες, υψηλές θέσεις καταλαμβάνει η Ελλάδα σε τομείς όπως η Υγεία και Υγιεινή και οι τουριστικές υποδομές και υπηρεσίες. Στον αντίποδα, χαμηλές είναι οι επιδόσεις της σε τομείς όπως το γενικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον και η ανταγωνιστικότητα των τιμών.

Ειδικότερα, η κατάταξη της χώρας στους επιμέρους δείκτες σε σχέση με τη θέση των 141 προορισμών και με ανώτερη βαθμολογία το 7 έχει ως εξής: την 9η θέση (με βαθμολογία 6,6) κατέλαβε για την Υγεία και την Υγιεινή, τη 12η θέση (με βαθμολογία 6,1) για τις τουριστικές υποδομές και υπηρεσίες, την 24η θέση (με βαθμολογία 5,4) για την προτεραιότητα που δίνεται στον Τομέα, την 27η θέση (με βαθμολογία 4,2) για την υποδομή των αεροπορικών μεταφορών, την 32η θέση (με βαθμολογία 2,8) για τους πολιτιστικούς πόρους, την 45η θέση (με βαθμολογία 4,7) για το ανθρώπινο δυναμικό και την αγορά εργασίας, την 46η θέση (με βαθμολογία 3,5) για τους Φυσικούς Πόρους, την 49η (με βαθμολογία 4,7) για την ετοιμότητα των Τεχνολογιών της πληροφορικής και των επικοινωνιών, την 51 θέση (με βαθμολογία 4) για το επίγειο δίκτυο των μεταφορών και των λιμενικών υποδομών, την 57η θέση (με βαθμολογία 5,5) για την ασφάλεια και προστασία, την 61η θέση (με βαθμολογία 4,2) για την περιβαλλοντική αειφορία, την 104η θέση (με βαθμολογία 4) για το επιχειρηματικό περιβάλλον και την 113η θέση (με βαθμολογία 3,9) για την ανταγωνιστικότητα των τιμών.

Την 1η θέση στον Δείκτη για το Επιχειρηματικό Περιβάλλον κατέλαβε η Σιγκαπούρη με βαθμολογία 6,13, για την ασφάλεια και προστασία η Φινλανδία με βαθμολογία 6,7, για την Υγεία και Υγιεινή η Αυστρία με βαθμολογία 6,97, για το ανθρώπινο δυναμικό και την αγορά εργασίας η Ελβετία με βαθμολογία 5,64, για την προτεραιότητα που δίνεται στον τομέα η Μάλτα με βαθμολογία 6,03, για την ανταγωνιστικότητα των τιμών το Ιράν με βαθμολογία 6,62 και για τις τουριστικές υποδομές και υπηρεσίες η Αυστρία με βαθμολογία 6,83.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου